TNO ontvangt Research Grant van Meta voor onderzoek Social eXtended Reality (XR)

Thema:
Immersive human communication
7 december 2022

TNO ontvangt een Research Grant van Meta voor onderzoek naar de toepassing van Social XR (eXtended Reality) in de werkomgeving. De bijdrage van €335.315, in de vorm van een gift, is afkomstig uit Meta’s ‘XR Programs and Research Fund’. Social XR is een verzameling technologieën waarmee personen elkaar op afstand in 3D kunnen ontmoeten. Het onderzoek wordt door TNO zelfstandig uitgevoerd en wordt in 2024 afgerond.

Vanwege de pandemie is de manier van werken de afgelopen twee jaar compleet veranderd. Nog nooit hebben zoveel mensen op afstand gewerkt. Naast voordelen zoals een betere balans tussen werk en privé heeft dit ook nadelen opgeleverd.

Uit recent onderzoek blijkt dat online video vergaderen in 2D kan leiden tot meer vermoeidheid, depressie en eenzaamheid vanwege het gebrek aan sociale verbinding. Centraal in het nieuwe onderzoek staat daarom of deze effecten ook optreden bij de toepassing van Social XR.

Sociale interactie op afstand

XR is de verzamelnaam voor technologieën waarbij de fysieke en virtuele wereld in elkaar overlopen, zoals VR (virtual reality) en AR (augmented reality). Social XR heeft betrekking op toepassingen en platforms die op XR zijn gebaseerd en die meerdere personen in staat stellen te delen, te communiceren en samen te werken.

Eerdere pilots van TNO (zie paper Virtual Visits) op kleinere schaal laten zien dat XR-toepassingen mogelijkheden bieden om sociale interactie op afstand te faciliteren. Het nieuwe onderzoek biedt een kans om op grotere schaal de effecten te testen.

Het onderzoek is gericht op verschillende vergadervormen in verschillende condities (fysiek op locatie, digitaal videovergaderen, Social XR). Tijdens het onderzoek wordt naar meerdere aspecten gekeken zoals kwaliteit van communicatie, betrokkenheid, productiviteit, aandacht en sociale aanwezigheid.

De ervaringen van deelnemers worden eerst in een lab en vervolgens in een echte werkomgeving gemeten. De tussentijdse resultaten worden in 2023 verwacht en de definitieve resultaten in 2024.

Meta XR Program & Research Fund

Het XR Programs and Research Fund is opgezet om bij te dragen aan kennis over de metaverse. Hiermee investeert Meta 50 miljoen dollar om samenwerking met industriële partners, burgerrechtenorganisaties, overheden, non-profitorganisaties en academische instellingen te stimuleren bij het gezamenlijk creëren van de metaverse. TNO is de eerste Nederlandse organisatie die meedoen aan dit programma.

De metaverse verwijst naar de onderlinge verbinding van digitale werelden waarin mensen online en in real-time met elkaar kunnen communiceren. Het is een netwerk van gedeelde 3D-ruimtes.

De financiële bijdrage uit het fonds is bedoeld als gift om onderzoek naar de bouwstenen van de metaverse te stimuleren. Hiermee wil Meta instellingen autonomie en flexibiliteit bieden om hun onderzoek uit te voeren. Meta is zelf niet betrokken bij onderzoek en na afronding worden resultaten openbaar toegankelijk gemaakt om verdere innovatie in de industrie te stimuleren.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Hoe Social XR (eXtended Reality) afstanden verkleint

Informatietype:
Artikel
Social XR (Extended Reality) is onze levens nu al aan het veranderen. Het combineert alledaagse tech om een inclusieve & sociale realiteit neer te zetten.