Emissiefactoren voor luchtkwaliteit en stikstofdepositie

Thema:
Duurzaam verkeer en vervoer

Jaarlijks stellen TNO en het PBL een lijst op met generieke emissiefactoren voor wegverkeer in Nederland. Deze emissiefactoren geven aan hoeveel milieuschadelijke stoffen gemiddeld worden uitgestoten per gereden kilometer voor een gemiddelde verkeerssituatie. De lijst omvat zowel de huidige emissiefactoren als voorspellingen voor toekomstige jaren.

Niet-snelwegen, binnenvaart, zeevaart, mobiele werktuigen, en werkmotoren aan boord

Met behulp van deze emissiefactoren kunnen we berekenen welke impact het wegverkeer heeft op de lokale luchtkwaliteit in de buurt van wegen. Ook kunnen we met deze emissiefactoren berekenen welke bijdrage het wegverkeer levert aan stikstofdepositie, zoals bijvoorbeeld gedaan wordt met het rekeninstrument AERIUS.

Berekenen van luchtkwaliteit en stikstofdepositie

Deze uitstoot wijkt regelmatig af van de wettelijke eisen aan voertuigen, door beperkingen aan de wetgevingseisen en effectiviteit van sommige technologieën voor het reduceren van emissies. Deze cijfers worden jaarlijks bijgesteld aan de hand van nieuwe metingen, inzichten, en nieuw beleid en wetgeving.

Daarnaast moeten overheden en bedrijven bepalen wat de gevolgen zijn van geplande projecten voor de luchtkwaliteit. Om altijd over de meest actuele invoergegevens te beschikken, stelt de overheid sinds 2006 de modellen op luchtkwaliteit jaarlijks bij en publiceert deze voor 15 maart. Emissiefactoren voor stikstofdepositie, zoals ammoniakemissiefactoren, vallen formeel buiten deze verplichting. Tussen beide emissiefactoren bestaat een grote overlap. TNO brengt beide sets met de meest courante invoergegevens hier samen.

Versie 2022 AERIUS Calculator en AERIUS Monitor

Met de release van het AERIUS-model op 26 januari 2023, om stikstofdepositie te berekenen, stelt TNO het courante overzicht van de emissiefactoren beschikbaar. TNO maakt deze courante gegevens vrij toegankelijk, die gebruikt kunnen worden voor de berekening van de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen. Deze emissiefactoren worden gebruikt voor de Standaard Reken Methoden (SRM) 1 en 2 voor luchtkwaliteit, en voor de bepaling van stikstofdepositie met behulp van AERIUS. Voor compleetheid bevat het bestand zowel de gegevens voor luchtkwaliteit als voor stikstofdepositie voor januari 2023.

Laat je verder inspireren

43 resultaten, getoond 6 t/m 10

Schoner bouwen dankzij slimme bouwlogistiek en accurate emissiemetingen

Informatietype:
Insight
6 juni 2023
Met betrouwbare emissiecijfers over de bouwplaats en inzichten in slimme bouwlogistieke maatregelen kan de sector vandaag al flinke stappen zetten.

Terugblik Automotive Week 2023

Informatietype:
Insight
10 mei 2023

TNO pleit ervoor innovaties sneller op de weg te krijgen

Informatietype:
Nieuws
17 april 2023

Varen op groene methanol binnenkort mogelijk; internationaal beleid vormt obstakel

Informatietype:
Nieuws
17 april 2023

Demo’s Automotive Week: voor een geautomatiseerde logistieke toekomst

Informatietype:
Insight
14 april 2023