Informatietype:
Evenement
Thema:
Bouwinnovatie
Unit:
Mobility & Built Environment

3 juli 2024 | Biobased bouwen; NEXT level

Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd. De vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe. Samen werken we aan één doel: versnellen van de transitie naar een circulaire en biobased (bouw)economie. Biobased bouwen; NEXT level.

Startdatum:
Tijd:
12:30 -
Locatie:
TNO NEXT Delft
Kosten:
Gratis

Circulair bouwen

De vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe door de enorme vraag naar woningen. Waar halen we al deze materialen vandaan? En hoe bouwen we duurzamer met een mooi rendement? Dat kan als we volledig inzetten op circulariteit: slimmer ontwerpen, oude materialen hergebruiken, biobased grondstoffen toepassen en op industriële wijze bouwen.

Er is al veel mogelijk, maar ook nog veel onduidelijk. Daarom organiseert TNO op 3 juli 2024 een inspiratiemiddag waarin we meer duidelijkheid geven over zaken als regelgeving, ontwikkeling van diverse nieuwe biobased bouwmaterialen en certificering. Dit event is georganiseerd voor opdrachtgevers, bouwbedrijven, producenten van biobased bouwmaterialen en inhoudelijke experts.

3 juli 2024 | Biobased bouwen; NEXT level

 1. Ontdek de nieuwste ontwikkelingen in biobased bouwen. Experts delen hun kennis en inzichten.
 2. Laat je rondleiden door het TNO Bouwlab: daar testen we biobased materialen op zaken als brandveiligheid, isolatiewaarden, verwerkbaarheid en levensduur. Voor de rondleiding is een beperkt aantal plekken beschikbaar.
 3. Ontmoet interessante partijen uit de hele biobased-bouwketen. Zoals opdrachtgevers, bouwbedrijven, producenten van biobased bouwmaterialen en inhoudelijke experts.

Samen werken we aan één doel: versnellen van de transitie naar een circulaire en biobased (bouw)economie. Biobased bouwen; NEXT level.

Programma

Het volledige programma wordt later bekend gemaakt. Let op: Voor de rondleiding is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Circulair & inlands hout

Om te voorkomen dat het opgeslagen CO2 in hout door verbranding in de atmosfeer vrijkomt, is het essentieel om secundair hout te hergebruiken.
Daarom hebben we onderzoek verricht naar het gebruik van secundair hout in Cross-Laminated Timber (CLT). Het hele proces, inclusief uitdagingen zoals spijkers en houtrot, is doorlopen om van secundair hout een hoogwaardig bouwmateriaal te maken, namelijk circulair CLT.

Vezelproductontwikkeling

Tegen welke belemmeringen lopen producenten en productontwikkelaars aan bij het toepassen van het nog niet ontgonnen terrein van biobased bouwmaterialen?

Toepassing van biobased bouwmateriaal & op weg naar Certificering

De samenwerking tussen vezel en lijm zorgt voor biobased plaatmateriaal. Op deze manier vinden agrarische (rest)stromen een leven in de bouw. Tevens zetten we de stappen op voor een gedragen weg naar certificering.

Ontwerpen op toepassing biobased materiaal

Biobased voor iedereen! Een eerlijk verhaal over obstakels en overwinningen, samenwerkingen en meestribbelaars. Met een duidelijk doel. Biobased groeit door!

Waarom Biobased - Uitvraag woningcorporaties

Info volgt.

Onze experts

 • niels-vonk-tno

  Niels Vonk

  Scientist biobased materialen, TNO

 • jan-de-jong-tno

  Jan de Jong

  Consultant Hout in de bouw, TNO

 • martijn-droesbeke-tno

  Martijn Droesbeke

  Scientist Chemicus lijmen en bindmiddelen, TNO

 • gerrit-buitenhuis-tno

  Gerrit Buitenhuis

  Consultant Biobased certificering en toepassing in de bouw, TNO

 • ron-oorschot-tno

  Ron Oorschot

  Business Developer

Er is ruime gelegenheid om te parkeren. Neem voor vragen contact op met: [email protected].

Laat je verder inspireren

40 resultaten, getoond 1 - 5

West-Noord-Brabant wordt hotspot voor biobased bouwstenen voor de bouwsector

Informatietype:
Nieuws
21 mei 2024
West-Noord-Brabant wordt dé hotspot voor biobased bouwstenen. Met 11 partners werken we samen om van plantaardige reststromen duurzame bouwmaterialen te maken: denk aan gras dat verandert in lijm en suikerbietenpulp die wordt omgezet naar verf.

Nederland op weg naar schoon en emissieloos bouwen

Informatietype:
Nieuws
7 mei 2024

Hergebruik van afvalhout door integrale ketensamenwerking

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Biobased prefab gevels: sein op groen

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Van land tot wand: Stro, bouwmateriaal van de toekomst?

Informatietype:
Insight
15 april 2024