Informatietype:
Evenement
Thema:
Bouwinnovatie
Unit:
Mobility & Built Environment

Dutch Green Building Week

Van 9 t/m 13 oktober vindt de Dutch Green Building Week plaats. Tijdens deze week opent TNO op verschillende momenten zijn deuren en gaan we in op thema’s als circulair bouwen met hout; veilige, gezonde en duurzame woningen; en op het thema netcongestie.

Startdatum:
-
Tijd:
09:00
Locatie:
Verschillende locaties

TNO @ Dutch Green Building Week

Circulair Bouwen met Hout.

TNO werkt samen met partners aan uiteenlopende projecten op gebied van houtbouw. We onderzoeken daarbij verschillende facetten van houtbouw, van constructieve aspecten en prefab tot circulariteit. In deze sessie zullen verschillende projecten in context worden geplaatst, gaan we in op hergebruik van afvalhout en vertellen we over de toepassing daarvan in kruislaaghout (CLT).

Meld je aan voor dit onderdeel >

Zorg voor veilige, gezonde en duurzame gebouwen (incl. rondleiding Bouwinnovatie Lab).

Voor het creëren van veilige en gezonde gebouwen zijn maatregelen nodig die zorgen voor een spanningsveld met de maatregelen die nodig zijn voor duurzame gebouwen. TNO neemt je mee in technische en strategisch innovaties en oplossingen die deze twee thema’s in harmonie bij elkaar brengen.

Meld je aan voor dit onderdeel >

File op het elektriciteitsnet.

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op het thema netcongestie. Zowel de vraag naar elektriciteit als het aanbod van decentraal opgewekte hernieuwbare energie groeit de laatste jaren enorm en voorlopig lijkt deze groei niet af te vlakken. De infrastructuur van ons elektriciteitsnetwerk kan deze groei nauwelijks bijbenen en vooral in Noord-Brabant en Limburg heeft dit al zeer concrete gevolgen gehad. Waar we in ons land vrijwel blind uitgingen van de beschikbaarheid van elektriciteit, is aansluiting op het elektriciteitsnetwerk ineens geen zekerheid meer. Welke rol hebben de diverse partners in de keten en hoe kunnen zij gezamenlijk bijdragen aan de oplossing van het probleem? Samen met een panel van experts proberen antwoorden te vinden op deze vragen.

9.30 Welkom | Annemarie van doorn, Directeur DGBC 
9.35 Interview | Hellen van der Plas, CEO Signify 
9.45 Rondleiding door het Lighting Application Center Signify 
10.30 Panel

  • Annemarie van Doorn, Directeur DGBC (Moderator)
  • Bob Ran, Program Manager Regional Energy Transition, TNO
  • Ton van Cuijk, Portefeuille Regisseur Flexibiliteit, Enexis Groep
  • Willem Alting Siberg, Directielid Strategie en Finance, ElaadNL
  • Martin Mooij, programmamanager, Dutch Green Building Council

Meld je aan voor dit onderdeel >

Praktijkvoorbeelden van oplossingen voor netcongestie.

12:00 uur Inloop met lunch

Charge management zorgt voor het verlagen van de kosten per km/kWh (Sander Drissen/Scholt Energy)

In de toekomstige transportsector is energiemanagement essentieel om het volledige potentieel van elektrische voertuigen te benutten. Zo kunnen er verschillende oplossingen worden gecombineerd zoals een energiemanagement platform, Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE), flexibiliteit en variabele energieprijzen. Daarnaast kan Charge management door het plannen en aansturen van laadpalen, batterijen en Zon PV omvormers worden ingezet om de overbelasting bij de netbeheerder van het elektriciteitsnetwerk te verminderen of zelfs te voorkomen.

Software ontwikkelingen voor Slimme laad en planningsstrategie (Roel de Groot/TNO)

Een oplossingsrichting voor netcongestie is een betere spreiding van de belasting van het netwerk. Slim omgaan met de momenten waarop je voertuigen oplaadt, voegt een extra dimensie toe aan de planning van transport. In deze sessie lichten wij de laatste softwareontwikkelingen toe die bij deze planning ondersteunen.

Energiehub Kempisch Bedrijvenpark (Bregje Vos & Martijn van Berkel/Enexis)

Is een energiehub dé oplossing voor bedrijventerreinen ten tijde van netcongestie?

Aan de hand van de praktijkcase van het Kempisch Bedrijvenpark te Hapert nemen we je mee in alle kansen, uitdagingen, risico's en best practices van een energiehub.

Alternatieven voor E rijden (H2/synthetisch) (Jack Bloem/TNO)

Batterij electrisch vervoer zal dominant worden in de toekomst. Er zijn echter ook redenen waarom het verstandig is om als maatschappij alternatieven open te houden voor het transport. Denk dan aan oplossingen op basis van waterstof en liquid renewable fuels. Jack Bloem van TNO zal de status van deze alternatieven toelichten.

FlexiBes/Brains4Buildings (TNO)

Een integrale (building & mobility) design tool voor het vinden van de optimale locatiespecifieke energiesysteemoplossing voor energieopwekking, -opslag en -gebruik.

16:00 uur Borrel

Meld je aan voor dit onderdeel >

Laat je verder inspireren

44 resultaten, getoond 1 - 5

Building Materials and Structures

Informatietype:
Artikel
De bebouwde omgeving staat voor grote uitdagingen als gevolg van verouderende infrastructuur, materiaalschaarste en de effecten van de klimaatverandering.

TNO en The Urban Woods zetten met primeur belangrijke stap richting bouwen met circulaire bouwmaterialen

Informatietype:
Insight
27 juni 2024

Natuurinclusief bouwen: kansrijk van nature

Informatietype:
Insight
29 mei 2024

Betaalbaar en emissieloos bouwen

Informatietype:
Insight
29 mei 2024

West-Noord-Brabant wordt hotspot voor biobased bouwstenen voor de bouwsector

Informatietype:
Nieuws
21 mei 2024