Hoe maken we medicijnontwikkeling sneller, veiliger en kostenbesparend?

Thema:
Efficiënte medicijnontwikkeling
8 oktober 2020

Een groeiend begrip van ziekteprocessen maakt mogelijk dat er geneesmiddelen worden ontwikkeld die ‘op maat’ zijn gemaakt voor een specifieke patiënt of groep van patiënten. Echter, dit proces is duur, tijdrovend en risicovol. TNO werkt aan innovaties om deze medicijnen sneller, veiliger en kosteneffectief te ontwikkelen.

Uitgangspunt hiervoor zijn innovaties die gericht zijn op procesversnelling. Een korter en efficiënter ontwikkelingsproces bespaart immers kosten en leidt bovendien tot een snellere beschikbaarheid van medicijnen.

Een voorbeeld van zo’n kostenbesparende innovatie is de Accelerator Mass Spectrometry. Dit is een unieke technologie voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen waarmee vertraging kan worden voorkomen. Andere voorbeelden zijn de 3D-printer om medicijnen op maat te printen, en organ on-a-chip en orgaanmodellen om de faalkans van nieuwe medicijnen in de klinische fase te verkleinen.

Feit is wel dat we alleen op een gecoördineerde en gezamenlijke manier het proces van medicijnontwikkeling substantieel kunnen verbeteren. De verwachting is dat we dan in staat zullen zijn steeds complexere, gepersonaliseerde medicijnen te ontwikkelen in het belang van de patiënt, met minder dierproeven en tegen aanvaardbare kosten.

6 belangrijke onderdelen

Hieronder de belangrijkste aanbevelingen voor zowel de farmaceutische industrie als de overheid voor zo’n succesvolle procesversnelling:

  • Definieer zowel bottlenecks die tot hogere kosten en meer risico leiden, als kansen voor versnelling van dat proces.
  • Een gecoördineerde aanpak, met overheid, industrie en TNO (als onafhankelijke kennispartner) zou de ontwikkeling van complexere medicijnen tegen aanvaardbare kosten mogelijk kunnen maken.
  • De overheid en industrie kunnen dankzij een gecoördineerde aanpak gerichter in relevante procesinnovaties investeren.
  • Door deze directe betrokkenheid kan de overheid de benodigde regelgeving bespoedigen.
  • De meer gerichte innovatie verkleint de risico’s en de geïntegreerde aanpak voor procesversnelling bespaart mogelijk miljarden euro’s.
  • Deze besparing zou in een dialoog tussen de farmaceutische industrie en de overheid ook vertaald moeten worden in lagere prijzen van medicijnen.

Wil je samen met ons de medicijnontwikkeling van morgen verbeteren? Neem contact op met Ivana Bobeldijk.