Dit is onze tijd: Werken aan een wereldwijd quantuminternet via de ruimte

Thema:
Digitale samenleving

Een krachtige quantumcomputer bouwen, dat blijft een enorme uitdaging. Met satellieten kunnen kleinere quantumcomputers met elkaar worden verbonden om quantuminformatie te delen en zo hun gezamenlijke capaciteit te vergroten. Satellieten in de ruimte zo wel eens de sleutel kunnen zijn tot de verwezenlijking van een wereldwijd quantuminternet. Gustavo Castro do Amaral en zijn team proberen een quantuminternet te realiseren, via de ruimte. Hiervoor gebruiken ze expertise over quantumtechnologie, free-space optics en klassieke netwerken.

Quantuminternet via de ruimte

De quantumcomputer belooft een aantal van de meest complexe uitdagingen van deze tijd op te lossen. Van geavanceerde voorspellende analyse en materiaalontwerp tot baanbrekende farmaceutische ontwikkelingen en het beheer van enorme datasets.

TNO wil een blauwdruk ontwikkelen voor een wereldwijd quantumnetwerk. Als technical lead speelt Gustavo een belangrijke rol: hij brengt de basisprincipes van quantum- en lasersatellietcommunicatie samen om dit voor elkaar te krijgen.

Gustavo: “Door de brede toepassingen van TNO en zes andere partijen te combineren hebben we onlangs een cruciale stap voorwaarts gezet. Het is ons gelukt om quantuminformatie over een afstand van 200 meter te verzenden via een hybride kanaal, dus via glasvezel en vrije ruimte. De volgende stap? Versturen over kilometers en vervolgens naar satellieten.”

“Het duurt misschien nog wel één of meer decennia totdat het quantuminternet er is, maar het ambitieuze doel van TNO stimuleert ontwikkelingen nú. De nieuwe technologie die we ontwerpen heeft al praktische toepassingen in verschillende industrieën. En we verwachten er nog veel meer te vinden”, vertelt Gustavo.

Gustavo-tno

“Het duurt misschien nog wel één of meer decennia voordat het quantuminternet er is, maar het ambitieuze doel van TNO stimuleert ontwikkelingen nú.”

Gustavo Castro do Amaral

Senior scientist TNO Quantum Technology

De kracht van partners

Gustavo werkt samen met promovendi en de academische wereld, en met start-ups en industriële spelers om nieuwe technologie te ontwikkelen en bestaande technologieën te verbeteren. Gustavo: “Werken bij TNO is voor mij ontwikkelingen aanjagen. We lopen voorop door een visie te hebben op hoe iets moet worden bereikt. We evalueren voortdurend, stellen onszelf vragen en richten ons op duurzame, efficiënte en maatschappelijk relevante innovaties. Zo hebben we maximale impact.”

Onverwachte wending

Aanvankelijk ambieerde Gustavo een loopbaan aan de universiteit, maar door de COVID-19-pandemie maakte hij de overstap naar TNO. “Ik had nooit verwacht dat ik zo blij zou zijn met deze onverwachte wending – maar dat ben ik wel. Voor dit werk moet ik voortdurend switchen tussen fundamentele inzichten en het denken in technologische toepassingen die technisch gereed zijn. Dat daagt me uit.”

Gustavo heeft het quantumlab zelf opgezet en legt graag verbindingen met andere onderzoeksvelden. “Ik ben er het meest trots op dat ik zo’n divers, gemotiveerd team heb kunnen opzetten. De afgelopen drie jaar heb ik steeds meer een leidinggevende rol gekregen. Toch breng ik nog altijd een derde van mijn tijd door in het lab. Praktijkgerichte experimenten geven me de nodige balans en motivatie.”

Verdiepen

“In het begin was quantum echt volkomen vreemd voor mij. Verdiep je je er eenmaal in, dan vallen de puzzelstukjes op hun plek. De afgelopen 10 jaar is het mijn passie geworden.”

tno-space-innovation-gustavo

Ook tijdmaker worden bij TNO?

“Je interesses en talenten vinden én ontwikkelen, dat is de sleutel tot succes. Bij TNO word je omringd met een team van experts die je hierbij helpen en uitdagen.”

Wil jij net zoals Gustavo aan de slag bij TNO?

Laat je verder inspireren

22 resultaten, getoond 1 t/m 5

Space systems engineering

Informatietype:
Artikel
28 juni 2024
TNO Space systems engineering ontwikkelt ontwerpen, prototypes en vluchthardware voor optische satellietsystemen en optische systemen voor wetenschappelijke instrumenten.

Nederland stap dichterbij ecosysteem voor lasersatellietcommunicatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024

ESA kiest Nederlands satellietsysteem voor lokale emissiemonitoring

Informatietype:
Nieuws
21 februari 2024

Nederlands satellietinstrument verstuurt voor het eerst data via laser naar aarde

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024

TNO ondersteunt Uruguay in gebruik satellietdata bij voorspelling luchtkwaliteit

Informatietype:
Nieuws
16 januari 2024