Nieuw innovatiecentrum gebruikt licht om digitale innovatie te versnellen

Thema:
Flexibele en vrije-vorm producten
28 mei 2021

Op 2 juni 2021 ondertekenen PhotonDelta, de groeiversneller voor de Nederlandse geïntegreerde fotonica-industrie, onderzoeksinstituut TNO, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente een samenwerkingsovereenkomst voor het nieuwe Photonic Integration Technology Center (PITC) in Nederland.

pitc_press_release_photo_800x419
Wafers voor geïntegreerde fotonische circuits

Het PITC gaat de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica versnellen, voor toepassingen zoals autonome mobiliteit, gezondheidszorg en datacommunicatie.

Geïntegreerde fotonica is een revolutionaire technologie waarmee chips kunnen worden gemaakt die enorme hoeveelheden data kunnen detecteren, opslaan en verwerken door het gebruik van licht in plaats van elektriciteit. Hierdoor kunnen nieuwe systemen en apparaten worden ontwikkeld, in aanvulling op huidige systemen met elektronische chips. Hiermee worden apparaten en systemen goedkoper, sneller, lichter, robuuster en betrouwbaarder, en verbruiken ze tegelijkertijd minder energie. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor toekomstige digitale oplossingen.

De brug tussen onderzoek en toepassing

Het nieuwe PITC is een onafhankelijk R&D en innovatiecentrum dat fotonische technologieën industrialiseert, partnerschappen onderhoudt, het fotonica-ecosysteem versterkt en het koppelt aan het wereldwijde klantenveld.

Versnelde commercialisering van geïntegreerde fotonica

Klanten krijgen in een vroeg stadium toegang tot kennis en technologie, waarbij de kosten en risico’s die horen bij de ontwikkeling worden gedeeld. De gezamenlijk ontwikkelde innovaties worden uitgebreid getest op betrouwbaarheid en stabiliteit, wat de weg naar uiteindelijke productie eenvoudiger maakt.

Aanbod PITC

De specifieke activiteiten van PITC zijn:

  • Technologie ontwikkelen in gezamenlijke innovatieprogramma’s
  • Zorgen voor een soepele overgang naar uiteindelijke productie en commercialisering
  • Toegang verschaffen tot high-tech infrastructuur en faciliteiten
  • Ondersteunen van talentontwikkeling voor bekwame vakmensen.

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen van de provincie Noord-Brabant: “Innovatie is de sleutel tot een duurzame en toekomstbestendige economie. Fotonica is hierbij een van de sleuteltechnologieën met baanbrekende oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. Ik ben blij dat de partners binnen het PITC de handen ineenslaan. Zo kunnen we innovaties versnellen en sneller naar de markt en onze inwoners brengen. Als wereldwijde voorloper op het gebied van fotonica ondersteunen we dit in Brabant van harte.”

Gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel is enthousiast over het openen van dit centrum. “Geïntegreerde fotonica is een sleuteltechnologie dat een belangrijke rol speelt in het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen zoals snel maar energiezuinig dataverkeer of vroegtijdige diagnose van ziektes aan de hand van betaalbare biosensoren. De provincie Overijssel is de thuisbasis van een aantal bedrijven die experts zijn op dit gebied.”

“Dankzij de activiteiten van het PITC worden de fantastische uitvindingen op het gebied van fotonische integratie omgezet in concrete producten voor de maakindustrie. Die zullen vervolgens onder andere worden geproduceerd in de provincie Overijssel.”

PITC is een samenwerkingsverband tussen PhotonDelta, TNO, de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven. PITC wordt mede mogelijk gemaakt door Brainport Development, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de regionale groeifondsen BOM en OostNL en de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland. PITC is gehuisvest in Nederland op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente.

Laat je verder inspireren

9 resultaten, getoond 1 t/m 5

Komen plantaardige eiwitten straks gewoon uit de 3D printer?

Informatietype:
Insight
22 februari 2023

Schouten Europe kwam bij TNO met een innovatievraag over 3D printtechnologie. "Hoe zouden wij 3D print technologie kunnen inzetten in onze productie, dan wel R&D activiteiten?''

Dunne-filmelektronica: precisie die vooruit helpt

Informatietype:
Artikel
We ontwikkelen dunne-filmtechnologie voor batterijen, fotovoltaïsche energie, OLED-verlichting, OLED-displays, beeldvormers en nog veel meer. Lees meer.

Hybride geprinte electronica: elektronica is overal

Informatietype:
Artikel
Bij Holst Centre ontwikkelen we 'hybrid printed electronics'-apparaten die elke vormfactor en functie kunnen aannemen. Ontdek de toepassingen en voordelen.

De toekomst van 3D-geprint voedsel

Informatietype:
Artikel
Samen met DFPI lopen we voorop om te onderzoeken of 3D-geprint voedsel het voedsel van de toekomst is. Bekijk wat we doen.

3D-printen voor flexibele productie van medicatie op maat

Informatietype:
Artikel
Maatwerkoplossingen in het ontwikkelen van medicijnen zijn vaak duur en moeilijk. Een oplossing hiervoor is het 3D-printen van gepersonaliseerde medicatie.