Programmatische samenwerking ‘Brede Welvaart’ Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en TNO
Het Ministerie van I&W en TNO gaan strategisch en programmatisch samenwerken op het gebied van Brede Welvaart. De samenwerking ‘Brede Welvaart’ is bedoeld om toekomstige kennisvragen op het gebied van milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid te formuleren, deze te onderzoeken en om de resultaten en inzichten toepasbaar te maken voor beleids- en instrumentontwikkeling bij I&W. Hiertoe is een Afsprakenkader opgesteld.

Doel is brede welvaart
Het doel van de programmatische samenwerking is om in nauwe samenwerking en afstemming met elkaar kennis en tools te ontwikkelen om datagedreven te kunnen sturen op de transities in ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit en logistiek. Passend in de verstedelijkingstrategie en rekening houdend met maatschappelijke doelen, zoals brede welvaart.
Gezamenlijk maken we een roadmap waarmee langetermijnkennis en toolontwikkeling in samenhang kunnen worden gepland met toepassingsvragen voor de korte termijn. Dat kan niet zomaar. Er zijn concrete inzichten, vernieuwingen en aanvullingen op de bestaande kennis nodig om betere beslissingen te kunnen nemen en zo gerichter te kunnen sturen op doelen die de brede welvaart vergroten.
Ondersteuning van decide and provide
Brede welvaart en andere maatschappelijke doelen vragen om een andere werkwijze: van predict and provide naar decide and provide. Dit betekent dat vanuit een visie wordt nagedacht over een gewenste toekomst om vervolgens op basis van scenario’s opties te verkennen om die gewenste situatie te bereiken.
Om bijvoorbeeld in te kunnen schatten welke vervoersvorm mensen kiezen kan AI worden ingezet bij het vinden van aspecten die het keuzegedrag beïnvloeden. De inzet van AI kan op basis van heterogene databronnen die eerder niet mee werden genomen in de schattingen, inzicht geven in verbanden die tot dusver onzichtbaar bleven. Hiermee worden voorspellingen beter en sluiten meer aan bij de daadwerkelijke behoeften van reizigers.
Activity Based Modelling
Om te begrijpen waarom mensen reizen, hoe verschillende activiteiten in de tijd en ruimte worden gepland en welke vervoerswijzen daarbij horen, volstaan bestaande verplaatsingsmodellen steeds minder goed. Daarom wordt gewerkt aan het hanteerbaar maken van Activity Based Modelling (ABM).
Met deze modellen is het mogelijk om het effect van beleidsmaatregelen nauwkeuriger te modelleren. Dit gaat met name om maatregelen die van invloed zijn op de manier waarop individuen hun tijd voor activiteiten en reizen gedurende de dag budgetteren.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie
Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Het gebruik van ‘white label’ hubs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan minder emissies, minder voertuigen, efficiëntere bewegingen voor vracht en diensten in de steden.


Urban Strategy: local digital twins voor duurzame mobiliteit en leefbare steden
Het is een uitdaging voor steden om verschillende functies te plannen en tegelijkertijd aan maatschappelijke doelen te voldoen. Hoe zorgen we voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving en duurzaam, veilig en toegankelijk vervoer voor iedereen?


Tijdmakers: Urban Strategy brengt knelpunten in kaart bij stadsuitbreiding
In deze aflevering spreken we Tijdmaker Jeroen Borst, Cluster manager Societal Impact over hoe de Urban Strategy tool mobiliteitsimpact van stedelijke uitbreiding in kaart brengt.


Zonder visie of integraal beleid loopt mobiliteit in steden vast
Door de grote maatschappelijke opgaven en toenemende druk op de vierkante meter, dreigt de mobiliteit in steden volledig tot stilstand te komen. Tanja Vonk en Leonard Oirbans van TNO leggen uit waar het knelt en vooral hoe je een toekomstbestendig mobiliteitssysteem ontwikkelt dat voor alle bewoners werkt.


TNO en TECNALIA werken samen aan Digital Twins voor slimme en duurzame steden
TNO en het Spaanse TECNALIA Research & Innovation hebben afspraken gemaakt over strategische samenwerking op het gebied van toegepast onderzoek rond slimme en duurzame steden, mobiliteit en sleuteltechnologieën, en met name Local Digital Twins. Op 11 januari 2023 hebben vertegenwoordigers van beide organisaties in Bilbao een Memorandum of Understanding ondertekend.

