Achtergronden bij Arbobalans 2020
In de drie podcasts duiken Anita Venema, projectleider Arbobalans bij TNO, en Wendela Hooftman, programmamanager Monitoring van arbeid, dieper in de cijfers van de Arbobalans 2020.
Aflevering 1: Hoe staat Nederland ervoor?
In de eerste podcast aflevering gaan Anita en Wendela dieper in op de belangrijkste ontwikkelingen omtrent een gezond en veilig werkend Nederland. Ook duiden zij de nut en noodzaak van de Arbobalans 2020.
Aflevering 2: Vast, flexibel of zelfstandige – wat zijn de verschillen?
In een hoog tempo flexibiliseert de arbeidsmarkt. Maar wat is de impact daarvan op de arbeidsomstandigheden? Zijn er verschillen tussen werknemers met een vaste aanstelling, flexwerkers en zelfstandigen qua aantal ongevallen en burn-out-klachten? Anita en Wendela bespreken in deze podcast wat de Arbobalans hierover laat zien en wat mogelijke oorzaken en preventiemaatregelen zijn.
Aflevering 3: Arbeidsongevallen en beroepsziekten voorkomen
De Arbobalans geeft een belangrijke basis om preventiebeleid rond arbeidsongevallen en beroepsziekten mee vorm te geven. In deze podcast aflevering gaan Anita en Wendela dieper in op de oorzaken van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Luister naar onderstaande podcast voor antwoorden op vragen als ‘hoe kan het dat bepaalde groepen werknemers meer risico’s lopen?’ en ‘in hoeverre is er een relatie tussen emotioneel zwaar werk en beroepsziekten aan het bewegingsapparaat?’.
Beluister onze podcasts ook op
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Werkgevers laten mogelijkheden onbenut om gelijke kansen in loopbaanontwikkeling te bevorderen
TNO onderzocht, op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, wat organisaties concreet doen om behoud en loopbaanontwikkeling van medewerkers met een migratieachtergrond te bevorderen en in hoeverre dit aansluit bij wat experts zeggen dat effectief is.


1 op de 10 werknemers voelde zich in 2022 gediscrimineerd op werk
In 2022 voelde 10 procent van alle werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden gediscrimineerd op het werk. Ervaringen met discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit en vanwege leeftijd of geslacht komen op de werkvloer het meest voor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61.000 werknemers.


Nachtwerkers hebben meer kans op een slechte werk-privébalans
Mensen die in de nacht werken, hebben meer dan 2,5 keer zoveel kans op een slechte werk-privébalans. Zij vinden het lastiger om werk en privé te combineren dan mensen die alleen overdag werken. Dat is een van de resultaten van het onderzoek van TNO en RIVM.


Innovatie en ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden
Afrika ontwikkelt zich heel snel en er zijn volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Belangrijk is de kwetsbare groepen mee te nemen in deze ontwikkeling en grote transities te realiseren. Want er is nog veel te doen. Het programma Innovation for Development (I4D) van TNO innoveert samen met Nederlandse en lokale partners in lage en midden inkomenslanden.
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Op basis van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid melden TNO en het CBS in een gezamelijke analyse, dat zowel het aantal flexcontracten als het aantal zzp'ers is toegenomen in het vierde kwartaal van 2022.

