Impact van corona
Wat betekent corona op de langere termijn voor onze maatschappij en het innovatielandschap? In deze speciale serie van de TNO Podcast Insights gaan we op zoek naar de rol van innovatie in tijden van corona. Werken we voortaan allemaal zoveel als mogelijk vanuit huis? Is onze gezondheidszorg voldoende pandemie bestendig? En, vraagt de nieuwe realiteit om een herijking van de grote innovatieopgaven?
Impact van corona aflevering 1
Welke effecten gaat de coronacrisis hebben op maatschappij en economie? Voor de crisis waren er allerlei maatschappelijke ontwikkelingen gaande. Bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering, energietransitie, mobiliteit, gezondheidszorg en klimaatverandering. Hoe gaan we hier straks mee verder? Zorgt de crisis voor vertraging of versnelling? Over deze vragen en de rol van wetenschap in deze tijd, gaan we in gesprek met Peter Werkhoven, CSO bij TNO.
Het corona-effect
Impact van corona aflevering 2
Door de coronacrisis en de huidige lockdown staat de arbeidsmarkt op zijn kop. Er waren al veel arbeidstekorten in de zorg, maar door de huidige omstandigheden loopt de druk op deze sector nog verder op. Hoe gaan we dit tekort oplossen? Hoe zit het in andere sectoren? En dreigt door de coronacrisis een groep tussen wal en schip te vallen? In deze aflevering van de TNO podcast Insights kijken we naar skills als mogelijke oplossing.
De impact van corona op de arbeidsmarkt
Skills: een leven lang leren
Mismatch arbeidsmarkt vraagt om matching op skills.
Impact van corona aflevering 3
Na de bankencrisis in 2008, verhoogde Duitsland de investering in innovatie en de Duitse economie bloeide hierdoor op. Door deze aanpak, beleefde Duitsland een ‘gouden decennium’, terwijl andere landen jaren van crisis doormaakten. Wat kan Nederland anno 2020 van de Duitse aanpak leren? Zouden we onszelf uit deze coronacrisis kunnen innoveren? Welke rol gaat AI en de digitale transitie hierin spelen? Wat moeten we in Nederland anders én beter doen dan tien jaar geleden? We praten hierover met Paul de Krom (voormalige CEO van TNO) en Henk Jan Vink (Managing Director TNO ICT).
Sterker uit de coronacrisis door innovatie
De economie na het coronavaccin
Hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren.
Impact van corona aflevering 4
In deze aflevering van TNO Insights praten we hierover met Fleur Mooren - la Bastide, Chief Operating Officer van Stage Entertainment. Zij vertelt over de grote impact van deze crisis op de culturele sector en voor welke financiële en praktische uitdagingen zij staan. En we praten met Krishna Taneja, voormalige directeur Nationale Veiligheid bij TNO. Over de rol van crisismanagement, óok in vredestijd, en het belang van innovatie bij het herstel na de crisis.
Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis
Beluister onze podcasts ook op
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
TRESSPASS: onderzoek naar risicogestuurde grenscontroles
TRESSPASS, een Europese onderzoeksproject naar risicogestuurde grenscontroles. Het blijkt dat er in vergelijking met de huidige manier van grenscontrole meer mogelijkheden zijn om het proces van grenscontrole te optimaliseren met voordelen voor reizigers en grenswachters.


Toekomstbestendige leefomgeving dankzij regionaal bouwen aan human capital
Het realiseren van een toekomstbestendige leefomgeving vraagt om voldoende (nieuwe) medewerkers met de juiste skills en een cultuurverandering in de bouw- en installatietechniek. Daarom vond op 16 januari 2023 de kick-off plaats van het TKI Bouw en Techniek programma ‘Regionaal bouwen aan human capital’. Zo versnellen we samen de realisatie van een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving.


Naar een toekomst bestendig bewaken en beveiligen
In Doorn kwamen ruim honderd mensen bijeen om de tussenresultaten te delen van het vierjarige programma “Adaptief Bewaken & Beveiligen in stedelijk gebied”. In dit programma dat in 2020 is gestart, onderzoekt TNO, samen met de Koninklijke Marechaussee én de Nationale Politie hoe de praktijk van Bewaken en Beveiligen meer toekomstbestendig kan worden.


Handboek voor hulp bij opsporing
Iedereen kan een bijdrage leven aan opsporing. Maar hoe kunnen politie en burger(organisaties) samen onze veiligheid en rechtvaardigheid garanderen? Het nieuwe TNO handboek ‘Eerste Hulp bij Opsporing – Handboek Burgerdetectives’ biedt hulp.


Veldraadpleging Leefstijlgeneeskunde: Jouw mening telt!
De Patiëntenfederatie Nederland, TNO en ZonMw nodigen u uit om deel te nemen aan een veldraadpleging over leefstijlgeneeskunde, als onderdeel van een verkenning van een brede leefstijlcoalitie. Via een vragenlijst kunt u uw input leveren.

