Arjen Amelink

Functie:
Principal Scientist at TNO and Professor at Free University Amsterdam on Medical Photonics

De leerstoel houdt zich bezig met de ontwikkeling en klinische validatie van nieuwe optische diagnostische methoden, met de nadruk op de interpretatie van door optische meetsystemen gegenereerde data gebaseerd op de modellering van lichttransport in biologische weefsels.

Leerstoel

Light-tissue interactions and spectroscopy in the sub-diffuse domain (Vrije Universiteit Amsterdam).

Onderzoeksgebied

Omdat de bevolking vergrijst, is er snel meer, betere en betaalbare zorg nodig. Samen met mijn collega's gebruik ik licht om ziekten in een vroeger stadium en op onschadelijke wijze vast te stellen aan de hand van de unieke 'optische vingerafdruk' van ziekteprocessen. Hierdoor zou het mogelijk zijn om eerder en effectiever te beginnen met een behandeling, met als gevolg betere resultaten tegen lagere kosten.

De leerstoel houdt zich bezig met de ontwikkeling en klinische validatie van nieuwe optische diagnostische methoden, met name gericht op de interpretatie van door optische meetsystemen gegenereerde data gebaseerd op de modellering van lichttransport in biologische weefsels. Als we begrijpen hoe licht zich gedraagt in biologische weefsels, maakt dit het mogelijk om gemeten optische signalen om te zetten in fysische parameters die diagnostische waarde hebben.

In het onderzoek staat de achterzijde van het oog, het netvlies, centraal. Door licht van verschillende kleuren op verschillende manieren op het netvlies te schijnen en het gereflecteerde licht te meten, proberen we op niet-invasieve wijze een gedetailleerd beeld te krijgen van de bloedvaten en zenuwcellen. Ik hoop op deze manier oogziekten in een vroeg stadium te kunnen opsporen en cardiovasculaire en neurologische aandoeningen in een eerder stadium te kunnen vaststellen.

Belangrijkste publicaties

  • M. Damodaran, A. Amelink, F. Feroldi, et. al, “In vivo subdiffuse scanning laser oximetry of the human retina”, Journal of Biomedical Optics, 24(9), 096009, (2019)
  • M. Damodaran, A. Amelink, J. de Boer, “Optimal wavelengths for subdiffuse scanning laser oximetry of the human retina”, Journal of Biomedical Optics, 23(8), 086003, (2018)
  • J. Kübler, V. Zoutenbier, A. Amelink, J. Fischer, J. de Boer, “Investigation of methods to extract confocal function parameters for the depth resolved determination of attenuation coefficients using OCT in intralipid samples, titanium oxide phantoms, and in vivo human retinas”, Biomedical Optics Express 12(11) 6814-6830, (2021)

Delft - Stieltjesweg

Stieltjesweg 1
2628 CK Delft

Postadres

Postbus 155
2600 AD Delft