Schaarse materialen
Op deze podcastpagina vind je de laatste podcasts waarin onze TNO-experts te gast waren omtrent het onderwerp 'schaarse materialen'.
Binnen 15 jaar raken essentiële grondstoffen op
In de podcastserie van BNR Duurzaam was op 14 november 2022 TNO'er Marinke Wijngaard, onderzoeker circulaire economie, te gast samen met Sanne Westra, beleidsmedewerker van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
Besproken thema's:
- Wat we van de COP Egypte (klimaattop van 6 tot 18 november 2022) mogen verwachten.
- Hoe we Nederland echt in de hoogste circulaire versnelling gaan krijgen. > Luister vanaf 03:45 naar het gesprek met Marinke Wijngaard.
- Over een schokkend rapport over de werkelijk uitstoot van broeikasgassen door olie- en gasinstallaties over de hele wereld.
Binnen 15 jaar raken essentiële grondstoffen op
Laat je verder inspireren
Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?
Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.


EntoBreed: AgriTech startup voor duurzame meelwormenkweek
EntoBreed is een innovatieve agri-tech start-up die zich richt op de duurzame kweek van eetbare meelwormen. Hun doel? Een volledig circulair product te creëren.


ICER 2023: Circulaire doelen liggen nog ver buiten bereik
Er is de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang geboekt bij het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het abiotisch grondstoffengebruik in 2030.


Nationale onderzoeksagenda MaterialsNL Strategic Autonomy
De energietransitie verslindt enorme hoeveelheden kritische grondstoffen zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen. De huidige grondstofschaarste staat nog maar het begin, de geopolitieke implicaties zijn al voelbaar, evenals het appèl op onze moraliteit: hoe verhouden we ons tot de aarde en het groeiparadigma?
Onderzoek naar mogelijkheden van satellieten voor modellering stikstofdepositie
Een consortium van KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut), TNO, CML (Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Leiden), WUR (Wageningen University & Research)en RIVM onderzoekt de komende vier jaar wat de toegevoegde waarde van satellietwaarnemingen is bij het berekenen van de stikstofdepositie op Nederlandse natuurgebieden.