Informatietype:
Podcast
Thema:
Milieu en duurzaamheid
1 aflevering
14 november 2022

Schaarse materialen

Op deze podcastpagina vind je de laatste podcasts waarin onze TNO-experts te gast waren omtrent het onderwerp 'schaarse materialen'.

Binnen 15 jaar raken essentiële grondstoffen op

In de podcastserie van BNR Duurzaam was op 14 november 2022 TNO'er Marinke Wijngaard, onderzoeker circulaire economie, te gast samen met Sanne Westra, beleidsmedewerker van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Besproken thema's:

- Wat we van de COP Egypte (klimaattop van 6 tot 18 november 2022) mogen verwachten.
- Hoe we Nederland echt in de hoogste circulaire versnelling gaan krijgen. > Luister vanaf 03:45 naar het gesprek met Marinke Wijngaard.
- Over een schokkend rapport over de werkelijk uitstoot van broeikasgassen door olie- en gasinstallaties over de hele wereld.

  • Afspeelduur:
    21 minuten
  • Datum uitzending:
  • aflevering 1 / 1

Binnen 15 jaar raken essentiële grondstoffen op

Laat je verder inspireren

62 resultaten, getoond 1 t/m 5

Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?

Informatietype:
Artikel

Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.

EntoBreed: AgriTech startup voor duurzame meelwormenkweek

Informatietype:
Insight
30 januari 2023

EntoBreed is een innovatieve agri-tech start-up die zich richt op de duurzame kweek van eetbare meelwormen. Hun doel? Een volledig circulair product te creëren.

ICER 2023: Circulaire doelen liggen nog ver buiten bereik

Informatietype:
Nieuws
27 januari 2023

Er is de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang geboekt bij het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het abiotisch grondstoffengebruik in 2030.

Nationale onderzoeksagenda MaterialsNL Strategic Autonomy

Informatietype:
Evenement

De energietransitie verslindt enorme hoeveelheden kritische grondstoffen zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen. De huidige grondstofschaarste staat nog maar het begin, de geopolitieke implicaties zijn al voelbaar, evenals het appèl op onze moraliteit: hoe verhouden we ons tot de aarde en het groeiparadigma?

Startdatum:
-
Locatie:
TNO Utrecht, Princetonplein 6, 3584 CB Utrecht

Onderzoek naar mogelijkheden van satellieten voor modellering stikstofdepositie

Informatietype:
Nieuws
23 december 2022

Een consortium van KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut), TNO, CML (Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Leiden), WUR (Wageningen University & Research)en RIVM onderzoekt de komende vier jaar wat de toegevoegde waarde van satellietwaarnemingen is bij het berekenen van de stikstofdepositie op Nederlandse natuurgebieden.