Waterstof webinars
Waterstof gaat naar verwachting een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame energievoorziening, samen met energiebesparing, elektrificatie en bio-based materialen.
Het biedt de mogelijkheid om de benutting en inzet van wind- en zonne-energie sterk te vergroten. Maar voor we grootschalige productie van groene waterstof door splitsing van water met energie van hernieuwbare bronnen hebben is er nog een lange weg te gaan. En er zijn vragen, denk aan zaken als betaalbaarheid, veiligheid, ruimtelijke impact en in het verlengde daarvan draagvlak.
Aflevering 1: Nederland als internationale waterstof hub
René Peters van TNO, Noé van Hulst, waterstofgezant van het Ministerie van Economische Zaken en René Schutte van Gasunie gaan in gesprek over de belangrijke rol van waterstof en de positie die Nederland heeft in de transitie naar een duurzame energievoorziening.
Bekijk de presentatie
Hydrogen, the Netherlands as international hub.
Aflevering 2: Vier toepassingen van waterstof
Welke toepassingen, technologieën en faciliteiten van en voor waterstof zijn er? Hoe kan het productieproces van waterstof geoptimaliseerd worden? Wat kan er al met waterstof? Wat is de business case? Wat zijn de risico’s?
Bekijk de presentatie
Hydrogen production and applications.
Aflevering 3: Waterstof, de ontbrekende schakel in de energietransitie?
Marcel Weeda van TNO en Faiza Oulahsen van Greenpeace gaan in gesprek over belangrijke rol die waterstof speelt in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Productie uit water via elektrolyse met duurzame elektriciteit van zon en wind is een CO2-vrij alternatief.
Maar voor het maken van die groene waterstof zijn er nog technologische drempels te slechten, bijvoorbeeld rondom wet en regelgeving. TNO werkt aan waterstof innovaties voor productie, transport, opslag en gebruik als brand- en grondstof.
Bekijk de presentatie
Waterstof, cruciaal element in de energietransitie.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Nederland wereldwijde hub voor waterstofimport, transport en opslag
De eerste waterstofketen vanuit het buitenland naar Nederland is een feit. Spanje wordt een belangrijke leverancier van groene waterstof aan Noordwest-Europa en ons land gaat een hubfunctie vervullen in het verder exporteren.


Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie- en materialentransitie
Wat valt er te vertellen over de toekomst van groene waterstof? Welke rol speelt het de komende decennia in de energietransitie? Een gesprek met TNO-waterstof experts Marcel Weeda en Lennart van der Burg.


Tijdmakers: 200 keer minder iridium nodig voor groene waterstof productie
In deze aflevering van Tijdmakers, spreken we tijdmaker Lennart van der Burg, Cluster manager Green Hydrogen over de doorbraak ontwikkeling in elektrolysers, en over hoe we op grotere schaal groene waterstof kunnen produceren.


Nederland neemt voortouw in ontwikkeling derde generatie electrolyser
In het project 'Derde-generatie electrolyzers' werkt een consortium onder leiding van TNO aan de ontwikkeling van een compleet nieuw type electrolyser. Dit nieuwe ontwerp zal hogere efficiency, lagere kosten en een circulair ontwerp bieden, met als doel het faciliteren van grootschalige productie van groene waterstof.


Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen
Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.

