Informatietype:
Webinar
0 afleveringen

Webinars tijdens de Dutch Green Building Week

Van 21 t/m 25 september 2020 vond de 10e editie van de Dutch Green Building Week plaats. Dit is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. In verband met de coronacrisis werd deze jubileumeditie voor een groot gedeelte online georganiseerd. TNO organiseerde, als ‘Paris Proof Partner’ van de Dutch Green Building Council, drie webinars waarin de warmtebatterij, houtbouw en warmtewingevel centraal staan. Deze zijn nu alledrie hier terug te kijken.

Webinar Warmteopslag

Tijdens deze webinar wordt de ontwikkeling van een compacte warmtebatterij voor warmteopslag in de gebouwde omgeving gepresenteerd. De eerste resultaten zijn positief en leveren de batterij een wereldrecord op als het gaat om de opslagdichtheid. De warmtebatterij wordt getest in een (modulaire) woning bij de Avans Hogeschool (Breda). Naast de details over de werking van de warmtebatterij wordt er, met partners en medeontwikkelaars, ingegaan op de potentiële markt voor lokale warmteopslag.

De warmtebatterij komt eraan

Webinar Biobased bouwen

Hout is weer helemaal ‘hot’ in de bouw. Hoe zorgen we dat deze hype niet overwaait? Heeft hout inderdaad de potentie om aan marktaandeel te winnen en hoe gaan we dit dan organiseren? Tijdens deze webinar worden de grootste knelpunten gedefinieerd en het handelingsperspectief geschetst. Zowel bouwkundige aspecten, kosten en  milieu komen aan de orde, net als kansen voor geïndustrialiseerde woningbouw.

Houtbouw in Nederland, van hype naar impact

Webinar Warmtewingevel

In dit webinar beginnen we breed – hoe kijken we naar de gebouwde omgeving en de uitdaging van de energietransitie waar we voor staan – en zoomen we vervolgens in op het huis als energieproducent. Daarbij hebben we nadrukkelijk ook oog voor het esthetische aspect. Met het vernieuwende gevelsysteem FITS (Façade panel with Invisible Thermal Solar collector) zijn we erin geslaagd om een thermische zonnecollector te ontwerpen die er ook nog eens mooi uit ziet. Naast de technische resultaten van de warmtewingevel, zal er aandacht zijn voor de techtransfer. Hoe wordt aan een dergelijke ontwikkeling gewerkte en hoe geven we dit een gevolg richting de markt?

Het huis als energieproducent

Laat je verder inspireren

18 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO: Milieuprestatie warmtepompen vrijwel altijd beter dan cv-ketel

Informatietype:
Nieuws
1 mei 2023

TNO deed op verzoek van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een verkennende studie op basis van nu beschikbare data naar zowel de milieu-impact van het materiaalgebruik als de milieu-impact van het energieverbruik van (hybride) warmtepompen.

Zo krijgen bestaande woningen energielabel A++++

Informatietype:
Insight
28 december 2022

Bestaande woningen moeten energiezuiniger worden. TNO en partners bedachten een innovatieve oplossing waarbij ook de gevels van woningen worden ingezet om warmte uit zonnestraling te winnen.

Installateurs slaan handen ineen om Nederland versneld aan de warmtepomp te helpen

Informatietype:
Nieuws
22 december 2022

Het consortium Team Duurzaam Installeren 500 (TDI500) wil binnen drie jaar het aantal geïnstalleerde (hybride) warmtepompen met 500 extra warmtepompen per dag verhogen. Hiervoor moet de installatiesector op een andere manier te werk gaan. Zij hebben daarvoor vanuit de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van RVO een subsidie van 5 miljoen euro gekregen.

Heat Pump Application Center helpt energietransitie versnellen

Informatietype:
Insight
21 december 2022

In 2050 moeten zo’n 8 miljoen gebouwen in ons land aardgasvrij zijn. Een enorme opgave, waar we alternatieve verwarmingstechnieken als de hybride-warmtepomp hard bij nodig hebben.

Wordt de contingentenaanpak de doorbraak bij het verduurzamen van woningen?

Informatietype:
Insight
12 december 2022

Door slimme matching en vraagbundeling werkt TNO samen met onze partners aan een meer uniforme renovatieaanpak die het mogelijk maakt om verduurzamingsrenovaties efficiënter uit te voeren.