Event

TNO Congres: Preventie beroepsziekten (11 juni)

De Reehorst - Ede • 11 jun 2018

Het wordt nog veel te vaak over het hoofd gezien: arbeidsrisico's die op wat langere termijn tot beroepsziekten kunnen leiden. Van hoveniers tot docenten en van lassers tot schoenenverkopers: in alle beroepen spelen factoren die beroepsziekten kunnen veroorzaken. Ook als je 'gewoon' op een kantoor werkt.

Om hier aandacht voor te vragen, wordt vanuit de overheid een campagne gestart. Tijdens dit congres, dat tevens de aftrap is van de jaarlijkse Week van de RI&E, wordt ingegaan op beroepsziekten en de rol van de preventiemedewerker. In de middag kies je je eigen programma uit de verschillende kennissessies en workshops.

Programma

tijd

programmaonderdeel

9.30u-10.00u

Ontvangst

10:00u-10:30u

Welkom

10.30u-10.45u

Opening Week van de RI&E (met vertegenwoordiger van Ministerie van SZW)

10:45u-11.25u

Preventie beroepsziekten

11.25u-11.45u

Pauze

11.45u-12.45u

Interactieve sessie beroepsziekten

12.45u-13.30u

Lunch

13.30u-14.30u

Ronde 1 kennissessies en workshops

14.30u-14.45u

Wisselen

14.45u-15.45u

Ronde 2 kennissessies en workshops

15.45u-16.45u

Afsluiting en borrel

 

In het middagprogramma kun je kiezen uit 8 kennissessies en workshops. Bij je aanmelding kun je de keuzes van je voorkeur aangeven. Er vinden 2 rondes plaats.

Kennissessies

Tijdens de kennissessie krijg je veel informatie over het betreffende onderwerp. Uiteraard is er ruimte voor vragen!

1. Aan de slag met de RI&E- Wendela Hooftman (Steunpunt RI&E)
Wat is een RI&E, hoe kun je een RI&E opstellen en waar moet je op letten? Voor de startende preventiemedewerker.

2. Samenwerken met de bedrijfsarts en arbodeskundigen - Jan Harmen Kwantes (TNO) en een bedrijfsarts
In verband met de grote belangstelling staat deze sessie ook dit jaar weer op het programma. In de nieuwe Arbowet is er expliciet aandacht voor de samenwerking met de bedrijfsarts. Hoe kom je als preventiemedewerker in contact met de bedrijfsarts? En op welke vlakken kun je elkaar verder helpen?

3. (Gevaarlijke) stoffen - de preventiemedewerker en de arbeidshygiënist, wie doet wat?– Theo-Jan Heesen (Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne) en Jos de Lange (Nederlands Focal Point) 
Werken met stoffen kan tot beroepsziekten leiden. Niet alleen giftige stoffen, maar langdurige blootstelling aan ogenschijnlijk onschuldige stoffen, zoals meelstof, pollen of oplosmiddelen kunnen leiden tot beroepsziekten. Wat is je rol als preventiemedewerker en wanneer schakel je en expert in?

4. De nieuwe Arbowet: volop kansen voor preventie(medewerkers)! – Petra van de Goorbergh (OVAL)
Na een overgangsperiode van een jaar moeten op 1 juli a.s. alle bedrijven voldoen aan de nieuwe Arbowet. Dit biedt mooie aanknopingspunten voor de invulling van preventieve activiteiten en om je rol als preventiemedewerker te versterken. Tijdens deze kennissessie alle ins en outs en concrete tips voor de vertaling naar de praktijk.

5. Veilig werken met nanomaterialen: hoe pak je dit aan? - Nanocentre
Nanomaterialen bieden tal van nieuwe mogelijkheden en worden in verschillende processen toegepast. Maar er is nog veel onduidelijkheid in de regelgeving en relatief weinig kennis over de veiligheid van nanomaterialen. Deze kennissessie biedt handvatten over hoe je kunt identificeren of er in jouw bedrijf met nanomaterialen wordt gewerkt en hoe medewerkers veilig kunnen werken met nanomaterialen.

Workshops

Tijdens de workshops ga je zelf actief aan de slag. Aan het einde van de workshop heb je een concrete basis om verder te gaan met het betreffende onderwerp.

6. Adviseren over werkdruk– Nicole de Koning (TNO)
Wegens succes herhaald! Wat is werkdruk en hoe kun je erover adviseren? Je gaat aan de slag met het Werkdrukkompas, een praktische tool waarmee je een indicatie krijgt van de belangrijkste factoren die werkdruk in jouw organisatie beïnvloeden. Je gaat naar huis met een kant-en-klare presentatie.

7. Gedrag: aan welke knop draai je? – Laurie Hermans (TNO)
Preventie is grotendeels terug te voeren op gedrag: van het trainen van werknemers tot het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. In deze workshop leer je welke rol gedrag speelt bij het gebruik van PBM’s en wat je kunt doen om veilig gedrag op de werkvloer te stimuleren.

8. Beter achter je schermen (BAS) – Heleen de Kraker (TNO)
Beeldschermwerk is allang niet meer beperkt tot een vaste werkplek met vaste computer. In deze workshop maak je kennis met een praktische methode om alle aspecten van beeldschermwerk te beoordelen en te verbeteren. Met de nieuwe checklist help je je collega’s op weg. Ook komen enkele andere tools aan de orde, die je kunnen ondersteunen bij het creëren van duurzaam fysiek werk.

9. Adviseren over implementatie RI&E aan management - Eveline Janse (Everlution)
De RI&E is uitgevoerd en het plan van aanpak is gemaakt. Van die plannen komt in de praktijk echter maar weinig terecht. Herkenbaar? In deze workshop delen we ervaringen en tips over adviseren aan management. Wat werkte wel en wat werkte niet?

 

Kosten
Gratis

Ben je preventiemedewerker? Je kunt je hier aanmelden.

aanmelden
Agenda
Contact

Drs. Nicole de Koning

  • Gedrag
  • Gedragsbeinvloeding
  • Adoptie
  • Experience
  • Participatie

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.