Event

Hoogezand in het teken van 5G tijdens Weekend van de Wetenschap

Het Kielzog (Gorecht Oost 157) in Hoogezand • 02 okt 2021

Robots, autonoom vervoer, augmented reality en drones: tijdens de publieksdag ‘Maak werk van 5G’ worden de mogelijkheden en kansen gedemonstreerd van 5G, de nieuwste generatie mobiele communicatie.

Het evenement is onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap. De publieksdag in Hoogezand wordt georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, in samenwerking met partners. Ondernemers en organisaties uit de regio demonstreren toepassingen met 5G en er zijn presentaties en workshops voor jong en oud. De publieksdag vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in en om Het Kielzog (Gorecht Oost 157) in Hoogezand. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Alle 10 partners van 5Groningen zijn aanwezig en leveren een inhoudelijke bijdrage tijdens de publieksdag op 2 oktober: KPN, Agentschap Telecom, VodafoneZiggo, TNO, Huawei Nederland, Rijksuniversiteit Groningen, SURF, Hanzehogeschool Groningen, VMware en Dell Technologies.

Presentaties, demo’s en workshops

Ondernemers en organisaties geven demonstraties van toepassingen voor onder andere de landbouw, de zorg, het verkeer en het dagelijks leven. Leer meer over 5G, antennes en robots, zet een VR-bril op, neem plaats in een zelfrijdende bus en bewonder de taxi drone en het slimme veiligheidsvest voor politieagenten.

TNO organiseert een eigen stand met een Social XR (eXtended Reality) demo waarin 2 bezoekers elkaar middels een VR-bril in een 3D virtuele ruimte kunnen ontmoeten. Social XR laat de fysieke en virtuele wereld in elkaar overlopen en laat zo afstanden tussen mensen verdwijnen. Daar komt het sociale deel van Social XR vandaan. Nu doe je een videocall met een collega. Binnen afzienbare tijd voer je dat gesprek wellicht aan je keukentafel met een virtuele, 3D versie of avatar van je collega die voor je zit.

Programma voor kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren van 6 tot en met 14 jaar kunnen doorlopend meedoen aan leuke activiteiten van onder andere Biblionet Groningen en het Antennebureau van Agentschap Telecom. Zo kunnen zij een robot programmeren, iets moois maken in 3D, een antenne bouwen, een kijkje nemen in de meetbus en allerlei slimme apparaten uitproberen.

Uiteraard worden de coronamaatregelen nageleefd die op dat moment gelden.

Programma

Kijk voor meer informatie op de website van 5Groningen

5Groningen

Over 5Groningen

5Groningen is de proeftuin voor 5G-internet in de provincie Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken samen met experts om toepassingen van 5G te testen. Denk daarbij aan zelfrijdende bussen of realtime data analyseren terwijl er een drone over de akkers vliegt. 5Groningen test toepassingen met 5G. Dus niet de techniek, maar wat je ermee kunt.

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. Een belangrijk doel is om MKB-bedrijven in Groningen koploper te maken in hun sector met behulp van 5G. 5Groningen heeft 10 partners, welke hierboven zijn genoemd. Verder werkt 5Groningen samen met European Space Agency (ESA) in Noordwijk, in pilotprojecten waarin 5G en satellietdiensten worden gecombineerd.

“We willen tijdens de publieksdag graag laten zien welke kansen en mogelijkheden 5G de regio biedt. In Hoogezand kunnen de Groningers dit zelf zien en ervaren”, aldus Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij Economic Board Groningen.

Weekend van de Wetenschap

‘Maak werk van 5G’ is onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap op 2 & 3 oktober 2021. Dit is een weekend waarin iedereen overal in Nederland een kijkje achter de schermen kan nemen van diverse organisaties en instellingen in de wetenschap en techniek. Weekend van de Wetenschap is hét gratis festival voor jong en oud met wetenschappers, proefjes en een uniek kijkje in de toekomst.

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is in 5G toepassingen en wat TNO daarin doet

Waar?

Het Kielzog (Gorecht Oost 157) in Hoogezand

Wanneer?

Zaterdag 2 oktober 2021, tussen 13:00 – 17:00

TNO heet je van harte welkom!

Ons werk

Hoe Social XR (Extended Reality) afstanden verkleint

Social eXtended Reality ofwel Social XR staat op het punt om door te breken in de markt. Het laat de afstanden tussen mensen voorgoed verdwijnen en opent de sluizen voor een stortvloed aan ongekende nieuwe... Lees verder
TNO Insights

5G-impasse in de wereldwijde en Nederlandse landbouw   

08 juli 2021
De nieuwste generatie telecommunicatie 5G zal in de toekomst breed worden ingezet, zoveel is zeker. Een wereldwijde toepassing van deze technologie in de landbouw laat echter nog op zich wachten. Lees verder
Agenda
Contact