Informatietype:
Evenement
Thema:
Digitale samenleving
Duurzame samenleving
Gezonde samenleving
Veilige samenleving

Weekend van de Wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen we onze deuren! Ieder jaar staat het eerste weekend van oktober in het teken van de wetenschap en technologie.

Startdatum:
-
Tijd:
10:00 - 16:00
Locatie:
TNO Delft, Groningen en Utrecht
Kosten:
Gratis

TNO is 90 jaar en dat vieren we ook met een openhuis tijdens het Weekend van Wetenschap. Op zaterdag 1 en 2 oktober zijn vier van onze TNO locaties geopend. Iedereen is welkom. De activiteiten zijn bijzonder leuk voor kinderen van 8 – 14 jaar en hun (groot)ouders en verzorgers.

Op zaterdag 1 oktober zijn open:
TNO Delft – Stieltjesweg Delft 
TNO Delft BouwinnovatieLab – Van Amstelpark
TNO Utrecht – Princetonlaan

Op zondag 2 oktober is open:
TNO Groningen – Zernikelaan

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen TNO en andere toffe deelnemers uit het hele land, zoals universiteiten, bibliotheken, musea, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en bedrijven, de deuren van de wereld van de technologie en wetenschap voor een jong, enthousiast en nieuwsgierig publiek.

Met het openen van onze deuren en het laten zien van films, onderzoeksopstellingen, proefopstellingen én (zelf) doen van proeven, tonen we wat voor moois we de afgelopen 90 jaar hebben bereikt. Hierbij geven we een doorkijk naar wat we de komende jaren willen realiseren. Kom ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft.

Hieronder vind je een overzicht met deelnemende TNO-locaties, exacte openingstijden en een kort overzicht van de activiteiten.

Activiteiten per TNO locatie

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen wij bij TNO Delft Stieltjesweg onze deuren voor iedereen! Tussen 10.00 en 15.00 uur vertellen vijf afdelingen over hun werkzaamheden en laten we je graag zien hoe tof wetenschap is. En kom je meer te weten over bijvoorbeeld het klimaat, ruimtevaart, licht, je ogen, vacuüm en nog veel meer! Een greep uit de activiteiten bij ons op locatie:

Vliegende instrumenten in de ruimte voor onderzoek

Onze aarde warmt op omdat er veel uitstoot is van broeikasgassen. Om te kunnen zien waar op aarde deze verontreinigen plaatsvinden maken en testen wij optomechatronische instrumenten voor in de ruimtevaart. Onze instrumenten vliegen om de aarde heen! Hiernaast doen wij veel wetenschappelijk onderzoek in de astronomie. Kom bij ons kijken hoe zo’n instrument er uit ziet. Onze collega’s van afdeling Afdeling Space & Systems Engineering heten je van harte welkom!

Kom en stuur jouw boodschap naar onze satelliet!

Om steeds meer en sneller data via het internet te kunnen versturen, zijn in de toekomst satellieten nodig die data via laserlicht kunnen versturen. Kom bij ons kijken hoe je een Lego-Mindstorms-gestuurde laser kunt richten op een ontvanger en verstuur je eigen boodschap naar onze satelliet. Ook zijn er demonstraties van onze razendsnelle spiegels die zó snel bewegen dat ze kunnen "schrijven" met lasers.
Onze collega’s van afdeling Afdeling Optomechatronica heten je van harte welkom!

Chips niet om te eten, maar om te weten!

Bij ons proef je de effecten van een vacuüm en stroomt de energie van plasma door je heen. Daarnaast krijg je een kijkje achter de schermen wat er allemaal nodig is voor de computerchips die jouw moderne leven mogelijk maken!
Onze collega’s van afdeling Afdeling Nano-Instrumentation heten je van harte welkom!

Een selfie met een quantum computer?

Veel van jullie hebben misschien op TV wetenschappers zien praten over een nieuw soort supercomputer, de quantum computer. Maar hoe ziet deze er eigenlijk uit en hoe werkt die precies? Nieuwsgierig over die dingen& meer (ooit de een keer een quantum computer willen aanraken?)?
Onze collega’s van afdeling Afdeling Quantum Technology heten je van harte welkom!

Rode ogen op een foto? Wij laten je zien hoe het zit!

En wij spelen met licht!. Onze bouwblokken zijn lampen, lasers, maar ook lenzen, spiegels en nog veel meer. Als we deze bouwblokken samenvoegen komen we in een magische wereld terecht. Van mega groot tot super klein, wij maken het (onzichtbare) zichtbaar. Kom jij bij ons ontdekken wat wij allemaal met licht kunnen doen?
Onze collega’s van afdeling Afdeling Quantum Technology heten je van harte welkom!

Ook bij het Bouwinnovatielab in Delft openen wij onze deuren tijdens het Weekend van de Wetenschap. Op zaterdag 1 oktober van 10 – 15.00 uur ben je van harte welkom om te komen ontdekken hoe tof ons wetenschappelijk werk is. We hebben we de volgende activiteiten voor jou in petto:

Materialen met het eeuwige leven?

Als een gebouw van beton of steen gesloopt wordt, wat kun je dan nog met het puin? In veel gevallen kun je het nog gebruiken om nieuw beton te maken. Een mooie manier om materiaal te recyclen. Kun jij raden welke van de materialen gerecycled zijn en welke materialen nieuw zijn?

Wetenschap is hot én cool!

Een warmtepomp is een apparaat waarmee je een huis kan verwarmen zonder dat je hiervoor gas gebruikt. Behoorlijk duurzaam. Maar hoe weet je nu of die warmtepomp goed werkt? Kom in onze reusachtige klimaatkamers ervaren hoe een warmtepomp ervoor zorgt dat het binnen warm is terwijl het buiten koud is.

Hé, pannenkoek!

Wie is er niet gek op? Pannenkoeken! Maar let erop dat je een goede afzuigkap hebt, zodat je geen last hebt van schadelijke deeltjes die vrijkomen bij het bakken. In het laboratorium van TNO onderzoeken we hoe goed een afzuigkap werkt. En ja, om dat te onderzoeken moeten er wel pannenkoeken gebakken worden. Kom jij ons helpen om ze op te eten?

Wetenschap, vermoeiend?

Buig een paperclip te vaak heen en weer en hij breekt. De oorzaak is ‘vermoeiing’ van het metaal: er ontstaan kleine scheurtjes in het metaal en uiteindelijk breekt de paperclip. Maar het aantal keren dat je een paperclip kunt buigen is niet altijd hetzelfde. Bij stalen bruggen gebeurt eigenlijk hetzelfde, ook daar kunnen na verloop van tijd hele kleine scheurtjes ontstaan. Gelukkig kunnen we dit meten en kan de brug op tijd gerepareerd worden. In het lab van TNO kun je zelf ervaren wat ‘vermoeiing’ is en hoe je dit in een laboratorium kunt onderzoeken.

Creatief met kurk

Natuurlijke materialen zoals vlas en kurk kun je gebruiken bij het bouwen en isoleren van woningen. Maak jij ook een mooie en duurzame woning?

My Cool Greenhouse

Hoe maak je de optimale groentekas om tomaten te kweken in Nederland en in het buitenland. Hou rekening met het klimaat en ga voor de grootste opbrengst. In de game My Cool Greenhouse bouw je een eigen groentekas, waar het er warm aan toe gaat.

Tijdens Weekend van de Weekend organiseren we bij onze locatie Zernikelaan in Groningen ‘Zpannend Zernike’. Op zondag 2 oktober van 10.00 – 16.00 uur laten we je zien en ervaren waar de onderzoekers van TNO zich in Groningen dan mee bezighouden. Wil jij weten hoe je met slimme computersystemen kunt zorgen dat je huis minder energie gebruikt als je zonnepanelen eventjes wat minder elektriciteit produceren als het bewolkt is? Of wil je zien wat er mogelijk is met de nieuwste en snelste mobiele netwerken, 5G?

Ook laten we zien hoe je bijna helemaal automatisch computersystemen veilig kunt houden. Maar natuurlijk kun je ook zelf aan de knoppen zitten. Misschien wil je leren om zelf een game of een robot te programmeren? Zo hebben we voor jou in de volgende activiteiten in petto:

TNO Powermatcher – The Game

Ervaar een deel van de problemen die de energietransitie met zich meebrengt! Fossiele energie is lekker makkelijk, altijd voldoende beschikbaar, terwijl duurzame energie afhankelijk is van hoe lekker de zon schijnt of hoe hard de wind waait.. In "TNO PowerMatcher: the Game" ben jij degene die moet zorgen dat consumenten op tijd stroom krijgen, en zul je de balans moeten maken tussen tevreden klanten en het milieu. Op onze installatie met 200 schermen speel je in deze game in je eentje of met een team. Verdien zoveel mogelijk punten door alle consumenten van voldoend estroom te voorzien en zo min mogelijk broeikasgas te produceren.. Kom het spelen en kijk of jij snel en slim kunt schakelen.

TNO TED Talks

Onze wereld verandert in een enorm tempo, zeker ook door de snelle ontwikkelingen van ICT, apps, en digitalisering. In 3 korte presentaties nemen de experts van TNO je mee in die wereld van de invloed van de snelle digitale innovaties. Je kunt horen hoe in deze tijd waarin alles met het internet verbonden is, cyber Security een steeds groter probleem met steeds nieuwe oplossingen. Of hoe een enorm software systeem nodig is om in de energietransitie te zorgen voor  stabiele en zekere energielevering.EN wat gebeurt er met al onze data. Hoe worden die door bedrijven gebruikt en gecombineerd tot bruikbare inzichten, en hoe kan ieder toch de baas blijven over zijn eigen data. Kom het horen tijdens de TNO TED talks.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen wij bij TNO in Utrecht ook onze deuren voor iedereen! Op zaterdag 1 oktober tussen 10.00 en 15.00 uur vertellen onze collega’s over hun werkzaamheden en laten we je graag zien hoe gaaf wetenschap is. Een greep uit de activiteiten bij ons op locatie:

Het ontstaan van Nederland

De (geologische) geschiedenis van de Nederlandse ondergrond is honderden miljoenen jaren oud. Véél ouder dan de geschiedenis van het Romeinse rijk of zelfs de prehistorie. De gesteenten in onze ondergrond vertellen ons stuk voor stuk en laag voor laag iets over. Dit bestuderen wij en hier kunnen wij je van alles over vertellen. Bij de Geologische Dienst Nederland van TNO werken geologen die dit bestuderen en jou er alles over kunnen vertellen

Dwarsdoorsnede van de aarde

De foto die je ziet laat de binnenkant van een geode zien. Een geode is een holle steen. Als je een geode openbreekt zie je (zoals op de foto) dat deze gevuld is met allemaal kristallen aan de binnenkant. Kun je dit vergelijken met de binnenkant van onze aarde? Hoe zit de binnenkant van de aarde er eigenlijk uit? Zoek ons op en kijk met een geoloog mee naar de dwarsdoorsnede van de aarde.

Hoe ziet Nederland er uit onder jouw voeten en wat kunnen we er eigenlijk allemaal mee?

Wist je dat er heel lang geleden bergen in Nederland waren? Waar komt olie en gas vandaan, en wat is aardwarmte precies? Welke energie kunnen we eigenlijk uit de ondergrond halen en kunnen we ook weer iets in de ondergrond terug stoppen? Kom bij ons voor antwoord op deze en meer vragen. Je kunt ook twee proefjes doen:

  • Porositeitsproef
    In een steen kunnen hele kleine openingen zitten. Dit heet porositeit en verschilt per steensoort. Met onze ‘’porositeitsproef” leggen we je uit hoe dit werkt. En we vertellen waarom dit voor een geoloog belangrijk is om te weten.
  • Op zoek naar het blauwe goud van de toekomst.
    De naam van de proef zegt het al: we gaan zoeken naar…