Resultaten Flying Food-studie in Burundi

Het Flying Food-initiatief zet in op krekels als voedselbron voor mensen. Nadat we in Kenia en Oeganda een krekelwaardeketen hadden opgezet, begonnen andere Oost-Afrikaanse landen belangstelling te tonen. In Burundi is onlangs een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. De belangrijkste conclusie is dat Flying Food technisch en economisch haalbaar is. Er bestaat een markt voor krekelproducten en de branche zal een gunstige uitwerking hebben op de voedselzekerheid en de inkomsten van de kwetsbaarste groepen.

Positieve resultaten

Het Flying Food-concept is de afgelopen vijf jaar getest in Kenia en Oeganda en kan worden gereproduceerd in andere landen en regio’s.

Drie partners van Flying Food hebben in Burundi een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en onderzocht in hoeverre consumenten bereid zijn om krekels te eten en ook in hoeverre potentiële boeren, producenten en verwerkers belangstelling hebben om actief te worden in deze nieuwe waardeketen. De resultaten van dit korte marktonderzoek waren positief:

 • Het opzetten van Flying Food zal niet gemakkelijk zijn in Burundi, maar is wel haalbaar.
 • Er is zeker sprake van gedrevenheid en bereidheid bij alle vereiste lokale actoren.
 • Meer dan 50% van de bevolking in Burundi kampt met chronische voedselonzekerheid en het dagelijkse voedsel heeft een lage voedingswaarde (voornamelijk koolhydraten). Er bestaat een duidelijke behoefte aan dierlijke eiwitten en voedselbronnen die micronutriënten bevatten, die ook betaalbaar moeten zijn voor mensen met de laagste inkomens.
 • Alle 88 respondenten hadden al eerder insecten gegeten, vooral termieten en sprinkhanen. Met krekels waren ze grotendeels onbekend. De meeste consumenten beoordeelden de gebakken krekels als smakelijk en voedzaam.
 • Er bestaat een potentiële markt voor krekelproducten met aanvaardbare prijzen.
 • Er is behoefte aan programma’s voor levensonderhoud en inkomensgenererende activiteiten.
 • Flying Food past in de Burundese overheidsprogramma’s voor voedselzekerheid en ontwikkeling van de particuliere sector op het platteland.
 • De meeste benodigde apparatuur voor de krekelproductie is beschikbaar of kan tegen redelijke kosten worden geïmporteerd.
 • Het ondernemingsklimaat in Burundi kan uitdagend worden genoemd, maar de ondernemers met wie wij spraken weten hoe zij onder moeilijke omstandigheden een Burundese middelgrote onderneming moeten runnen. Zij zijn op zoek naar nieuwe mogelijkheden en zijn bereid risico’s te nemen en een deel van hun eigen middelen te investeren in innovatie.

Aanpak

In deze haalbaarheidsstudie werd een checklist gebruikt om informatie te verzamelen over de lokale context. Medewerkers van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) en Fair & Sustainable Consultancy deden aanvullend veldonderzoek in Burundi. Voor de consumententest werden gevriesdroogde huiskrekels gebruikt, die in Nederland waren geproduceerd door Kreca EntoFood BV. In totaal werden 88 respondenten geïnterviewd: 26 in Bujumbura en 62 in Makamba. De meeste respondenten waren tussen 18 en 45 jaar oud en 41% waren vrouwen.

Technische uitdagingen

De productie van krekels wordt sterk beïnvloed door de temperatuur en de kwaliteit van het voer. De temperatuur heeft het grootste effect op de groeisnelheid van krekels. De ideale temperatuur voor de groei van krekels ligt rond de 30°C gedurende de dag en nacht. In drie Burundese provincies heersen temperaturen waarbij krekelproductie mogelijk zou zijn. Lagere temperaturen leiden tot tragere groei, wat vervolgens een negatief effect zou hebben op de businesscase. Er is innovatie nodig om goedkope, gemakkelijk te gebruiken klimaatbeheersingstechnologie te ontwikkelen.

Volgende stappen

 • Een stabiele marktvraag is essentieel voor een economisch duurzame krekelwaardeketen. We moeten een detailhandelaar of krekelverwerker vinden die bereid is om voedselproducten op basis van krekels op de markt te brengen.
 • Er moet een krekelbedrijfscentrum worden opgezet, dat zal fungeren als de toekomstige nationale organisator en aanjager van de ontwikkeling van de krekelwaardeketen. Dit wordt het centrum van de ‘train de trainer’-aanpak en moet financieel zelfvoorzienend zijn.
 • Er moet een voordelige en gebruiksvriendelijke klimaatregelingstechniek worden ontwikkeld om de krekels in de productiebedrijven op een constante temperatuur van 30°C te houden.
 • Er is een combinatie van investeringskapitaal voor ondernemers en subsidies voor de coördinatie van dit Flying Food-initiatief nodig om van start te kunnen gaan.
3sdg-food
Dit TNO-project ondersteunt de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's): geen armoede, geen honger en industrie, innovatie en infrastructuur.

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze Engelstalige nieuwsbrief Innovaties voor Ontwikkelingssamenwerking.

Laat je verder inspireren

1033 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dutch Green Building Week

Informatietype:
Evenement

Van 9 t/m 13 oktober vindt de Dutch Green Building Week plaats. Tijdens deze week opent TNO op verschillende momenten zijn deuren en gaan we in op thema’s als circulair bouwen met hout; veilige, gezonde en duurzame woningen; en op het thema netcongestie.

Startdatum:
-
Locatie:
Verschillende locaties

Nieuw initiatief Europees topcentrum voor windenergie

Informatietype:
Nieuws
22 september 2023

Negen onderzoeksinstituten en universiteiten die lid zijn van het European Energy Research Alliance Joint Programme Wind hebben vorige week een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de oprichting van een Europees topcentrum (EuCoE) voor windenergie.

TNO-studies over potentieel geothermie vinden weg naar kunstgalerie in Turijn

Informatietype:
Insight
21 september 2023

Je werkt bij TNO aan langetermijnscenario’s voor het energiesysteem om wereldwijd de klimaatdoelstellingen in 2050 te halen en plots ontvang je een mail van een beroemde Italiaanse fotograaf. ‘‘Mag onze visueel ontwerper hier iets moois van maken?”

Betrouwbare en real-time digital twin systemen

Informatietype:
Artikel

Optimaliseer de prestaties van je digital twin met Multi-party Digital Twin. Ook iets voor jouw organisatie? Ontdek hoe onze TNO-experts je kunnen helpen.

ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte

Informatietype:
Insight
18 september 2023

Het ENGAGE-consortium richt zich op het ontwikkelen van digitale biomarkers voor Type 2 Diabetes-patiënten om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement en preventie mogelijk te maken.