De betaalbaarheid van eiwitten als vlees en vis in de dagelijkse voeding vormt voor lage- en middeninkomensgroepen nog altijd een probleem. In het kader van de noodzakelijke eiwittransitie heeft TNO gekozen voor insecten als een belangrijke bron van voedzaam voedsel en een inkomstenbron. In Europa en Afrika neemt de belangstelling voor insecten toe. TNO is oprichter van het Flying Food-consortium. Samen maken we de nieuwe eiwitten bereikbaar en betaalbaar door in lage- en middeninkomenslanden een inclusieve waardeketen op te zetten voor de productie van krekels voor menselijke consumptie.

Goed eten en goede banen

In de afgelopen vier jaar heeft het Flying Food-consortium een keten opgezet voor het kweken, verwerken en verkopen van krekels in Kenia en Oeganda. Nu kan het Flying Food-concept worden gereproduceerd in andere regio’s en landen met een solide bedrijfsmodel.

De ambitie is om Flying Food uit te breiden naar vijf andere sub-Sahara-landen en daar 15.000 banen te creëren, met name voor vrouwen en jongeren; ondervoeding te verminderen door jaarlijks 200.000 porties gezonde eiwitten te leveren en de CO2-voetafdruk te verkleinen door deze klimaat vriendelijke eiwitbron te stimuleren.

Resultaten Flying Food-studie in Burundi

Uit een recente studie blijkt dat de productie van krekels als alternatieve menselijke voedselbron zowel technisch als economisch haalbaar is.

Flying Food-consortium

Het Flying Food-consortium bestaat uit vier Nederlandse partners: TNO, Wageningen Food & Biobased Research, Protifarm Ltd en New Generation Nutrition Ltd. Flying Food zet publiek-private partnerschappen op in sub-Sahara Afrika, ontwikkelt nieuwe projecten, trekt financiering en investeringskapitaal aan, draagt kennis en ervaring op het gebied van krekelproductie over aan lokale partners en begeleidt de innovatie van de nieuwe krekelwaardeketen.

Meer informatie is te vinden op de website van het Flying Food-consortium. Hier worden ook technische richtlijnen gegeven voor het kweken van krekels op kleine en middelgrote schaal, alsmede kerncijfers voor de businesscase.

Bekijk de video voor meer informatie over krekels voor voedsel en banen in Afrika.

Insecten als (dieren)voeding

Wij hebben gekozen voor insecten, in het bijzonder krekels, rechtstreeks voor menselijke consumptie en niet als kippen- of visvoer, omdat krekels gezond, smakelijk en betaalbaar zijn voor de mens. Bovendien zijn krekels een efficiënte en duurzame voedselbron met aantrekkelijke zakelijke kansen voor het kweken en verwerken ervan tot voedselproducten. Voor onze doelgroep zijn vis en kip te duur.

Marktonderzoek Flying Food in Rwanda

De resultaten van dit marktonderzoek tonen aan dat er in Rwanda zakelijke kansen liggen voor de productie van krekels voor menselijke consumptie. Deze studie werd uitgevoerd door TNO, ICCO en Nutrifarm.

Laat je verder inspireren

198 resultaten, getoond 1 t/m 5

ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte

Informatietype:
Insight
18 september 2023

Het ENGAGE-consortium richt zich op het ontwikkelen van digitale biomarkers voor Type 2 Diabetes-patiënten om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement en preventie mogelijk te maken.

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023

TNO lanceert de spin-off AIKON Health, gericht op draagbare biosensoren die zich richten op chronische zorgbeheer, te beginnen met hartmonitoring.

Hoe creëer je rust en focus in een hectische en veeleisende werkomgeving?

Informatietype:
Nieuws
12 september 2023

Mindfulness training heeft bewezen invloed op stress, welzijn en concentratie. Hoe bevorderen we dit op het werk? Onderzoek naar omgevingsfactoren is beperkt. TNO deed verkennend onderzoek via literatuur en interviews met experts en topmanagers.

TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem

Informatietype:
Nieuws
5 september 2023

In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en  het CBS blijkt bovendien dat de ernst van ervaren burn-outklachten onder jonge werkenden, die veel klachten hebben, toeneemt.

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 augustus 2023
4 afleveringen

Dit is de tijd van grote uitdagingen. Van innovatieve oplossingen. De tijd om duurzaamheid te versnellen. Waarin wevoorop lopenin veiligheid. Levens gezonder maken. En klimaatveranderingbestrijden… Vanuit de ruimte! Dit is de tijd van: Het kan wél. Dit is ónze tijd. Met Glenn van der Burg.