nieuws

Op de bakfiets luchtkwaliteit meten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

18 jul 2019

Tijdens de Nijmeegse vierdaagse meten we met onze speciaal uitgeruste bakfiets de luchtkwaliteit in de stad. De stad is gedurende dit evenement grotendeels afgesloten voor verkeer. Dat maakt het interessant om te kijken welke invloed verkeer heeft op onze luchtkwaliteit. Door de afwezigheid van verkeer wordt het ook makkelijker om de verschillende bronnen goed van elkaar te onderscheiden, denk bijvoorbeeld aan uitstoot van bromfietsen of hout stoken. Bronnen die anders moeilijker te onderscheiden zijn door alle verkeersuitstoot in de stad.

In Nijmegen fietsen we iedere dag dezelfde route met zowel hoogwaardige meetapparatuur als goedkopere en kleinere sensoren. Het voordeel van dat soort sensoren is dat we hiermee op lokaal niveau kunnen meten. In de toekomst zouden mensen dan bijvoorbeeld via een app kunnen zien wat de actuele luchtkwaliteit is in hun stad. Door nu met beide typen meetapparatuur te meten kunnen we goed zien of de prestaties van de sensoren kwalitatief op orde zijn voor zo’n toepassing. Het onderzoek wordt gedaan samen met de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit uit Nijmegen.

Betere luchtkwaliteit goed voor de gezondheid

Niet alleen burgers maar ook overheden kunnen deze informatie gebruiken om eventuele maatregelen te treffen tegen de grootste vervuilers in hun stad. Blootstelling aan luchtverontreiniging leidt namelijk tot een kortere levensduur van ongeveer dertien maanden voor de gemiddelde Nederlander (Bron: RIVM). Daarom is het belangrijk hier onderzoek naar te doen.

Wil jij meer weten over wat TNO doet op het gebied van luchtkwaliteit. Neem dan contact met ons op.

Wil jij meer weten

over wat TNO doet op het gebied van luchtkwaliteit

Contact opnemen
Nieuws
Contact

Drs. ing. Fred Hartendorf

  • Sensoren
  • Luchtkwaliteit
  • Milieu
  • Gezondheid

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.