Dick van Smirren

Dick van Smirren

Dick van Smirren

“Stel je voor: niemand meer eenzaam” - Technologie neemt afstand weg en brengt mensen samen, is het credo van Dick van Smirren, manager van de researchafdeling Networks. Maar dan moet die technologie wel 100% voldoen. En daar komt TNO in beeld.

"Mijn afdeling doet toegepast onderzoek op het gebied van mobiele en vaste netwerken en nieuwe netwerkarchitecturen, variërend van DSL-technologie tot 4G- en 5G-mobielenetwerken, maar ook SDN- en NFV-technologie. Al deze technologie moet honderd procent betrouwbaar zijn om echt contact mogelijk te maken. Ze zou denken dat we na decennia van onderzoek en technologische ontwikkeling wel in staat zouden zijn om technische netwerken te creëren die feilloos hun werk doen, maar zo ver zijn we nog altijd niet. Er klinkt nog te vaak ‘De wifi doet raar!’"

VR conferencing

"Aan het ontwikkelen van techniek die communicatie tussen apparaten mogelijk maakt, zit altijd een menselijke kant. Wat zijn de behoeftes van de gebruiker en hoe kunnen we hier zo dicht mogelijk bij komen? Die vraag houdt ons altijd bezig. Zo werken we nu aan virtual reality conferencing, online communicatie op afstand, die aanvoelt alsof je echt bij elkaar bent. Je kunt dingen aanraken, zodat je ook voelt dat je samen met iemand in een andere ruimte bent. Dat vraagt veel van een netwerk.

Toch zijn er nu ook al mogelijkheden. Voor ons werk videobellen we veel. Het zou ook van waarde kunnen zijn om twee mensen die, bijvoorbeeld door corona, fysiek gescheiden zijn met een 24/7-videoverbinding een ‘raam naar elkaar’ te geven voor het kleine alledaagse contact dat zo belangrijk is in het ervaren van verbinding."

Verbinding

"Als je iets voor een ander wilt betekenen, hoef je niet ver te zoeken. Door af en toe even met iemand te bellen of te appen, kun je de ander het gevoel geven dat hij niet alleen is. Wat we hier vanuit TNO aan kunnen bijdragen, is dat we technologie ontwikkelen die het mogelijk maakt dat dit contact zo levensecht is dat het ook echt verbinding tot stand brengt. Zal techniek ooit het contact van mens tot mens kunnen vervangen, zodat niemand zich ooit meer eenzaam zal voelen? Dat zou mooi zijn.

Technologie kan in elk geval voor zorgen dat online communicatie daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt. Technologie gebruiken op een verbindende manier, dat is een belangrijke drijfveer voor me. Je wilt je er niet afhankelijk van voelen, het moet je vrijheid geven. Als je wilt bezighouden met technologie die op die manier de wereld een stukje beter maakt, dan zit je bij TNO op de goede plek."

Sprankelende energie

"Ik voel me sterk verbonden met de ontwikkeling van mensen. Als afdelingsmanager maar ook als coach. In die rol heb ik in de afgelopen veertien jaar collega’s uit de hele organisatie geholpen met ontdekken, ontwikkelen en nog beter benutten van hun talenten. Ook zelf ben ik nog niet uitgeleerd. Je moet jezelf blijven uitdagen.

Dat brengt je op plekken waar je weer op een andere manier ontdekt wat je met je talent kunt doen. Ik word blij van de sprankelende energie van de mensen om me heen, van de dingen die we hier bereiken, de trots en het enthousiasme dat je dan proeft. Het geeft me veel voldoening dat ik hierin een rol kan spelen."

Den Haag - New Babylon

Anna van Buerenplein 1
2595 DA Den Haag

Postadres

Postbus 96800
2509 JE Den Haag