Gabriele Spini

Gabriele Spini

Functie:
Medior scientist innovator
Gabriele Spini

“Ik kan oplossingen bieden” - Gabriele Spini is cryptoloog bij Cyber Security & Robustness. Hij geniet ervan om via de cryptografie oplossingen aan te dragen voor problemen waar collega’s in andere vakgebieden mee kampen.

“Bij Cyber Security & Robustness houden we ons bezig met twee vakgebieden. Enerzijds doen we onderzoek naar de kwetsbaarheid van systemen, verbeteren we de detectie van securityrisico’s en stellen we veiligheidsprotocollen op. Anderzijds ontwikkelen we manieren om systemen efficiënter en weerbaarder te maken tegen storingen.

Als cryptoloog richt ik me momenteel op twee focuspunten: met post-quantum-cryptografie zoek ik naar mogelijkheden om normale computers weerbaar te maken tegen quantum-aanvallers. En via secure multi-party computation help ik om data-analyses mogelijk te maken waarbij de privacy toch wordt beschermd. Denk aan het combineren van bronnen in het medische domein of aan de detectie van frauduleuze transacties in de financiële sector. De persoonsgegevens blijven dan versleuteld, maar je krijgt wel de uitkomst van je analyse te zien.”

Gepromoveerd cryptoloog

“Ik heb mijn bachelor in Italië gedaan, heb daarna mijn master deels in Italië en deels in Bordeaux gegaan. Voor mijn promotieonderzoek ben ik naar Leiden gekomen. En daarna ben ik hier blijven plakken! Nederland is een mooi land om te leven en biedt geweldige carrièrekansen in de cryptografie. Na mijn promotie heb ik bij CWI in Amsterdam een post-doc toegepaste cryptologie gedaan – en zo heb ik TNO leren kennen.”

Geen aparte wereld

"Het mooie aan TNO vind ik het diepe en interessante onderzoek dat we hier doen, maar zonder dat we een aparte wereld blijven. Wat we doen is maatschappelijk relevant en wordt meteen overal toegepast. TNO is ook een mooie plek om verbindingen te maken met mensen uit verschillende vakgebieden. Het fijne aan mijn vak is dat ik oplossingen kan bieden – de problemen komen uit andere vakgebieden en cryptografie is daar vaak een oplossing voor!”

Kennis overbrengen

"Het is fijn dat ik bij TNO veel vrijheid krijg om mezelf te ontplooien. En om anderen daarmee van waarde te zijn. Ik heb dus niet alleen een mooie dag als ik een stap verder kom in een project, maar ook als ik via demo’s en presentaties kennis kan overbrengen.

Ik ben nu vrij specialistisch bezig, al bestrijk ik op het gebied van secure multi-party computation wel het hele traject van concept en ontwikkeling tot oplevering en communicatie. Op post-quantum-gebied bouw ik vooral kennis op, die ik vervolgens op collega’s overdraag.

In de toekomst zou ik me graag op andere vakgebieden willen storten – en TNO geeft daar ook de ruimte voor. Of ik ook de stap van inhoud naar management wil maken? Ik wil er wel van proeven, maar inhoudelijk bezig zijn zal bij mij toch voorlopig prioriteit hebben.”

Den Haag - New Babylon

Anna van Buerenplein 1
2595 DA Den Haag

Postadres

Postbus 96800
2509 JE Den Haag