
Martijn van Roermund

“Ik ben geen idealist maar een realist” - Martijn van Roermund is plaatsvervangend research manager Structural Dynamics. Zijn hart ligt bij offshore windenergie. Ooit zullen we offshore windparken bezoeken alsof we op de Zaanse Schans zijn, verwacht hij.
"Ik geef operationeel leiding aan een team van onderzoekers dat is gespecialiseerd in offshore windenergie. Sommigen van hen hebben aan de wieg gestaan van de huidige technologie en hebben dit kennisgebied gedefinieerd. Gaaf, toch? Het team ontwikkelt modellen voor alles wat met windenergie te maken heeft.
Mijn collega’s zijn de echte experts, ik zorg ervoor dat zij hun werk goed kunnen doen. Ook zorg ik ervoor dat zij zich verder kunnen ontwikkelen in waar ze goed in zijn en beter in willen worden. Wat mijn rol extra interessant maakt, is dat ik leunend op de expertise van mijn collega’s invloed kan uitoefenen op waar we met ons onderzoeksteam naartoe willen en zo mede de koers kan bepalen."
Windturbinebladen
"Na mijn studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnologie ben ik in de maakindustrie gaan werken. Hier heb ik veel geleerd over onder andere composietmaterialen die worden gebruikt voor de productie van windturbinebladen en procesverbeteringen en heb ik me de rol van projectmanager eigen gemaakt. Ik voelde steeds meer de behoefte om mijn expertise in te zetten voor een hoger doel: de transitie naar duurzame energie.
Kennis van de marktwerking en de technologie die nodig is voor de bouw, installatie en het onderhoud van turbines, is hiervoor onontbeerlijk. TNO bood me deze kans om me hierin verder te ontwikkelen en ook nog eens in de projectmanagementrol die ik ambieerde."
Haliade-X
"We doen hier mooie dingen. Zo is ons team nauw betrokken bij het testen van de Haliade-X van GE Renewable Energy, de grootste en krachtigste windturbine ter wereld. Dit gevaarte is met zijn 250 meter hoogte en bladen van 107 meter lang niet te negeren op de Tweede Maasvlakte. Hij moet 25 jaar lang met een capaciteit van 12 megawatt ruim 16.000 huishoudens van energie kunnen voorzien. Samen met GE verrichten we alle mogelijke metingen die moeten uitwijzen of het prototype zo is gebouwd dat hij voldoet aan de aannames die zijn gedaan in het ontwerp."
Life cycle assessment
"We doen ook veel onderzoek naar systeemintegratie om bijvoorbeeld flexibele opslag van windenergie mogelijk te maken. Samen met ontwikkelaars en producenten bedenken we daar slimme oplossingen voor. Bij al ons onderzoek, ook bij fundamenteel onderzoek naar de aerodynamische efficiency van turbinebladen bijvoorbeeld, ligt de nadruk op life cycle assessment. We willen dat windenergie echt duurzaam is. En wat doe je aan het einde van de levensduur dan met die enorme stalen kolos met plastic bladen?"
Dromen mag
"Ik vind het belangrijk dat mijn werk me een goed gevoel geeft. Mezelf een idealist noemen, gaat wat ver. Ik zie mezelf eerder als een realist. Offshore windenergie heeft de toekomst. Op zee, daar gebeurt het. Ik zou niet gek opkijken als offshore windparken zich zullen ontwikkelen tot broedplaatsen waar het opwekken van windenergie en zonne-energie en zeewierteelt samenkomen met misschien wel duurzaam toerisme. Een dagje Zaanse Schans, maar dan anders. Met alle disciplines en expertise die we in huis hebben, ligt dit toekomstbeeld binnen handbereik."
Delft - Molengraaffsingel (NEXT)
Molengraaffsingel 8
2629 JD Delft
-
Telefoon:+31 88 866 20 00
-
E-mail:[email protected]