Paul Verschoor

Functie:
Corporate Recruiter

‘Als techniek in je DNA zit en je jouw denk- en ontwerpwerk graag in een instrument of toepassing ziet uitmonden." Paul Verschoor is bij TNO recruiter voor de unit High Tech Industry. Hij werft uiteenlopende technici – van natuurkundigen tot instrumentmakers. Allemaal probeert hij ze in te passen in multidisciplinaire teams die werken aan spannende nieuwe toepassingen, vooral voor het bedrijfsleven.’

‘Over TNO vertel ik aan kandidaten dat we in 1932 zijn opgericht door de Nederlandse regering om wetenschap ten dienste te stellen van de maatschappij. We hebben geen winstoogmerk en zo ongeveer elk technisch toepassingsgebied vind je terug in onze zes units. Onze unit High Tech Industry is voornamelijk gericht op innoveren van commerciële toepassingen.

We zijn hier onder meer bezig met optica, optomechatronica en nano-instrumentatie, met toepassingen voor onder meer de halfgeleiderindustrie en de ruimtevaart. Natuurlijk is het hier soms echt pionieren, bijvoorbeeld op het gebied van kwantumtechnologie. Maar doorgaans gaat het om innovatieve oplossingen die snel inzetbaar moeten zijn in de echte wereld. Bedacht en ontwikkeld door de mensen die ik werf: fysici, mechanici, elektrotechnici en instrumentmakers.

In staat om bij te leren

Zelf ben ik absoluut gefascineerd door het werk dat we hier doen. Na de MTS-Elektronica heb ik HTS-Elektrotechniek gecombineerd met de HEAO-Commerciële Economie. De materie boeit me niet alleen, ik kan door mijn achtergrond ook goed inschatten welke talenten we nodig hebben. Toch toets ik je kwaliteiten altijd samen met mijn technische collega’s. Die kijken of je de kennis hebt of in staat bent om bij te leren. Ook kijken ze of je passie voor het vak goed zit.

Ik buig mij met de researchmanager samen over je houding en gedrag en je competenties. Daartoe zetten wij vaak een assessment in. Want we werken bij TNO in multidisciplinaire teams: een natuurkundige komt met een idee, een werktuigbouwkundige en een softwareontwikkelaar werken het uit en de instrumentmaker fabriceert het. Dat betekent dat je niet te veel op je eigen stukje kunt gaan zitten en tijdig aan de bel trekt als je er niet uitkomt. Denk nooit: ‘Ik ben toch slim genoeg?’

Breder profiel

Technologie toepassen en innoveren voor het welzijn van Nederland was 83 jaar geleden al een goed idee. En dat vind ik nog steeds. De positionering van TNO tussen de academische wereld en de industrie in blijft uniek. Daar passen voor onze unit mensen bij die projecten parallel kunnen aanpakken, techniek in hun DNA hebben en hun denk- en testwerk graag in een instrument of toepassing zien uitmonden. Daarvoor moet je vooral intelligentie en domeinkennis in huis hebben, maar ook communicatief zijn.

De ideale TNO’er is voor mij iemand die we lang kunnen binden en boeien. Dat kan tot het hoogste wetenschappelijke niveau, maar je kunt je hier ook op een andere manier ontplooien, bijvoorbeeld in de richting van management of sales. Die kansen bieden wij. Natuurlijk leg je je een paar jaar vast op de baan waarop je solliciteert, maar door inspiratie door je collega’s kan je interesse verschuiven naar een ander gebied. Sterker nog, daar toetsen we in onze assessments altijd op: niet alleen of je geschikt bent voor deze vacature, maar ook of je een breder profiel hebt.

Je hand heb je altijd bij je

Wanneer ik weet dat ik beet heb? Dat is vaak toch een buikgevoel. De communicatie loopt goed, ons gesprek heeft positieve verrassingen, je komt authentiek over. Toch slaap ik er altijd minimaal een nachtje over. En ik check daarna of mijn ervaringen overeenkomen met die van mijn collega’s en de teammanager.


Een leuke tip die ik kandidaten meegeef om hun competenties te structureren, is De Hand. Je gaat van duim naar pink en vraagt jezelf achtereenvolgens: waar ben je goed in? Waar wil je naar toe? Waar heb je een hekel aan? Waar ben je trouw aan? Wat maakt je klein? En dan pak je de hele hand: wat is jouw rol in een team? Heel makkelijk, want je hand heb je altijd bij je!


En toch… Ik heb nu 25 jaar ervaring in hightech-recruitment, maar deze vragen blijven voor technici vaak verrassend. Laatst kwam er op een beurs iemand speciaal terug om me voor die hand-tip te bedanken. ‘Heel fijn’, zei hij, ‘ik had er nooit zo over nagedacht!’ Stel deze vragen dan ook gerust vooraf in je omgeving: wat zeggen je ouders en je vrienden over jou? Des te beter voorbereid kom jij straks op gesprek!

Dit is de tijd voor duurzame, gezonde en digitale oplossingen waar we écht toekomst mee maken!’