Wessel Kraaij

Wessel Kraaij

Functie:
Principal scientist at TNO and Professor at Leiden University on Applied Data Analytics
Wessel Kraaij

Wessel Kraaij is hoofdwetenschapper bij de afdeling Data Science, gespecialiseerd in machine learning voor ondersteuning van besluitvorming en coaching.

Leerstoel

Applied data analytics (Universiteit Leiden).

Onderzoeksgebied

Mijn belangrijkste onderzoeksgebieden zijn onder andere machine learning op basis van ongestructureerde data bij diverse toepassingen, zoals information retrieval, text mining, zoeken in multimedia, contextgevoelige AI, gezondheidsdata, gepersonaliseerde gezondheid en datagestuurde beleidsvorming.

Als erkend deskundige op het gebied van Information Retrieval heb ik gewerkt in de toepassingsdomeinen analyse van (sociale) media, bio-informatica en gezondheid. Ik ben vooral bekend om mijn bijdrage aan TRECVid, het wereldwijde benchmarkforum voor de evaluatie van content-based analyse van digitale video.

Meer recentelijk ben ik overgestapt op de analyse van ongestructureerde gezondheidsdata met als doel om doelgerichter persoonlijk gezondheidsadvies en -interventies te ontwikkelen en transities naar een duurzame samenleving op gemeenschapsniveau te ondersteunen. Een belangrijke uitdaging daarbij is om informatie te verkrijgen uit gevoelige gegevens zonder deze gegevens openbaar te maken in een gefedereerde situatie.

Enkele andere relevante uitdagingen zijn de ontwikkeling van gestandaardiseerde analysemethoden voor leefstijl en gezondheid over een tijdsduur van meerdere decennia om analoog redeneren over de gezondheidsgegevens van grote cohorten mogelijk te maken. Het is mijn ambitie om de toonaangevende prestaties van TNO te koppelen aan de wetenschappelijke onderzoeksplannen voor de langere termijn om resultaten te boeken op het gebied van AI en gezondheid.

Belangrijkste publicaties

Den Haag - New Babylon

Anna van Buerenplein 1
2595 DA Den Haag

Postadres

Postbus 96800
2509 JE Den Haag