Human machine teaming

Thema:
Operations and human factors

Het ontwerp, de ontwikkeling, de aanschaf en ingebruikname  van betrouwbare, veilige, duurzame en gebruiksvriendelijke technologie, als systeem en/of (samen)werkomgeving. Daarbij kunnen opdrachtgevers en partners in onder meer het defensie- en veiligheidsdomein rekenen op de expertise van de researchgroep Human machine teaming (HMT). Onze missie in een notendop: kennis genereren en methodes ontwikkelen die de interactie tussen mensen en technologische systemen bevorderen.

Binnen onze afdeling bestuderen we onder meer de effecten van mens-machinesamenwerking op de prestaties, het gedrag en de motivatie van mensen. Dat doen we op verschillende onderwerpen zoals artificial intelligence, interactieve robotica, interface ontwerp, bemensing van en samenwerking in control rooms.

HMT kent 3 expertisegebieden:

Human-AI-robot-teaming (HART)

De potentie van artificial intelligence (AI) en robotica groeit. Dat zien we terug in ons dagelijks leven, waarin we steeds meer samenwerken met slimme systemen.

Mensen en computers, machines, apparaten en robots kunnen elkaar versterken en van elkaar leren. Denk aan grotendeels autonome drones die precies die informatie weergeven waar de mensen op de grond belang bij hebben. Of een systeem dat zijn uitleg aanpast aan de gebruiker, zodat instructies voor iedereen begrijpelijk zijn.

En wat dacht je van een robot die zorgverleners helpt om hun patiënten passende zorg te bieden, ook op afstand? De AI-specialisten van ons HART-team ontwikkelen en testen systemen om mens-machine-interactie te verbeteren en de samenwerking tussen mensen en systemen te optimaliseren.

Human interaction team

Hoe gaan de nieuwe informatiesystemen aan boord van de marinevloot er uitzien? Met welke datavisualisatie-interface krijgen professionals in een 112-meldkamer het beste overzicht van wat er gebeurt, zodat ze effectiever kunnen handelen?

Ons Human interaction team doet onderzoek naar de interactie tussen mens en techniek. Deze kennis passen we toe om samen met gebruikers processen en producten te ontwerpen en te optimaliseren. Het doel: betere mens-systeeminteractie voor een effectieve beeld- en besluitvorming. De specialisten in dit team hebben voornamelijk achtergronden in interactieontwerp, industrieel ontwerp en cognitieve psychologie.

Control organisations

Vanuit dit expertisegebied adviseren experts bij het organiseren en optimaliseren van operationele teams en het ontwerpen en inrichten van control rooms, en wordt tevens onderzoek gedaan ter ondersteuning van dat advies.

Organisatie, samenwerking, werkwijze, training, systemen en werkplek en inrichting worden hierbij in samenhang meegenomen, omdat een gemaakte keuze vrijwel altijd consequenties heeft voor de andere aspecten.

Opdrachtgevers komen voornamelijk uit de thema’s:

  • Defensie en veiligheid
  • Energie en leefomgeving

Unieke testfaciliteiten

Onze researchgroep beschikt over een state-of-the-art onderzoeksomgeving die bestaat uit een set van uiteenlopende en unieke faciliteiten.

Zo vind je in Soesterberg onder andere Human – Agent/AI Teaming laboratoria, waarin we de optimale samenwerking tussen slimme systemen en mensen beproeven, een lab voor de ontwikkeling van interactieve / telepresence robotica, en een XR/VR Immersive Collaboration Lab. Dit is nog maar een kleine greep uit onze faciliteiten voor diverse test- en onderzoeksdoeleinden die we beschikbaar hebben in Soesterberg.

Wil je dus een complex vraagstuk laten onderzoeken, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

Wat onderzoeken TNO’ers tijdens hun missie naar de poolcirkel?

Informatietype:
Insight
7 mei 2024
Naast het leveren van innovaties onderzoekt TNO ook methodes en materialen die al jarenlang in gebruik zijn binnen Defensie.

Tijdmakers: Grenzen van vliegsimulatie verleggen met de Desdemona

Informatietype:
Insight
6 december 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel

Desdemona: de ultieme bewegingssimulator

Informatietype:
Artikel

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023