Metabool gezondheidsonderzoek
Overgewicht is een toenemend probleem. Onze expertisegroep Metabool gezondheidsonderzoek (MHR) helpt mee aan het verminderen van de ziektelast door middel van preklinisch onderzoek. We richten ons op metabole ziektes, zoals diabetes type 2 en obesitas. Met onderzoek versnellen we de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, functionele voeding, diagnostica en preventie.
Onderzoeksgebied
Onze MHR-expertisegroep ontwikkelt cellulaire en diermodellen voor het bestuderen van mechanisme, interventie en biomarkers in metabole ziekten. En de daarmee samenhangende complicaties. In preklinisch onderzoek passen we de volgende modellen toe:
- Translationele modellen, waaronder unieke, gehumaniseerde transgene muismodellen.
- In vivo en in vitro fibrose modellen, gecombineerd met histologische, biochemische, moleculairbiologische, celbiologische en immunologische analysemethoden.
We richten ons op het verbeteren van onderzoek naar effectiviteit en veiligheid van interventies met medicijnen of voeding. Dit doen we door het vergroten van de kennis van ziekteprocessen en mechanismen. En we verbeteren de translatie naar de mens.
Kennis en ervaring
We hebben veel ervaring in ontwerp en uitvoering van toegepast wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast doen we veel in professioneel projectmanagement en werken we met kwaliteitssystemen. We leveren projecten op maat, door de directe interactie van onze MHR-wetenschappers met klanten.
Metabole ziekte en complicaties
Karakteristiek voor de projecten is een combinatie van kennis en expertise op het gebied van metabole gezondheid en metabole ziekte. En de daarmee verbonden complicaties, zoals:
- cardiovasculaire ziektes
- leversteatose
- fibrose
- artrose
Partners
Binnen MHR voeren we projecten uit met en voor partners, zoals:
- industriële biotechnologie
- farmaceutische industrie
- diagnostiek
- voedingsindustrie
- patiëntenorganisaties
- overheden
- consortia
Nieuwe inzichten
Uit ons onderzoek komen nieuwe inzichten en mogelijkheden om metabole ziekten te behandelen of voorkomen. Een aantal voorbeelden:
- Een dieet waarbij we cholesterolvrije voeding afwisselen met veel cholesterol bevattende "westerse" voeding. Dit heeft een vrijwel gelijk effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten en leverontsteking als een volledig cholesterolvrij dieet.
- Metabole stress, veroorzaakt door overgewicht, speelt een prominentere rol in het ontstaan van artrose dan de hogere mechanische belasting.
- Een nieuwe statistische benadering leidt tot vermindering van proefdiergebruik.
- Mogelijkheden om lichaamsvet in levende proefdieren zichtbaar te maken en te analyseren met behulp van niet-invasieve MRI .
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Jonger naar de tandarts, later minder gaatjes
Uit onderzoek van UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit blijkt dat kinderen die vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts of mondhygiënist worden verwezen, op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes hebben dan kinderen die niet worden verwezen.


Mentale gezondheid van kinderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier versterken
Er is steeds meer aandacht voor het belang en de effecten van een goede mentale gezondheid van kinderen. TNO werkt al decennia, samen met belangrijke stakeholders, aan de ontwikkeling en implementatie van evidence-based interventieprogramma’s om de weerbaarheid van kinderen van alle leeftijden te vergroten.


Werkgevers laten mogelijkheden onbenut om gelijke kansen in loopbaanontwikkeling te bevorderen
TNO onderzocht, op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, wat organisaties concreet doen om behoud en loopbaanontwikkeling van medewerkers met een migratieachtergrond te bevorderen en in hoeverre dit aansluit bij wat experts zeggen dat effectief is.


VitalTissue ontvangt ZonMW Parel
Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen.


Persoonlijk diabetesplan Ancora Health dankzij 360 methodologie
Met behulp van TNO’s kennis van onder meer diabetypering wil Ancora Health een diabetes leefstijlprogramma binnen de zorg implementeren.

