Mobiliteit en logistiek

We leven in een veranderende wereld vol uitdagingen. Denk aan urbanisatie, vergrijzing, digitalisering, automatisering en de energietransitie. Het is onze ambitie om het concurrentievermogen van het bedrijfsleven te vergroten en het welzijn van de maatschappij te verbeteren door de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van mobiliteit en logistiek te verhogen.

Mobiliteit voor iedereen

In onze visie moet het vervoer van mensen en goederen veilig, efficiënt en betrouwbaar zijn, met een zo klein mogelijke impact op leefomgeving. De grote uitdaging is om de steeds groeiende behoefte aan verplaatsingen van mensen en goederen in goede banen te leiden. Daarom maken we stedelijke gebieden voor iedereen goed toegankelijk, leefbaar en duurzaam.

We gebruiken vernieuwende technologieën zoals ‘the internet of things’, kunstmatige intelligentie, geautomatiseerde voertuigen, zelforganiserende logistiek, nieuwe energiedragers en coöperatieve mobiliteit. Bij het ontwerpen, ontwikkelen en testen van tools, simulaties en beoordelingsmethodologieën verleggen we elke keer grenzen.

Naar een slim en duurzaam logistiek- en mobiliteitssysteem

In onze aanpak staat de overtuiging centraal dat de mensen of eindgebruikers, het voertuig of de vervoersmodaliteit, en de omgeving in constante interactie op elkaar inwerken. Om in dat ecosysteem te innoveren zijn slimme communicatie-oplossingen nodig. Met intelligentie in het logistieke- en mobiliteitssysteem maken we duurzaam en slim vervoer en transport mogelijk. Bijvoorbeeld in de vorm van zelforganisatie en intelligente communicatie. Denk aan oplossingen zoals pakketjes die zelf over hun vervoerswijze beslissen. Of auto’s die onderling én met wegkantsystemen of zelfs fietsers informatie uitwisselen. Efficiëntie en veiligheid gaan zo hand in hand.

Internationale positie versterken

Het is onze ambitie om de internationale positie van ons land te versterken met innovatieve oplossingen binnen mobiliteit en logistiek. Bijvoorbeeld met grote projecten die we in Europees verband en tot in Japan toe uitvoeren. Hierbij is het belangrijk dat we de complexiteit van logistiek- en mobiliteitssystemen, met al hun afhankelijkheden en verbanden, beter gaan begrijpen om ze duurzaam en toekomstbestendig te maken. Onze technologische innovaties dragen daaraan bij.

Expertisegroepen

Leefbare stad dankzij smart mobility

Door de bevolkingsgroei, verstedelijking en welvaartstijging neemt de vraag naar mobiliteit toe. Tegelijkertijd worden beleidsmakers geconfronteerd met urgente en gecompliceerde uitdagingen op het gebied van energie, woningbouw, luchtkwaliteit en sociale cohesie, die vragen om een nieuwe manier van beleid maken. Hoe zorgen we met al deze ontwikkelingen vandaag én in de toekomst voor een bereikbare, veilige, en inclusieve stad? Ontdek hoe TNO beleidsmakers helpt bij het vormgeven van de leefbare stad van morgen.

Laat je verder inspireren

59 resultaten, getoond 6 t/m 10

XCARCITY: effectieve digital twins voor de autoluwe stad van morgen

Informatietype:
Insight
22 juni 2023

De duurzame bereikbaarheid van stedelijke regio’s komt in gevaar door de toenemende druk op de schaarse vierkante meters. Met XCARCITY gaat TNO samen met ruim dertig partners realistische ‘digital twins’ ontwikkelen voor smart mobility-toepassingen, om nog betere keuzes te kunnen maken voor de leefbare stad van morgen.

Connected Automated Transport: van theorie naar wielen op de weg

Informatietype:
Insight
7 juni 2023

De uitdagingen in de logistiek zijn groot. De komende jaren zal er meer vervoerd moeten worden. Met minder medewerkers, minder uitstoot en zo weinig mogelijk verkeersslachtoffers. Connected Automated Transport (CAT) kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Welke randvoorwaarden hiervoor nodig zijn, onderzoekt TNO samen met onder meer IenW en Rijkswaterstaat binnen het Afsprakenkader.

Schoner bouwen dankzij slimme bouwlogistiek en accurate emissiemetingen

Informatietype:
Insight
6 juni 2023

Met betrouwbare emissiecijfers over de bouwplaats en inzichten in slimme bouwlogistieke maatregelen kan de sector vandaag al flinke stappen zetten. Beide onderwerpen zijn onderdeel van het Afsprakenkader: een strategische samenwerking tussen IenW, Rijkswaterstaat en TNO .

Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie

Informatietype:
Insight
25 mei 2023

Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Het gebruik van ‘white label’ hubs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan minder emissies, minder voertuigen, efficiëntere bewegingen voor vracht en diensten in de steden.

Terugblik Automotive Week 2023

Informatietype:
Insight
10 mei 2023

De Automotive Week trok dit jaar meer dan 1500 bezoekers. Vijftig experts uit de sector deelden hun inzichten en aan de hand van meer dan dertig live demonstraties werd een beeld geschetst van de mobiliteit van de toekomst.