Direct naar de inhoud

De TNO podcastpagina

Welkom op de TNO podcastpagina! Beluister hier je favoriete TNO podcast en abonneer je op ons kanaal om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste afleveringen.

'De kunst van het verdwijnen'

In deze podcast hoor je alles over de kunst van het verdwijnen! Want onzichtbaar of juiste zichtbaar zijn biedt bescherming. Wat je niet ziet kan jou niet raken en wat je juist wel ziet kun je ontwijken. TNO-ers Judith Dijk en Kemo Agovic vertellen alles over de nieuwste technische innovaties en camouflagetechnieken.

Waarom is die (on)zichtbaarheid zo belangrijk? En hoe werkt TNO aan onze veiligheid en die van onze militairen? Dat en meer hoor je allemaal in deze podcast.

Luister de podcast

Veilig op en aan zee: hoe innovatie zorgt voor meer maritieme veiligheid

Voor onze welvaart en ons welzijn is een veilige zee van cruciaal belang. Maar de veiligheid op en vanuit zee staat onder druk. Hoe gaan we hiermee om? Dat bespreken Caroline Nagtegaal- van Doorn, lid van het Europees van Parlement voor de VVD, Rob Verkerk, Voorzitter Nederland Maritiem Land en voormalig Commandant Zeestrijdkrachten en Jeroen de Jonge, Business Director Naval Programs bij TNO.

Luister de podcast

Skills based arbeidsmarkt

In een reeks van vijf podcasts over de arbeidsmarkttransitie gaat Glenn van der Burg samen met TNO experts op zoek naar de antwoorden op vraagstukken in de arbeidsmarkt.

Aflevering 1 'Hoe maken we de arbeidsmarkt veerkrachtig en toekomstbestendig?'

In deze eerste aflevering gaan we met demissionair minister van SZW Wouter Koolmees en Ronald Dekker, arbeidseconoom bij TNO, op zoek naar wat er moet gebeuren om de arbeidsmarkt veerkrachtig en toekomstbestendig te maken.

Luister aflevering 1

Aflevering 2 'De arbeidsmarkt als draaischijf voor verandering'

In deze tweede aflevering gaan we met Senna Maatoug, kamerlid voor GroenLinks, en Ronald Dekker, arbeidseconoom bij TNO, in gesprek over de veranderende arbeidsmarkt en wat er moet gebeuren om de mismatch tussen vraag en aanbod van werk aan te pakken.

Luister aflevering 2

Aflevering 3 'De arbeidsmarkt van de toekomst draait om skills'

In deze derde aflevering praten we met Judith van Heeswijk, Programmamanager Ontwikkeling Scholing Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland en Joost van Genabeek, Senior onderzoeker skills-based arbeidsmarkt van TNO, over wat er nodig is voor de transitie naar een skills based arbeidsmarkt.

Luister aflevering 3

Aflevering 4 'Hoe zorg je voor betere aansluiting van het onderwijs en de arbeidsmarkt?' 

In deze vierde aflevering praten we met Cantor Versluis, Collegedirecteur Logistiek en Vervoer bij STC Group, Marloeke Werst, Directeur en oprichter 21CC en met Paul Preenen, Senior researcher Sustainable Productivity and Employability bij TNO, over de vraag hoe we vorm kunnen geven aan de broodnodige samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en onderzoekers.

Luister aflevering 4

Aflevering 5 'Hoe bevorder je de doorstroming in de arbeidsmarkt?' 

In deze vijfde en laatste podcast praten we met Nina Cranen, Programma Manager Hart van Zuid, Ramon Landman, directeur van Ingenieurs op Zuid en Marloes Vooijs, Scientist Innovator bij TNO over de vraag hoe je zorgt voor betere doorstroming in de arbeidsmarkt om zo meer mensen aan het werk te krijgen die dat graag willen en er nu niet aan toe komen.

Luister aflevering 5

Zonpositief

Welkom op de TNO podcastpagina! Beluister hier je favoriete TNO podcast en abonneer je op ons kanaal om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste afleveringen.

Aflevering 3 'Innovatie in zonne-energie technologie'

In aflevering 3 gaan Daniël Kuijk van zonnepanelenfabrikant Energyra en Arthur Weeber van TNO in gesprek over de technologie van zonne-energie.

Luister aflevering 3

Aflevering 2 'Betaalbare zonne-energie op elk oppervlak'

In aflevering 2 gaan Stefan Smit van Flexipol, specialist in composietmaterialen, en Peter Toonssen van TNO in gesprek over keuzes.

Luister aflevering 2

Aflevering 1 'Zonne-energie hoe en waar: hebben we keus?'

In aflevering 1 gaan Frank Oomen van Groenleven, specialist in innovatieve zonneparken, en Wiep Folkerts van TNO in gesprek over keuzes.

Luister aflevering 1

Reizen in VR: een toekomstdroom of realiteit

Jae Maloney, New Technology Consultant bij de KLM en Tom de Koninck, Senior Consultant TNO bij de unit ICT, geven hun perspectief op de toekomst van reizen en het gebruik van nieuwe technologie zoals VR technologie. De coronacrisis en de impact van het klimaatakkoord hebben grote invloed op de reisbranche en het gedrag van de consument. Wat is het perspectief op de mid-lange termijn? Welke rol gaat nieuwe technologie spelen en wat betekent dit voor een nationale airline als KLM?

Luister de aflevering

Welke kansen biedt de Smart Society voor overheden?

Technologie is vervlochten in ons dagelijks leven en onze maatschappij. Voor welke uitdagingen stelt de Smart Society onze overheden? Welke kansen biedt het om taaie vraagstukken op te lossen? En welke nieuwe technologieën gaan ons helpen bij het vormen en uitvoeren van beleid? Dirk van Brederode (Programmamanager Smart Society bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten) en Pieter Nooren (Senior Scientist bij TNO) geven antwoord.

Luister de aflevering

De plastic cirkel is rond

In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt NRC XTR samen met TNO in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie. 

Aflevering 1 'Mogelijkheden met matrassen'

In deze eerste aflevering praat Mark Groot Wassink (business development manager bij matrassenfabrikant Auping), met Rob de Ruiter (business developer bij TNO) over matrasrecycling.

Luister naar aflevering 1

Aflevering 2 'Vergissingen rondom voedselverpakkingen'

In aflevering twee van deze serie luister je naar Martijn van Rijn, secretaris van Plastic Pact Nederland, in gesprek met TNO-onderzoeker Esther Zondervan over voedselverpakkingen.

Luister naar aflevering 2

Aflevering 3 'Waar laat je je oude waterkoker?'

In aflevering drie gaan Lein Tange, directeur van de Polystyreen Loop, de proeffabriek die piepschuim recyclet, en Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO, in gesprek over (on)mogelijkheden bij het recyclen van huishoudelijke apparaten.

Luister naar aflevering 3

Aflevering 4 'Het gevaar van microplastics'

In deze vierde en laatste aflevering praten Jelmer Vierstra, senior program leader bij Natuur & Milieu, en Rob de Ruiter, business developer bij TNO, over microplastics.

Luister naar aflevering 4

Achtergronden bij Arbobalans 2020

In de drie podcast afleveringen duiken Anita Venema, projectleider Arbobalans bij TNO, en Wendela Hooftman, programmamanager Monitoring van arbeid, dieper in de cijfers van de Arbobalans 2020. In de podcast afleveringen van 20 minuten ontdek je wat er schuilgaat achter de cijfers. 

aflevering 1: Hoe staat Nederland ervoor?

In de eerste podcast aflevering gaan Anita en Wendela dieper in op de belangrijkste ontwikkelingen omtrent een gezond en veilig werkend Nederland. Ook duiden zij de nut en noodzaak van de Arbobalans 2020.

Luister aflevering 1

aflevering 2: Vast, flexibel of zelfstandige – wat zijn de verschillen?

In een hoog tempo flexibiliseert de arbeidsmarkt. Maar wat is de impact daarvan op de arbeidsomstandigheden? Zijn er verschillen tussen werknemers met een vaste aanstelling, flexwerkers en zelfstandigen qua aantal ongevallen en burn-out-klachten? Anita en Wendela bespreken in deze podcast wat de Arbobalans hierover laat zien en wat mogelijke oorzaken en preventiemaatregelen zijn.

Luister aflevering 2

aflevering 3: Arbeidsongevallen en beroepsziekten voorkomen

De Arbobalans geeft een belangrijke basis om preventiebeleid rond arbeidsongevallen en beroepsziekten mee vorm te geven. In deze podcast aflevering gaan Anita en Wendela dieper in op de oorzaken van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Luister naar onderstaande podcast voor antwoorden op vragen als ‘hoe kan het dat bepaalde groepen werknemers meer risico’s lopen?’ en ‘in hoeverre is er een relatie tussen emotioneel zwaar werk en beroepsziekten aan het bewegingsapparaat?’.

Luister aflevering 3

Energietransitie

In deze podcastserie bespreken we de energietransitie. Waar komt onze energie in 2050 vandaan? Wonen we tussen windmolens? Zien we overal zonnepanelen? Wat doen we met alle ruimte in de Noordzee? En wat moet er allemaal nog meer gebeuren?

Aflevering 7 'Energiearmoede'

Luister in deze podcast naar een gesprek met professor Heleen de Coninck (klimaatwetenschapper en verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen) en TNO-onderzoeker Koen Straver over energiearmoede.

*Disclaimer: In de podcast wordt gesproken over 750.000 huishoudens, dit moeten 650.000 huishoudens zijn.

Luister aflevering 7

Aflevering 6 'Hoe ziet een industrie zonder fossiele brandstoffen eruit?' 

In deze aflevering gaan TNO-experts Faruk Dervis en Robert de Kler in gesprek met Alice Krekt, Directeur Climate Program van Deltalinqs. Ze praten onder andere over het realiseren van grote flexibiliteit tussen duurzame productie van energie en gebruik door industrie.

Luister aflevering 6

Aflevering 5 'Wat is het Deltaplan voor de energietransitie?'

In deze podcast, opgenomen bij de Deltawerken in Zeeland, bespreken Rosanne Hertzberger (wetenschapper), Ton de Jong (managing director energietransitie bij TNO) en Sjaak van Loo (program development manager energietransitie bij TNO), dilemma’s en oplossingen voor de uitdagingen van de energietransitie waarvoor we staan.

Luister aflevering 5

Aflevering 4 'TNO over kabinetsvisie waterstof: begin nu'

In deze podcast gaat gastpresentator Glenn van der Burg in gesprek met Matthijs Sienot van D66 en Lennart van der Burg Waterstof Expert Energie Transitie bij TNO. Er is op korte termijn een nationaal uitvoeringsprogramma waterstof nodig. Nog dit jaar zou het kabinet die moeten uitwerken in concrete acties en doelen met een duidelijke tijdlijn.

Luister aflevering 4

Aflevering 3 'De opgave om CO2-uitstoot in de industrie drastisch te verminderen'

In deze podcast gaat gastpresentator Glenn van der Burg in gesprek met Arjan Huizinga, TNO-expert op het gebied van CO2 afvang, gebruik en opslag en Andy Roeloffzen, projectmanager bij Twence. De Nederlandse industrie staat voor een grote opgave om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Met als ultiem doel vrijwel geen uitstoot in 2050. Voorlopig zijn bedrijven in de industrie nog afhankelijk van fossiele brand- en grondstoffen. Afvang van CO2 is daarmee het enige alternatief voor veel sectoren om de hoeveelheid broeikasgassen te verminderen.

Luister aflevering 3

Aflevering 2 'Onze energievoorziening vanaf 2030 - 2 scenario's'

In deze podcast praat gastpresentator Glenn van den Burg over de toekomst van onze energievoorziening met Martin Scheepers, Research Manager Energy Transition Studies bij TNO en Ruud van den Brink, Programme Developement Manager Energy Transition bij TNO.

Aflevering 1 'Nederland na de energietransitie'

In deze aflevering kijkt gastpresentator Glenn van den Burg samen met TNO experts André Faaij, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit in Groningen en Director of Science bij TNO Energietransitie en Ton de Jong, Managing Director bij TNO Energietransitie, naar de toekomst van Nederland na de energietransitie.

Luister aflevering 1

De impact van Corona

In dit seizoen gaan we in op de coronacrisis. Wat betekent corona op de langere termijn voor onze maatschappij en het innovatielandschap? In deze speciale serie van de TNO Podcast Insights gaan we op zoek naar de rol van innovatie in tijden van corona. Werken we voortaan allemaal zoveel als mogelijk vanuit huis? Is onze gezondheidszorg voldoende pandemie bestendig? En, vraagt de nieuwe realiteit om een herijking van de grote innovatieopgaven?

Aflevering 4 'Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis'

In deze aflevering van TNO Insights praten we hierover met Fleur Mooren - la Bastide, Chief Operating Officer van Stage Entertainment. Zij vertelt over de grote impact van deze crisis op de culturele sector en voor welke financiële en praktische uitdagingen zij staan. En we praten met Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij TNO. Over de rol van crisismanagement, óok in vredestijd, en het belang van innovatie bij het herstel na de crisis.

Luister aflevering 4

Aflevering 3 'Sterker uit de coronacrisis door innovatie'

Na de bankencrisis in 2008, verhoogde Duitsland de investering in innovatie en de Duitse economie bloeide hierdoor op. Door deze aanpak, beleefde Duitsland een ‘gouden decennium’, terwijl andere landen jaren van crisis doormaakten. Wat kan Nederland anno 2020 van de Duitse aanpak leren? Zouden we onszelf uit deze coronacrisis kunnen innoveren? Welke rol gaat AI en de digitale transitie hierin spelen? Wat moeten we in Nederland anders én beter doen dan tien jaar geleden? We praten hierover met Paul de Krom (CEO van TNO) en Henk Jan Vink (Managing Director TNO ICT).

Aflevering 2 'De impact van corona op de arbeidsmarkt'

Door de coronacrisis en de huidige lockdown staat de arbeidsmarkt op zijn kop. Er waren al veel arbeidstekorten in de zorg, maar door de huidige omstandigheden loopt de druk op deze sector nog verder op. Hoe gaan we dit tekort oplossen? Hoe zit het in andere sectoren? En dreigt door de coronacrisis een groep tussen wal en schip te vallen? In deze aflevering van de TNO podcast Insights kijken we naar skills als mogelijke oplossing.

Aflevering 1 'Het corona-effect

Welke effecten gaat de coronacrisis hebben op maatschappij en economie? Voor de crisis waren er allerlei maatschappelijke ontwikkelingen gaande. Bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering, energietransitie, mobiliteit, gezondheidszorg en klimaatverandering. Hoe gaan we hier straks mee verder? Zorgt de crisis voor vertraging of versnelling? Over deze vragen en de rol van wetenschap in deze tijd, gaan we in gesprek met Peter Werkhoven, CSO bij TNO. 

Luister aflevering 1

ICT-ontwikkelingen

In deze 7 afleveringen horen we meer van TNO-medewerkers over hun visie op ICT-ontwikkelingen.

Aflevering 20 'Quantum computing for encrypted communication'

Door kwantum computers wordt encryptie waarschijnlijk eenvoudig te kraken. In de vorige podcast bespraken we de werking en stand van de techniek van de kwantum computer. In deze aflevering vertellen we meer over hoe we onze bestanden en wellicht nog belangrijker onze communicatie beter kunnen beveiligen? We gaan in gesprek met twee Cryptografie Experts. Maran van Heesch werkt bij TNO met een sterke focus op kwantum cryptografie en secure multi party computation. En met Thomas Attema, cryptograaf bij de cyber security en robustness afdeling van TNO.

Luister aflevering 20

Aflevering 19 'Automated business intelligence' 

Met het bouwen van IT-systemen gaat het soms nog wel eens mis. De afgelopen jaren hebben we hier helaas voldoende voorbeelden van gezien in de media. Het maken van de specificaties voor IT-systemen is bijzonder complex en leidt niet altijd tot het gewenste resultaat. Hoe kun je zorgen voor betere specificaties? Een betere blauwdruk? Rieks Joosten en Ruggero Montalto vertellen in deze podcast over betere specificaties van IT-systemen en automated business intelligence.

Luister aflevering 19

Aflevering 18 'Hydrogen hub in Europe' 

Om Nederland uit te laten groeien tot de nieuwe waterstof hub in Europa ziet Noé van Hulst Waterstof gezant van de regering een grote rol weggelegd voor TNO. Luister de podcast.

Luister aflevering 18

Aflevering 17 'Quantum Machine learning' 

Met de quantumcomputer breekt een nieuw tijdperk aan. De belofte is dat deze computer kan zorgen voor gepersonaliseerde medicijnen, meer veiligheid en wellicht de “cure for cancer.” Maar de quantumcomputer kan er ook voor zorgen dat alle bestaande encryptie per direct onveilig is. Wat is die quantumcomputer? Wat kun je er mee? En hoe ver is het met de ontwikkelingen? In deze aflevering van TNO Insights gaan we in gesprek met twee quantumcomputer experts. Robert Wezeman is Junior Scientist Innovator. Niels Neumann werkt binnen TNO aan het onderzoeken van de toepassingen van quantumcomputers.

Luister aflevering 17

Aflevering 16 'Voorspellen Cyber Threats' 

Steeds meer Cyber Security werk wordt geautomatiseerd. Zowel aan de aanvallende als de verdedigende kant. Veelal gebeurd dat automatiseren voor bekende aanvallen en dreigingen. Hoe ga je Cyber verdediging automatiseren voor onbekende dreigingen? En welke rol kan data vanuit bijvoorbeeld de intelligence community spelen bij het voorspellen van Cyber Threats. In deze aflevering van TNO Insights gaan we in gesprek met 2 Cyber Security Experts. Richard Kerkdijk is Senior Security Consultant en met Hidde-Jan Jongsma is Junior Scientist.

Luister aflevering 16

Aflevering 15 'Data Science: neurale netwerken' 

Overal om ons heen wordt data gegenereerd en verzameld. Welke verbanden kunnen we hiermee leggen? Welke maatschappelijke problemen oplossen? Wat zijn de kansen van AI en neurale netwerken in data science? In deze podcast aflevering vertellen 2 TNO medewerkers over hun vakgebied. Madelon Molhoek is Junior Scientist Innovator en trainee bij TNO en Paul Stapersma, Data Science Integrator.

Luister aflevering 15

Aflevering 14 'Cybersecurity'

In deze podcast aflevering komen 2 TNO medewerkers aan het woord over Cybersecurity: Andre is strategisch adviseur Cybersecurity en een echte senior in zijn vakgebied met ruim 10 jaar ervaring bij TNO. Bart is Junior Scientist Innovator, wiskundige en is net een paar maanden aan het werk bij TNO. Beiden werken bij de afdeling Cyber Security & Robustness van TNO.

Luister aflevering 14

Seizoen 1 

Aflevering 13 'Is een rendabele energietransitie mogelijk?'

De energietransitie houdt heel Nederland bezig. Het duurt voor de meesten veel te lang en brengt hoge kosten met zich mee volgens de politiek. Maar kunnen de kosten die nu zijn berekend niet omlaag en de opbrengsten omhoog. In deze aflevering praten we met André Faaij wetenschappelijk directeur van de unit Energietransitie en tevens Hoogleraar Energiesysteem aan de Rijksuniversiteit Groningen en Ton de Jong, algemeen directeur van de unit Energietransitie.

Luister aflevering 13

Aflevering 12 'Autonome wapens of menselijke controle?'

De oorlogsindustrie heeft al meerdere revoluties meegemaakt; buskruit, kanonnen, vuurwapens tot aan kernwapens. Nu staan we voor een nieuwe revolutie namelijk autonome wapens, ook wel killer robots genoemd. Wapens die zelf kunnen denken en hun target kunnen bepalen. Hoe gaan we om met de komst van deze systemen? We spreken met Henk Geveke, algemeen directeur van de TNO unit Defensie & Veiligheid en Miriam Struyk, directeur programma’s bij Pax. Pax staat voor vrede en werkt aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld.

Luister aflevering 12

Aflevering 11 'Leefstijl als medicijn?'

In deze aflevering discussiëren we over leefstijl als medicijn met Hanno Pijl  en Suzan Wopereis over deze vraag. Hanno Pijl is professor endocrinologie, en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Tevens is hij lid van de raad van advies van de Stichting je Leefstijl als Medicijn. Suzan Wopereis werkt als senior onderzoeker systeem biologie bij TNO met een focus op gezondheid.

Luister aflevering 11

Aflevering 10 'Verliezers van de energietransitie?' 

In deze podcastaflevering schuiven Arjen Goodijk van de gemeente Leeuwarden en Koen Straver van de unit Energietransitie aan bij presentator Patrick Harms. Goodijk trekt binnen zijn gemeente onder meer een project omtrent zogeheten energiearmoede en minima. Bij TNO werkt Straver als sociaal wetenschapper en onderzoekt onder meer de maatschappelijke impact van de energietransitie. Samen gaan zij dieper in op wat energiearmoede is en de invloed daarvan op de huidige energietransitie.

Luister aflevering 10

Aflevering 9 'Is het tijd voor nieuwe missies?'

Tijdens het recente minisymposium 'Missiegedreven beleid' dook een panel van specialisten in het onderwerp missiegedreven beleid en onderzoek. Aanleiding voor het minisymposium was het verschijnen van De Staat van Nederland Innovatieland 2018 - Missies en ‘nieuw’ missiegedreven beleid. In deze aflevering kun je het panelgesprek terug horen. Aan het panelgesprek, onder leiding van wetenschapsjournalist Desiree Hoving namen deel:

  • Koen de Pater, policy officer bij Europese Commissie DG Research and Innovation
  • Ronald Lenz, Global Business Development Manager bij Hardt Hyperloop
  • Marleen Stikker, oprichter en directeur Waag
  • Focco Vijselaar, Directeur-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Arjen Goetheer, onderzoeker bij TNO en hoofdauteur van de uitgave Staat van Nederland Innovatieland 2018

Luister aflevering 9

Aflevering 8 'Zelfrijdende treinen: oplossing voor overvol spoor?'

In deze podcastaflevering schuiven Johanna Knijff en Rik van den Band van spoornetbeheerder Prorail aan bij presentator Patrick Harms. Knijff is bij Prorail verantwoordelijk voor innovatie-ontwikkeling op en rond het spoor. Van den Band zorgt voor de technische implementatie daarvan. Ook Rik Poulus neemt deel aan deze aflevering. Hij schreef recent met collega’s van TNO een uitgebreid rapport over de (on-)mogelijkheden van zelfrijdende treinen.

Aflevering 7 'Zonnestroom in overvloed: toekomstdroom of snel realiteit?'

Te gast in deze podcastaflevering is Wim Sinke, professor Fotovoltaïsche conversie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinke is verder verbonden aan ECN Part of TNO, het onderzoekscentrum in Nederland waar het gaat om de duurzame energievoorziening. Daarnaast schuift Arjo van der Ham aan. Hij is één van de mensen achter en medeoprichter van het bedrijf dat de Light Year One ontwikkelt. Een voorbeeld van de volgende generatie elektrische auto’s die door middel van geïntegreerde zonnecellen in de carrosserie zelf hun elektriciteit opwekken.

Luister aflevering 7

Aflevering 6 'Toekomst voor de Nederlandse maakindustrie?'

Te gast in deze aflevering zijn Anton Duisterwinkel van Innovation Quarter. Dit is de regionale ontwikkelingsmaatschappij Zuid-Holland. Verder schuift Lotte de Groen van TNO aan. Zij is als Innovation Orchestrator betrokken bij het project SMITHZH. Dit project ondersteunt bedrijven in de Zuid-Hollandse maakindustrie bij het innoveren. En tot slot zit Tom van der Horst aan tafel. Hij is als Business Director Strategies for Industry and Innovation namens TNO een warm pleitbezorger van de zogeheten Smart Industry.

Aflevering 5 'Artificial Intelligence – belofte of bedreiging?'

Te gast in deze aflevering zijn Peter Werkhoven en Bas Kotterink. Werkhoven werkt voor TNO als Corporate Science Director. Als onderzoeker concentreert hij zich op de vraag hoe mensen virtuele werelden en robots kunnen aansturen. Kotterink houdt zich binnen TNO bezig met het ethische vraagstuk rond hoe je als samenleving allerlei technologische vernieuwingen zoals AI veilig kunt inbedden.

Luister aflevering 5

Aflevering 4 'Privacy, medische data en innovatiekansen' 

In deze aflevering is Marc van Lieshout te gast. Hij houdt zich bij TNO bezig met de vele verschillende gezichten van privacy. Recent was hij nauw betrokken bij het opstellen van twee publicaties over privacy en digital health. In de publicatie Respect4U schetst hij samen met zijn co-auteurs een beeld van hoe organisaties en (zorg)-consumenten samen de vruchten plukken van ontwikkelingen rond de digitale gezondheidszorg en privacy. Daarnaast onderzocht hij ook innovatiekansen rond digital health en schreef daarover met collega’s een whitepaper. 

Aflevering 3 'Kansen voor datagedreven overheidsbeleid'

Big Data, Machine Learning en Kunstmatige Intelligentie veroorzaken een revolutie bij overheden. Datagedreven overheidsbeleid belooft een meer efficiënte en een meer toegespitste aanpak op een scala aan beleidsterreinen. De gemeente Rotterdam, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en TNO experimenteren er mee rond het jeugdbeleid in de Maasstad. Maar, willen we dat eigenlijk? Hoe pak je dat aan, en welke impact heeft dat op onze maatschappij? Deze vragen staan centraal in aflevering drie van de podcast TNO Insights.

Luister aflevering 3

Aflevering 2 'De uitdaging van een circulair Nederland'

In 2050 is Nederland een circulaire economie. Althans, dat is het doel van de overheid. Maar wat is nu eigenlijk een circulaire economie? Wat zijn de hobbels op weg naar 2050. Waarom willen we dit eigenlijk en waarom kan het gevolgen hebben voor de geopolitieke verhoudingen in de wereld. TNO-expert Ton Bastein geeft in deze tweede aflevering van de TNO podcast Insights antwoord op deze en andere vragen.

Luister aflevering 2

Aflevering 1 'Lekker warm zonder aardgas'

Hoe komt Nederland af van de aardgasverslaving? TNO onderzoeker Annelies Huygen praat met wethouder Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam Marieke van Doorninck over het aardgasloos maken van de bebouwde omgeving.

Luister aflevering 1

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.