Dr. ir. Han van de Sandt
- Duurzame innovatie
- gezondheid
- veiligheid
- toxicologie
- blootstelling
Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Nederland heeft de ambitie om voorloper te zijn in de internationale transitie proefdiervrije innovatie. TNO werkt samen met bedrijven, overheden, academische instellingen en maatschappelijke organisaties aan deze transitie door technologieën die hieraan bijdragen te ontwikkelen en toe te passen.
Bij onderzoek op bijvoorbeeld het gebied van werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen is de inzet van dierproeven nog noodzakelijk, deels door regelgeving en deels omdat hiervoor nog geen betrouwbare alternatieven bestaan. Nieuwe technologieën bieden de kans om de overgang naar proefdiervrij onderzoek te versnellen. TNO ontwikkelt concrete innovaties in zowel het preklinisch als klinisch onderzoek.
In binnen- en buitenland is volop beweging op het gebied van wetenschap, gezondheid en de perceptie van veiligheid en risico’s. Dit biedt de mogelijkheid om het biomedisch onderzoek te vernieuwen en methoden te ontwikkelen die beter voorspellend zijn voor de mens. TNO werkt samen met haar partners aan het door de Rijksoverheid geïnitieerde Transitie Proefdiervrije Innovatie-traject (TPI), met als doel deze in een hogere versnelling te krijgen. TPI wordt vormgegeven via zogenaamde vernieuwingsnetwerken; tijdelijke netwerken met koplopers en nieuwsgierigen in de keten, die hun nek uit willen steken en intensief samenwerken aan proefdiervrije innovaties. TNO is een van deze koplopers.
“Onze rol als TNO is om ‘beyond the hype’ te kijken, door wetenschappelijke onderbouwing van nieuwe onderzoek aan te pakken en, door de contacten met bedrijfsleven, het aanbod van innovaties te matchen met de industriële vraagstellingen en daarmee de implementatie in de praktijk te bewerkstelligen”, legt Han van de Sandt, hoofd Metabolic Health Research van TNO, uit.
TNO draagt bovendien bij aan het versnellen van de transitie naar proefdiervrijonderzoek door te werken aan een aantal technologieën, waaronder organ-on-a-chip, microtracing, in silico systemen en onderzoek met ex-vivo humaan materiaal. Op een organ-on-a-chip worden menselijke stamcellen gekweekt en daarmee wordt een klein deel van de mens – specifieke orgaanfuncties – nagebootst. Met deze organs-on-a-chip kunnen we beter voorspellen welke geneesmiddelen voor welke patiënt werken, en voor wie niet. Microtracing (ook wel microdosing genoemd) is een hoog-specialistische techniek waarbij zeer kleine, niet schadelijke hoeveelheden geneesmiddelen bij mensen worden toegediend. Het kan helpen om te onderzoeken wat het menselijk lichaam met het medicijn doet, en andersom.
In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft TNO een zorgvuldig dierproevenbeleid geformuleerd, waarin zowel aandacht wordt besteed aan 3V (Vervanging, Vermindering, Verfijning) als aan Proefdiervrij Innovaties.
TNO heeft een zeer uitgebreid (inter)nationaal netwerk van organisaties en personen, die net als wij, staan voor excellent biomedisch onderzoek en innoveren in proefdiervrije innovaties.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.