Beeldstabilisatie

Gebruikers van digitale camera's willen soms bewegende voorwerpen tegen een stabiele achtergrond weergeven. Om zo'n stabiele achtergrond achter de bewegende voorwerpen te verkrijgen, moeten de bewegingen op deze achtergrond worden gedetecteerd. Bestaande technieken voldoen niet, omdat deze slechts met een beperkt aantal kaders kunnen werken om niet te veel geheugen in te nemen. Dit probleem wordt volgens de uitvinding opgelost door op de achtergrond een cumulatief 'mozaïek' kader te handhaven. De uiteindelijke procedure kan zodanig worden aangepast dat op basis van achtergronddetectie diverse effecten kunnen worden gerealiseerd.

De essentie van de uitvinding is een mozaïek kader, verkregen door een meervoudige aftasting van de achtergrond van het beeld. Het mozaïek is groter dan elk kader afzonderlijk—omdat het eerdere gegevens bevat die nu buiten de marge vallen—waarbij echter de gegevens niet veranderlijk genoeg zijn om een voorgrondobject te kunnen voorstellen.

De achtergrond van elk nieuw kader wordt onderscheiden door een vergelijking met het mozaïek. Wanneer de achtergrondelementen zijn geïdentificeerd, kunnen de kaders op het mozaïek worden verankerd. Zo kan een video worden weergegeven met bewegende objecten op de voorgrond tegen een vastgelegde samengestelde achtergrond.

Toepassingen

  • Compenseert camerabewegingen ten gevolge van schokken, door beelden te verankeren volgens een redelijke afschatting van de achtergrond
  • Compenseert interne camera-effecten zoals automatische gain control
  • Vergemakkelijkt videocompressie door overbodige achtergrondgegevens te verwijderen
  • Spaart geheugen uit in vergelijking met eerdere technieken, waarbij hetzelfde aantal kaders wordt afgeschat

Technische Samenvatting

Het octrooi beschrijft een bewerkingscyclus, die na input van elk nieuw kader wordt uitgevoerd. Het kader wordt onderzocht op gebieden die lijken op die van het mozaïek. Dit onderzoek kan volgens één van de vele verschillende procedures worden verricht, die elk een verschillend resultaat opleveren.

Zodra de achtergrondelementen van het nieuwe kader zijn gedefinieerd, kan het beeld bovenop het mozaïek worden verankerd. Het mozaïek en het inputkader brengen aanpassingen bij elkaar aan volgens door de gebruiker in te stellen criteria. Een drempelwaarde voor de veranderlijkheid bepaalt het vermogen van het nieuwe kader om het mozaïek te veranderen en andersom. Deze kernprocedure kan worden gebruikt om verschillende outputs te creëren.

License - Intellectual Property

WO2003043348
Determination Motion of a Background

License - Stage of Development

proof-of-concept

License - Proposal

licensing opportunity

License - TNO reference number

IP 2010010
Licentieaanbod
Contact