Invers multiplexen voor dataoverdracht

Door de opkomst van HFC-, satelliet- en WiMAX-netwerken zijn telecom en internet aan grote veranderingen onderhevig geweest. Dit heeft bestaande netwerken op basis van koperdraad echter niet overbodig gemaakt. In de meeste landen lopen concurrerende DSL-oplossingen spoedig hun "laatste mijl". Een belangrijk kenmerk/nadeel van bestaande xDSL-oplossingen is dat zij gebruik maken van een speciaal daarvoor ontworpen paar koperen draden tussen abonnee en centrale (DSLAM). Dit maakt het voor abonnees onmogelijk om gebruik te maken van onbenutte capaciteit van naburige xDSL-abonnees. Zo gaat waardevolle transmissiecapaciteit/bandbreedte verloren. De DSL-bandbreedte kan nu voldoende zijn voor de meeste abonnees, maar de transmissiecapaciteit via DSL begint zijn fysieke grenzen te naderen.

De beperkte mogelijkheid tot upgraden van xDSL-lijnen wordt over het algemeen als een ernstig nadeel van de DSL-technologie gezien. De uitvinding biedt echter een kostenefficiënte wijze om de transmissiecapaciteit via DSL-netwerken verder te vergroten. Het upgrade-probleem wordt opgelost door een afzonderlijk toegankelijke, virtuele hoge snelheid internetverbinding te creëren. Dit wordt bereikt door verschillende naburige xDSL-lijnen te bundelen door de afzonderlijke abonnees met elkaar te verbinden door middel van een mesh-(radio)netwerk en het invers multiplexen van up- en downstream verkeer dat door de afzonderlijke abonnees wordt gegenereerd.

Toepassingen

Door de flexibiliteit die deze systemen en methoden bieden, zijn ze uitermate goed bruikbaar voor elk bedrijf waar netwerkverkeer wordt beheerd of netwerkapparatuur wordt gemaakt.

Technische samenvatting

Invers multiplexen van de afzonderlijke gegevensstromen wordt uitgevoerd door een algoritme dat is ingebed in een (gedistribueerde) softwaremodule in het lokale interconnectienetwerk. Een omgekeerd evenredig algoritme in de cloud hercombineert de gesplitste gegevensstromen in de oorspronkelijke, door de abonnee gegenereerde, gegevensstroom. Met downstream-gegevens wordt een soortgelijk proces uitgevoerd.

License - Stage of Development

concept

License - Proposal

licensing opportunity and research collaboration

License - TNO reference number

IP2009038
Licentieaanbod
Contact