Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Onderzoek op het gebied van Big Science is van grote invloed op de maatschappij. Los van grote baanbrekende toepassingen, vloeien indirect vele concrete toepassingen, waar wij als consument of maatschappij in het dagelijkse leven veel voordeel van hebben, voort uit onderzoekstrajecten van vaak tientallen jaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan navigatiesystemen in auto's en de Buienradar-app op mobiele telefoons.
Staatsecretaris Dekker, Arnold Stokking (TNO) en Christa Hooijer (NWO) (Foto: Tessa van Leeuwen)

De wetenschappelijke en technologische grenzen die we nu kennen worden steeds meer verlegd. Het begint met fundamenteel onderzoek waarna via toegepast onderzoek de productieontwikkeling start. Zulke onderzoeken hebben zomaar een tijdspanne van 20 tot 30 jaar.

Al jarenlang werken TNO en NWO samen op het gebied van Big Science. NWO is een organisatie die zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap.

Christa Hooijer, directeur van NWO: “Samenwerking tussen NWO en TNO is belangrijk, omdat we allebei in verschillende facetten van de kennisketen betrokken zijn. Wetenschap wil voorbij de grens van het onbekende en tegelijk de grenzen van de technologie verleggen. Dingen ontdekken die we nog niet weten, door dingen te bouwen die we nog niet kunnen. Uit pure nieuwsgierigheid komen soms pas uiteindelijk de grote ontdekkingen."

Arnold Stokking, themadirecteur Industrie van TNO: “Door onze kennis en kunde te bundelen kunnen er grote issues worden aangepakt die tot baanbrekende resultaten leiden. Daarbij moeten we steeds bijstellen om te kijken of we nog wel bezig zijn met datgene waar de maatschappij behoefte aan heeft.”

Ook Partner worden?

TNO en NWO geloven dat samenwerking leidt tot innovatie. Samenwerking met zowel Nederlandse als internationale organisaties. Een idee omzetten naar een praktisch product kan op vele manieren gebeuren. Door goede samenwerking kan de periode tussen idee en het eindresultaat aanzienlijk verkleind worden. Als gevolg hiervan zal de innovatiekracht van de industrie, van Nederland, groter worden. Wilt u samen met ons nieuwe uitdagingen aangaan? Neem dan vrijblijvend contact op.

Zie ook