Shared Research Programme Biorizon

Biorizon ontwikkelt technologieën voor de productie van aromaten uit biologisch afval. Biorizon is een Shared Research Centre gedreven door TNO, VITO, ECN en de Green Chemistry Campus, met als missie de commerciële productie van bio-aromaten in 2025 mogelijk te maken. Dit onderzoek zal de afhankelijkheid van aardolie verkleinen en de CO2-uitstoot verminderen.

Het gehele onderzoeksgebied gedekt

Aromaten zijn een belangrijke grondstof voor de chemische industrie en zijn goed voor 40% van deze markt. Momenteel worden ze uitsluitend geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen, wat leidt tot een aanzienlijke CO2-uitstoot. De ontwikkeling van biobased aromaten zal de afhankelijkheid van aardolie verkleinen en de CO2-uitstoot verminderen.

Sinds 2013 werken het Nederlandse TNO en het Vlaamse VITO op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom aan technologie voor de ontwikkeling van aromatenproductie op basis van biomassa. TNO richt zich op aromaten gemaakt van suikers, zoals die in biologisch afval voorkomen. VITO doet onderzoek naar bio-aromaten op basis van lignine, de stof die hout zijn sterkte geeft. TNO en VITO werken beide aan functionele aromaten: chemicaliën met specifieke eigenschappen die zoveel mogelijk van de inherente functionaliteit van biomassa behouden, met mogelijk een positieve businesscase als resultaat. Onlangs heeft ECN zich bij Biorizon aangesloten met thermochemisch onderzoek naar de productie van bio-aromaten. Daarmee is het gehele onderzoeksgebied met betrekking tot de ontwikkeling van bio-aromaten gedekt. De partners verwachten dat dit Biorizon nog aantrekkelijker zal maken voor het bedrijfsleven.

Partner worden?

Internationale leiders op het gebied van grondstoffen, conversie, apparatuur en eindproducten worden uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de Biorizon-community, die is gebaseerd op de ‘open innovatie’-methodologie.

Biorizon bij Booming Brabant

Biorizon onderzoekt of biomassa zoals koeien- en varkensmest als grondstof kan dienen voor plastic (Bron: Omroep Brabant)

 

Geïnteresseerd of partner worden?

Neem contact op met Biorizon

naar de website Biorizon
Roadmap

Sustainable Chemical Industry: nieuwe materialen, bio-aromaten, elektrificatie

Een duurzame chemische industrie die bijdraagt aan een duurzame samenleving. Daarvoor maakt TNO zich sterk onder de noemer ‘Sustainable Chemical Industry’. Met innovatief onderzoek in publiek-private... Lees verder
Kennis

Biorizon als nieuwe weg naar bioaromaten

Technologieën ontwikkelen en opschalen om de commerciële productie van aromatische verbindingen uit biologisch afval in 2025 mogelijk te maken. Daarop richten VITO, ECN part of TNO en TNO zich in het... Lees verder
See also
Nieuws

10 miljoen voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

01 december 2017
Biorizon-partners TNO, ECN, VITO en de Provincie Noord-Brabant gaan  gezamenlijk 10 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van bio-aromaten. Zij deden die aankondiging tijdens het Biorizon jaarevent... Lees verder

Partners van TNO
Contact

ing. Joop Groen MBA

  • Biorizon
  • Groene chemie
  • bio aromaten
  • biobased building blocks
  • voorbehandeling
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.