Shared Research Programme Brightlands Materials Center

Begin 2015 hebben TNO en de provincie Limburg het Brightlands Materials Center (BMC) opgestart, een shared research center voor onderzoek naar polymeren. Op de Brightlands Campus in Geleen werken topwetenschappers en specialisten uit de industrie samen aan duurzame innovaties. In juni 2016 heeft DSM zich als partner bij het programma aangesloten.

Een scala aan innovatieve projecten

De eerste programmalijn is Additive Manufacturing, ook wel 3D printen genoemd. Additive manufacturing is een zeer veelbelovende nieuwe technologie die het mogelijk maakt om in één keer een holle constructie te maken, of een direct geassembleerd systeem met draaiende of schuivende onderdelen, of een onderdeel dat perfect aansluit op het lichaam. Hier zijn al veel toepassingen voor, maar de bestaande materialen zijn niet altijd geoptimaliseerd voor deze nieuwe technologie. Dat heeft voor een deel te maken met het productieproces. Het is lastig om achter elkaar geprinte lagen of poederdeeltjes stevig aan elkaar te laten vastplakken, wat ten koste gaat van de sterkte. Als we optimaal gebruik willen kunnen maken van additive manufacturing, moeten we de materialen zelf verbeteren. Daarom doen twaalf jonge onderzoekers uit Eindhoven en Maastricht fundamenteel onderzoek gericht op industriële en biomedische toepassingen, zoals dragermateriaal waarop weefsel kan groeien.

Een tweede programmalijn is Opto-elektronica. Voor de gebouwde omgeving kijken we hoe je energie in de vorm van licht- of warmtestraling kunt beheren. Met het licht dat een kantoor binnenkomt, krijg je ook warmte binnen die je op warme dagen liever buiten houdt. Door bijvoorbeeld infraroodreflectie zodanig te gebruiken dat je het aan de situatie kan aanpassen, houd je het binnen koel zonder kostbare airconditioning. Anderzijds bespaar je op verwarmingskosten wanneer je warmte binnen kunt houden als het buiten koud is. Een andere toepassing voor opto-elektronische materialen is de ontwikkeling van sensortechnologie waarmee netbeheerders de samenstelling van gas goedkoop en realtime kunnen meten. Het bekende aardgas uit Slochteren heeft een heel constante samenstelling, maar door de import van gas uit andere landen kan de leverancier niet meer aan het volume afmeten hoeveel energie hij aan de klant heeft geleverd. De gassensor biedt een oplossing voor dit probleem.

De derde programmalijn is Lightweight Automotive. Binnen Lightweight Automotive is onlangs een omvangrijk project van start gegaan waarbij negen midden- en kleinbedrijven zijn betrokken. Dit wordt mede gefinancierd door de EU. Daarbij draait het om thermoplastische composieten: superlichte, met eindeloze vezel versterkte kunststoffen. Zo blijven we ons ontwikkelen met innovatieve producten en technologieën.

Partner worden?

Wij nodigen bedrijven die partner willen worden uit om contact op te nemen met het BMC. Bij deelname aan onze programma’s heeft u toegang tot alle resultaten van het programma. Samen kunnen we veel meer dan alleen.

Partner worden?

Neem contact op met het BMC

naar de site van Brightlands materials center
See also
Roadmap

Sustainable Chemical Industry

Een duurzame chemische industrie die bijdraagt aan een duurzame samenleving. Daarvoor maakt TNO zich sterk onder de noemer ‘Sustainable Chemical Industry’. Met innovatief onderzoek in publiek-private... Lees verder

Partners van TNO
Contact

Ir. Peter Wolfs

  • Chemie
  • Materiaaltransitie
  • Circulaire Economie
  • Luchtkwaliteit