VoltaChem: gebruik van duurzame energie in de chemie
Meer duurzame energie betekent meer kansen, nu zonnepanelen en windmolens steeds meer elektriciteit genereren. Het probleem is echter dat het elektriciteitsnet niet is berekend op de schommelingen in deze energietoevoer, met name op piekmomenten. Een deel van het overschot aan energie kan worden opgeslagen, maar direct gebruik hiervan door de industrie is ook een zeer veelbelovende optie.
VoltaChem bedient en werkt samen met de industrie en initieert en faciliteert de gezamenlijke ontwikkeling van technologie en nieuwe bedrijfsmodellen. Daarbij is het gericht op snellere innovatie en commerciële realisatie. Er worden nieuwe technologieën ontwikkeld en toegepast die speciaal zijn gericht op de omzetting van hernieuwbare zonne- en windenergie in warmte, waterstof en chemicaliën. Het programma omvat de gehele waardeketen en betreft zowel indirect als direct gebruik van elektriciteit binnen de chemische industrie.
Uitdagingen
Dit onderzoeksprogramma op het gebied van elektrificatie is begin 2015 van start gegaan en de eerste resultaten worden nu zichtbaar. Nadat in 2015 de roadmap is opgesteld, is in 2016 de VoltaChem-whitepaper ‘Empowering the chemical industry - Opportunities for electrification’ gepubliceerd. Daarin wordt de status toegelicht van verschillende vormen van elektrificatie:
- Power-2-Heat: het omzetten van elektriciteit in warmte;
- Power-2-Hydrogen: het door middel van elektrolyse omzetten van elektriciteit in waterstof;
- Power-2-Chemicals: het door middel van elektrochemie omzetten van elektriciteit in chemicaliën en energiedragers, plus het gebruik van elektriciteit voor hoogwaardige producten.
Partner worden?
De volgende stap is de verdere ontwikkeling van de technologieën die in de whitepaper worden beschreven om deze bruikbaar te maken voor de chemische industrie. Bent u geïnteresseerd in de elektrificatie van de chemische industrie? Of wilt u direct betrokken zijn bij het onderzoek? VoltaChem nodigt organisaties uit om zich aan te sluiten bij onze community, die bestaat uit stakeholders uit de chemische industrie, de elektriciteitssector en de hightechindustrie en overheidspartijen. Deze community vormt een uitstekend platform om relevante stakeholders uit de gehele waardeketen te ontmoeten, kennis uit te wisselen en samen zakelijke mogelijkheden te verkennen.
Geïnteresseerd of partner worden?
Neem contact op met VoltaChem
VoltaChem voor elektrificatie in de chemische industrie
In het programma Voltachem richten de onderzoekspartners zich op het gebruik van hernieuwbare energie voor de productie van industriële warmte en groene waterstof. Maar ook op de productie van chemische... Lees verderSustainable Chemical Industry
Een duurzame chemische industrie die bijdraagt aan een duurzame samenleving. Daarvoor maakt TNO zich sterk onder de noemer ‘Sustainable Chemical Industry’. Met innovatief onderzoek in publiek-private... Lees verder
- Onze werkwijze
- Expertise
- Vind een TNO'er
- Octrooien en Licenties
- Octrooioverzicht
- Licentieaanbod
- Computernetwerkbescherming
- Vraaggestuurde TV in DSL-netwerken
- Wagenziekte indicator
- Vervaardiging van functionele weefsels en vezels
- Beeldstabilisatie
- Invers multiplexen voor dataoverdracht
- Werkwijze voor de extractie van een semantische parameter
- Beweging van een meervoudig camerasysteem
- Bewegend object met een verbeterde resolutie
- Werkwijze voor het verwerken van een reeks kleurenbeelden
- Detecting Moving Objects from a Moving Camera
- Versterker met gecompenseerde gate-voorspanning
- Verborgen objecten vinden met elektromagnetische golven
- Beeldbewerkingsapparaat
- TNO als partner voor het MKB
- Partners van TNO
- TNO in Europa
- PhD Community
Martijn de Graaff
- chemie
- formulering
- scheiding
- proces
- modulair
Neem contact op met Martijn de Graaff
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw.