Informatietype:
Project
Thema:
Veilige en duurzame leefomgeving
Unit:
High Tech Industry

BlueHeart Energy: nieuw type warmtepomp

BlueHeart Energy werkt samen met TNO aan een nieuw type warmtepomp die alle tekortkomingen van de huidige warmtepompen oplost.

BlueHeart Energy: nieuw type warmtepomp

Warmtepompen meest efficiënte oplossing voor verwarming en koeling

Verwarming en koeling vertegenwoordigt 50% van het totale energie verbruik in de EU en tot 70% van het energie verbruik van een gemiddeld huishouden. Sterk toegenomen aandacht voor CO2 uitstoot en EU-regelgeving stimuleren duurzame oplossingen versneld naar de markt te gaan.

Daarvan worden Warmtepompen beschouwd als de meest efficiënte oplossing voor zowel verwarming als koeling. Bestaande systemen hebben echter aanzienlijke prestatiebeperkingen en moeten worden gecombineerd met andere systemen om aan de volledige woonbehoeften te voldoen.

Hierdoor worden warmtepompen complex om te installeren en duur voor de gebruiker. Dit gaat veranderen: Blue Heart Energy werkt samen met TNO aan een nieuw type warmtepomp die alle tekortkomingen van de huidige warmtepompen oplost.

Blue heart bhe-heatpump

Een schone en duurzame oplossing

Compressiewarmtepompen en airconditioningsystemen gebruiken momenteel koudemiddelen met HFC, welke een 1.000 tot 9.000 keer grotere impact hebben dan CO2 met betrekking tot het verwarmen van de atmosfeer. BlueHeart heeft de diepgaande kennis van TNO op het gebied van thermo-akoestiek gebruikt om een warmtepomp te ontwikkelen die helium als medium gebruikt in plaats van een traditioneel HFC-koudemiddel. Blue Heart is daarom onschadelijk voor het milieu.

Uitermate efficiënt en zowel geschikt voor bestaande woningen als nieuwbouw

Bestaande warmtepompen hebben een goede woningisolatie nodig om efficiënt te kunnen werken. De superieure prestaties van BlueHeart elimineert deze toetredingsdrempel. Blue Heart Technology is volkomen stil.

BlueHeart bevat minder onderdelen dan de huidige meer complexe systemen. Als gevolg hiervan zijn de eigendomskosten aanzienlijk lager door zowel de energierekening, aankoopprijs en de onderhoudskosten te verlagen.

Bekijk de video: Project in Beeld: Thermo Akoestische Warmtepomp van Blue Heart

BlueHeart Inside

BlueHeart vervangt bij bestaande warmtepompen een kern component en is ontworpen om eenvoudig te worden geïntegreerd door OEM's (Original Equipment Manufacturers) en systeembouwers. Blue Heart Energy verkoopt niet rechtstreeks aan het publiek, maar komt als ingebouwde motor van de meest geavanceerde warmtepompen op de markt.

Initieel wordt het product gelanceerd in Nederland en de Europese Gemeenschap en zal naar verwachting een revolutie teweegbrengen in de verwarmings- en koelingsindustrie in de hele wereld. TNO is medeoprichter van BlueHeart Energy en heeft tevens een technologie licentieovereenkomst.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

TNO in kerngroep project SYSCHEMIQ voor een circulaire economie

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2022
De Europese Unie heeft onlangs een financiële impuls van 9,6 miljoen euro toegezegd aan het internationale onderzoeks- en demonstratieproject SYSCHEMIQ, waar TNO aan deelneemt.