Informatietype:
Project
Unit:
High Tech Industry

FononTech: revolutionaire printtechniek voor assemblage micro-elektronica

Het in hoog tempo kleiner worden van onderdelen in consumentenelektronica maakt het steeds moeilijker connecties daartussen te vervaardigen. Het is het domein van ‘advanced packaging’: op micrometerschaal verbinden van chips in een 3D structuur. TNO ontwikkelde in het Holst Centre een revolutionaire methode om dat supersnel te doen. Internationale fabrikanten staan al in de rij.

Fonontech

FononTech: revolutionaire printtechniek voor assemblage micro-elektronica

Enorme mondiale markt

De vinding, Impulse Printing™ gedoopt, wordt vanaf 2023 op de markt gebracht door de spin-off FononTech. En die mondiale markt is gigantisch en blijft groeien. Het startende bedrijf schat dat deze de komende vijf jaar gaat verdubbelen tot een omvang van $ 65 miljard. FononTech heeft de ambitie wereldwijd marktleider te worden in micro-elektronische assemblage.

Zeer complexe superkleine structuren

Terug naar 2010. TNO ontwikkelde met partners in Holst Centre een technologie voor het printen van micro-elektronica. Laser Induced Forward Transfer (LIFT) maakte het mogelijk lasergestuurd zowel vaste als vloeibare materialen op elke gewenste ondergrond te deponeren. Via allerlei tussenstappen is de technologie inmiddels van lichtdeeltjes (fotonen) doorontwikkeld naar de toepassing van warmtegeleiding (fononen). Impulse Printing™ is een methode om zeer complexe en superkleine structuren te printen om chips nog efficiënter te verpakken.

Hoge volumes

FononTech verwacht dat deze technologie in de naaste toekomst essentieel zal zijn voor het maken van elektronische producten en een onmisbaar onderdeel wordt van het productieproces. Momenteel gebeurt het ‘verpakken’ van chips op een traditionele manier voor bulk elektronica. Verdere miniaturisering en geïntegreerde elektronica vergen betere prestaties en meer functionaliteit.

Om al die verbindingen in 3D te kunnen assembleren op een minutieus oppervlak is Impulse Printing™ de geëigende technologie, omdat deze ook ongekende snelheden en dus zeer hoge volumes mogelijk maakt. Dat verklaart ook de belangstelling van OSAT-bedrijven (outsourced semiconductor assembly and test) die hiermee naar veel hogere productiesnelheden kunnen.

Ecologische voetafdruk 1.000 x kleiner

De machine die FononTech bouwt is een industriële printer met wafers die alle gangbare inkten kan gebruiken en prints maakt op een oppervlak van 128 bij 128 millimeter. De printplaten zijn meer dan duizend keer te gebruiken. Omdat ze werken op basis van ‘additive manufacturing’ is er nauwelijks materiaalverspilling. Dat verkleint de impact van Impulse Printing™ op het milieu met een factor duizend.