SolarBEAT, de outdoor testfaciliteit voor BIPV(T)

SolarBEAT (Solar Building Elements Application Testing) is een internationaal gerenommeerde onderzoeksfaciliteit waar innovatieve gebouwgeïntegreerde zonne-energiesystemen in realistische omstandigheden worden ontwikkeld, getest en gemonitord. Zowel de elektrische opbrengst van zonnepanelen als warmteopbrengst van thermische zonnecollectoren zijn te testen op deze faciliteit die staat op het dak van de TU in Eindhoven.

SolarBEAT testfaciliteit

Uitleg over de testfaciliteit SolarBEAT

Onderzoek naar pv

Op het lab doen onderzoekers in samenwerking met bedrijven onderzoek naar complete systemen en de afzonderlijke componenten zoals nieuwe zonnepanelen, zonnecollectoren, combinaties hiervan (meestal afgekort met PVT), (micro-)omvormers, power optimizers en batterijen.

SolarBEAT testfaciliteit
Overzicht van de SolarBEAT testfaciliteit

Nauwkeurige 24/7 metingen op SolarBEAT

  • In samenwerking met projectteams van bijvoorbeeld architecten, bouwbedrijven, ontwikkelaars, en installateurs worden bestaande zonne-energie systemen verbeterd. Of worden compleet nieuwe innovatieve systemen ontwikkeld.
  • De zeer nauwkeurige en gekalibreerde meetapparatuur doen 24/7 metingen van hoge kwaliteit. Dit vormt de basis voor prestatiemodellen die essentieel zijn voor de uiteindelijke business case en van cruciaal belang vóór marktintroductie.
  • Een showcase voor mogelijke klanten van nieuwe zonne-energie systemen op/in/aan gebouwen.
Onderzoek met een SolarBEAT meetstation
Onderzoek met een SolarBEAT meetstation

SolarBEAT meetstation

SolarBEAT is uitgerust met een zon- en weer- meetstation. In de huisjes wordt onafhankelijk van elkaar gemeten door meer dan 1000 sensoren van de hoogste standaard. Deze sensoren meten onder anderen instraling, temperatuur, thermische isolatie en energieopbrengst. Verder beschikt SolarBEAT over een volledige W-installatie voor onderzoek aan zon-thermische en PVT-systemen met hierin warmtepompen, buffervaten, onafhankelijke warmwaterflow en andere relevante sensoren. Alle metingen zijn gesynchroniseerd en worden opgeslagen in een beveiligde centrale database server. Een professioneel web portal zorgt ervoor dat de vertrouwelijke projectgegevens uitsluitend toegankelijk zijn voor geautoriseerde personen.

Zon-thermisch systeem
Zon-thermisch systeem

Meer weten over SolarBEAT?

Lees meer over hoe SolarBEAT de ontwikkeling, het testen en monitoren van gebouw-geïntegreede zonne-energie systemen in de buitenlucht ondersteunt.

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 1 t/m 5

Webinar: De volgende generatie zonnetechnologieën

Informatietype:
Evenement
Hoe maak je zonne-energie slimmer en duurzamer? Neem deel aan ons webinar en hoor alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van pv-technologie, circulaire zonne-energieoplossingen, flexibele zonnepanelen en tandemarchitectuur.
Startdatum:
Locatie:
Online

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Creatief zonnepanelensysteem als klimop tegen gevel High Tech Campus Eindhoven

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Verharde dijken kansrijk voor toepassing van zonnepanelen

Informatietype:
Nieuws
22 februari 2023

Europa onderzoekt potentieel voertuigen op zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
14 februari 2023