SolarBEAT, de outdoor testfaciliteit voor BIPV(T)

SolarBEAT ondersteunt de ontwikkeling, het testen en monitoren van innovatieve, gebouw-geïntegreerde zonne-energie systemen in outdoor condities. Zowel zonnepanelen (elektrische opbrengst) als thermische zonnecollectoren (warmte opbrengst) vallen binnen de scope van deze testfaciliteit.

SolarBEAT testfaciliteit

Uitleg over de testfaciliteit SolarBEAT

Onderzoek naar pv

Er wordt onderzoek gedaan aan complete systemen en aan de afzonderlijke componenten zoals o.a. nieuwe zonnepanelen, zonnecollectoren, combinaties hiervan (meestal afgekort met PVT), (micro-)omvormers, power optimizers en batterijen.

SolarBEAT testfaciliteit
Overzicht van de SolarBEAT testfaciliteit

Testfaciliteit SolarBEAT dient meerdere doelen

  • In samenwerking met projectteams van bijvoorbeeld architecten, bouwbedrijven, ontwikkelaars, en installateurs worden bestaande zonne-energie systemen verbeterd. Of worden compleet nieuwe innovatieve systemen ontwikkeld.
  • Data van hoge kwaliteit wordt 24/7 gemeten door zeer nauwkeurige en gekalibreerde meetapparatuur. Dit vormt de basis voor prestatiemodellen die essentieel zijn voor de uiteindelijke business case en van cruciaal belang vóór marktintroductie.
  • Een showcase voor mogelijke klanten van nieuwe zonne-energie systemen op/in/aan gebouwen.
Meetstation SolarBEAT
SolarBEAT meetstation

SolarBEAT is uitgerust met een zon- en weer- meetstation. In de huisjes wordt onafhankelijk van elkaar gemeten door meer dan 1000 sensoren van de hoogste standaard. Deze sensoren meten o.a. instraling, temperatuur, thermische isolatie en energieopbrengst. Verder heeft SolarBEAT een volledige W-installatie voor onderzoek aan zon-thermische (en PVT) systemen. Met hierin warmtepompen, buffervaten, onafhankelijke warmwaterflow en andere relevante sensoren. Alle metingen zijn gesynchroniseerd en worden opgeslagen in een beveiligde centrale database server. Een professioneel webportal zorgt ervoor dat de vertrouwelijke projectgegevens uitsluitend toegankelijk zijn voor geautoriseerde personen.

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

Creatief zonnepanelensysteem als klimop tegen gevel High Tech Campus Eindhoven

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Kunnen we straks van onze huizen en bedrijfspanden één groot zonnepaneel maken? Het komt dichterbij dankzij een bijzondere samenwerking tussen TNO, INBO Architecten, Van der Leegte Werkt, Flexipol Composites en High Tech Campus Eindhoven.

Verharde dijken kansrijk voor toepassing van zonnepanelen

Informatietype:
Nieuws
22 februari 2023

Uit een onderzoek naar de mogelijkheden om dijken te voorzien van zonnepanelen blijkt dat zonnepanelen geplaatst op een dijkverharding, het meest geschikt zijn en zonder veel aanvullend onderzoek kunnen worden toegepast.

Europa onderzoekt potentieel voertuigen op zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
14 februari 2023

Een internationaal publiek-privaat consortium gaat onderzoeken in hoeverre voertuigen op zonne-energie bijdragen aan de transitie naar volledig elektrische mobiliteit in de EU.

Gunstige businesscase voor zonnewarmte in woning

Informatietype:
Insight
22 november 2022

Zonnewarmte kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de warmtevoorziening. Fotovoltaïsch-thermische (pvt) systemen op het dak kunnen samen met een warmtepomp woningen van warmte en warm water voorzien. Aardgas is dan overbodig en de CO2-uitstoot neemt af. Mogelijkheden genoeg, maar hoe zit het met de kosten-batenanalyse?

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen

Bekijk 4 webinars over zonne-energie: zonne-energie op weg naar impact, innovaties in zonne-energie-technologie en betaalbare zonne-energie van elk oppervlak.