blik op de toekomst

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid

28 september 2018 • 3 min leestijd

Het is algemeen bekend. Gezonde voeding draagt bij aan een betere gezondheid. Ieder mens is uniek, dus ook de manier waarop je reageert op voeding. Maar hoe weet je precies welk voedingspatroon het beste voor jou werkt? TNO heeft veel kennis ontwikkeld op dit gebied. Habit, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in gepersonaliseerde voeding, is het eerste bedrijf dat deze kennis commercieel toepast.

De wetenschappelijk onderbouwde methode die TNO heeft ontwikkeld, is gebaseerd op wat we in jargon ‘fenotypische flexibiliteit’ noemen. Genetische gegevens zijn belangrijk, maar vormen maar voor een klein deel een verklaring voor iemands gezondheid en hoe het lichaam op bepaalde voeding reageert. In deze methode combineert TNO genetica met fenotypische informatie, oftewel gegevens over de reactie van organen en processen in het lichaam in de tijd op voeding en omgevingsfactoren. Concreet: hoe reageren mijn lever, darmen, bloedvaten en meer op een verandering van voeding? “Zo gedetailleerd zijn lichaam en voeding in onderlinge samenhang, als een systeem, nog nergens ter wereld in kaart gebracht”, zegt Suzan Wopereis, het brein achter het systeem, met gepaste trots.

Individueel voedingsadvies op maat

Voor het opzetten van het bedrijf Habit schakelde CEO Neil Grimmer ook de hulp in van TNO. Een simpele vraag van een succesvol ondernemer in de VS over zijn eigen leefstijl en voeding resulteerde zo tot een strategische samenwerking van inmiddels ruim 2,5 jaar voor TNO. “Simpel gezegd wilde Habit een systeem waarmee mensen van dertig jaar en ouder via internet en zelfmetingen hun gezondheid kunnen bepalen”, benadrukt Suzan. “De uitkomsten van die metingen resulteren vervolgens in een individueel voedingsadvies op maat. Habit richt zich op mensen die zich afvragen of ze door betere voeding hun gezondheid kunnen bevorderen.”

Luchtbrug tussen TNO en San Francisco

In 2016 kwam een heuse ‘luchtbrug’ op gang tussen TNO en de San Francisco Bay Area waar Habit is gevestigd. TNO formeerde een projectteam van zo’n vijftien mensen met expertise op het gebied van voeding, systeembiologie, gezondheid, genetica, gedragsverandering, bioinformatica en ICT. Want TNO’s complexe systeem, waarin kennis rondom voeding, gezondheid, leefstijl en persoonlijke data samenkomt, moest nog wel een reeks aanpassingen ondergaan om te komen tot persoonlijke voedingsadviezen waarin ingrediënten, moleculen, mechanismen, processen en organen in het lichaam met alle relaties daartussen, en in alle denkbare varianten zijn te meten en door te rekenen.

Als wetenschapper meedraaien met een start-up

“Al snel volgden er diverse ontmoetingen tussen Grimmer, zijn medewerkers en onze experts”, vertelt Marjan van Erk, projectleider. “We hebben het bedrijf in korte tijd zien groeien van twee naar veertig medewerkers. Van meet af aan werden we ondergedompeld in een razende dynamiek. We zijn bij TNO gewend snel te werken, maar dit was ongekend. Een fantastische ervaring om als wetenschapper zo met een start-up mee te draaien. Je wetenschappelijke kennis niet vanuit je lab aanleveren bij een bedrijf, maar die in recordtempo in de dagelijkse bedrijfsvoering toepassen. De synergie over en weer is tastbaar.”

Uitgebalanceerd persoonlijk voedingsadvies

De dienst werkt als volgt. Je meldt je aan via de website van Habit. Vervolgens vul je online een uitgebreide vragenlijst in over je gezondheid en geef je door wat je voedingsvoorkeuren en je doelstellingen zijn. Je neemt wat wangslijm af voor DNA-onderzoek en na tenminste negen uur niet te hebben gegeten, prik je in een vinger voor een bloedmonster en drink je de meegeleverde vloeibare maaltijd. Na een half uur prik je opnieuw en nog eens na twee uur. In het door TNO gebouwde systeem worden alle resultaten van deze onderzoeken geregistreerd, gecombineerd en geanalyseerd. “We kijken hoe het lichaam in de tijd op de ingenomen standaardmaaltijd reageert, waarbij het dus gaat om de dynamiek van je stofwisseling. We noemen dat een challenge test. Dat geeft een veel beter beeld dan een momentopname en gaat ook veel verder dan algemene voedingsadviezen. Hoe gaat mijn lichaam om met bijvoorbeeld suiker, vet en eiwit? En reageren mijn organen en inwendige systemen daar veerkrachtig op? We brengen hierin alles samen. Het is systeem biologie. Door dit soort periodieke metingen ontstaat een uitgebalanceerd persoonlijk voedingsadvies.”

“Zo gedetailleerd zijn lichaam en voeding in onderlinge samenhang nog nergens ter wereld in kaart gebracht”

Data-bedrijf

In eerste instantie lanceerde Habit deze dienst alleen in Californië en konden klanten na coaching desgewenst gepersonaliseerde verse maaltijden bestellen. Inmiddels is Habit op nationaal niveau actief. “Daarbij hebben ze de productie van gepersonaliseerde maaltijden, vanwege logistieke uitdagingen, losgelaten en zijn ze veel meer een ‘data’-bedrijf geworden”, vertelt Suzan. “Het door TNO gebouwde systeem is nu nog meer dan voorheen het fundament waarop ze hun producten en services bouwen. Denk aan persoonlijke voedingsadviezen, coaching, apps, persoonlijke recepten en boodschappenlijsten.”

Gepersonaliseerde leefstijladviezen

“Bij TNO zetten we deze benadering ook in voor leefstijl als medicijn”, vervolgt Suzan. Hiervoor werkt TNO samen met het LUMC binnen het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG). “Zo gebruiken we een glucose- of suiker-challenge test om diabetes type 2-patiënten te kunnen indelen in verschillende subgroepen, om gepersonaliseerde leefstijladviezen als behandeling in de zorg te krijgen.”

column

Met maatschappelijke royalty's kunnen kosten nieuwe medicijnen omlaag

16 mei '22 - 3 min
De hoge onderzoekskosten voor nieuwe medicijnen leiden tot hoge prijzen. Door farmaceutische bedrijven maatschappelijke royalty’s te laten betalen kunnen de kosten... Lees meer
innovatie

Stoffen Informatie Systeem: Geavanceerde online zoekmachine voor chemische stoffen

30 mrt '22 - 4 min
Er is veel informatie over gevaarlijke stoffen in diverse (publiek toegankelijke) databases en online te vinden, maar tot op heden ontbrak het aan een tool die veel... Lees meer

Dag van de uitvinder

9 nov '21 - 5 min
Bij TNO werken onze uitvinders al sinds 1932 aan de uitvindingen en innovaties van morgen. In het kader van de Dag van de Uitvinder staan we stil bij enkele TNO... Lees meer
innovatie

TNO’ers bestrijden de stikstofcrisis met programma Brains4Nitrogen

15 okt '21 - 4 min
Na het succes van het Brains4corona-programma, waarin TNO zich richtte op de aanpak van het coronavirus in 2020, is de organisatie nu van plan meer van deze 'Brains4x'-uitdagingen... Lees meer
innovatie

Met Brains4x van TNO versnelde innovatie op maatschappelijke uitdagingen in Nederland

15 okt '21 - 2 min
Van de coronapandemie tot aan de stikstofcrisis: Nederland staat voor grote uitdagingen. Na het succes van Brains4corona en Brains4nitrogen gaat TNO vaker challenges... Lees meer