Geen zonnepaneel meer in zicht: zie jij het voor je?

Ontdek hoe wij met onzichtbare zonnecellen bijdragen aan het leven van morgen.

Wist je dat in meer dan de helft van alle wereldwijd geïnstalleerde zonnepanelen, de technologie van TNO zit? Wij werken aan speciale technieken om het rendement van panelen te verhogen en passen materialen toe om de levensduur én ook de esthetiek te verbeteren. Dat laatste wordt een alsmaar belangrijkere factor in onze maatschappij: zonnepanelen die zoveel mogelijk opgaan in onze leefomgeving en daar een steeds onopvallender deel van uit maken.

De gevel als mega zonnepaneel

TNO ontwikkelt onzichtbare alternatieven voor de gangbare dakpanelen. “Ook wij zien liever ouderwetse dakpannen dan die donkerpaarse panelen”, zegt Andre Faaij, director of science van TNO Energietransitie.

“Wij ontwikkelen zonnecellen die steeds kleiner, krachtiger en onopvallender zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kleine en krachtige zonnecellen die worden geprint op een stukje plastic of glas. Maar ook grotere projecten zijn mogelijk, zoals prefab zonnegevels, dakpannen, ramen en glazen daken die voorzien zijn van zonnecellen.” Daarmee kan in de toekomst elk bouwwerk omgevormd worden tot energieopwekker. En niemand die het ziet.

Zonneparken op het water

Ook drijvende zonnepanelen bieden goede oplossingen in het opwekken van zonne-energie. De vele plassen en bassins in ons land bieden volop ruimte om zonneparken op het water aan te leggen. De zee biedt de meeste mogelijkheden.

Bijkomend voordeel is hier dat de opgewekte zonne-energie gebruik kan maken van de bestaande infrastructuur van de windturbines. TNO doet diverse onderzoeken naar de verschillende mogelijkheden van drijvende zonnepanelen.

Het wegdek als energieleverancier

We gaan nog een paar stappen verder. Ook de fysieke infrastructuur leent zich in de toekomst voor op de opwekking van zonne-energie in bijv. geluidswallen, dijken, vangrails en het wegdek. TNO realiseert in samenwerking met Rijkswaterstaat en Heijmans Infra het innovatieproject Solar Highways: het eerste energie producerende geluidsscherm langs de snelweg A50 bij Uden.

Een auto op zonne-energie toekomstmuziek?

De mogelijkheden lijken eindeloos. Volgend jaar rijdt de Lightyear One over de Nederlandse wegen: de eerste auto die zichzelf van energie voorziet door zonnecellen die in het dak, de motorkap en op de achterklep zijn geïntegreerd. Daarmee worden ook bussen, treinen en zelfs vliegtuigen toekomstige potentiële zelfvoorzienende energiegebruikers.

Nieuws van onze partners

Lees meer