Kritieke digitale infrastructuur: cyberveiligheid

Thema:
Nationale veiligheid

Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn gedigitaliseerd. Er zijn nauwelijks terugvalopties of analoge alternatieven. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor digitale aanvallen. Cyberweerbaarheid is dus een topprioriteit. Daarom richten wij ons op inzichten en innovaties door cybersecurityonderzoek en kennisontwikkeling. Zo beschermen we de kritieke digitale infrastructuur van Nederland.

Vergaande digitalisering

Digitalisering vindt plaats in elk deel van de samenleving. Vitale infrastructuur en economische sectoren zijn diep vervlochten met digitale netwerken en diensten. Ook worden ze steeds complexer te beheren. De industrie maakt volop gebruik van volledig geautomatiseerde processen en overal ontstaan nieuwe combinaties van apparaten en het internet. Bijvoorbeeld:

  • slimme energiemeters geven advies over energiebesparing
  • men experimenteert met zelfrijdende auto’s
  • sensoren houden lichaamsfuncties in de gaten
  • systemen in de industrie voeren processen uit, controleren deze en rapporteren als menselijk ingrijpen gewenst is

Digitale dreiging permanent

Door digitalisering verandert onze wereld snel. Traditionele ideeën over risicobeheersing, veiligheidsbeleid en interventies zijn in het cyberdomein niet zonder meer toepasbaar. Door de hoge complexiteit en afhankelijkheid van digitale systemen is het risico van een (ver)storing moeilijk te beheersen. In het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) van juni 2019 rapporteerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV): ‘De digitale dreiging voor de nationale veiligheid is permanent.'

Cyberweerbaarheid vergroten

Met kennisontwikkeling dragen we bij aan de Nederlandse Cyber Security Agenda (NCSA) en de Nederlandse Cyber Security Research Agenda (NCSRA). Cyberdreigingen gaan per definitie over landsgrenzen heen. Bedrijven, organisaties, leveranciers en afnemers zijn met elkaar verbonden in netwerken. De gevolgen van digitale dreigingen verspreiden zich daardoor als een olievlek. Daarom kijken we bij het vergroten van de weerbaarheid tegen cyberaanvallen altijd naar de hele keten van organisaties. Ontdek meer over ketenweerbaarheid tegen cyberdreigingen. (pdf)

Cybersecurity assistent

Op zoek naar hulp voor cybersecurity problematiek? Start hier de cybersecurity assistent. Een online tool waarin we je op maat interventies aanbieden.

Versterken en ontwikkelen

We maken ons hard voor een samenleving die effectief omgaat met bekende en onbekende digitale dreigingen. Nu en in de toekomst. Daarbij richten we ons op het volgende:

  • We versterken de maatschappelijke weerbaarheid tegen nieuwe dreigingen en persistente, bestaande digitale dreigingen.
  • We ontwikkelen nieuwe capaciteiten en werkmethodes waarmee nationale veiligheidsorganisaties opereren in een samenleving die in hoge mate afhankelijk is van digitalisering.

Onderzoeken cyberveiligheid

Binnen TNO zijn zo'n 100 experts actief in (multidisciplinair) cybersecurityonderzoek. Dat is uniek en maakt ons hét onafhankelijke expertisecentrum voor toepasbare kennis van cybersecurity ten behoeve van overheid en bedrijfsleven. Kenmerkend voor onze aanpak is de integrale visie op cyberweerbaarheid.Als onderzoeksinstelling hebben we een complementaire rol in de markt naast de aanbieders van cybersecurityproducten en -diensten. Ontdek hoe we veilig en privacyproof cybersecurity data delen faciliteren.

ICT en OT herstelvermogen

Zo hebben we onderzoek gedaan naar het ICT Herstelvermogen en OT herstelvermogen (pdf) in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum NCSC. Herstelvermogen speelt een cruciale rol in de cyberweerbaarheid van organisaties. Het is daarom een belangrijk onderwerp voor kennisopbouw in deze meerjarige samenwerking.

Laat je verder inspireren

858 resultaten, getoond 1 t/m 5

Angèle Reinders nieuwe directeur Solliance

Informatietype:
Nieuws
1 februari 2023

Angèle Reinders, hoogleraar van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), is benoemd tot nieuwe directeur van Solliance. Reinders gaat leiding geven aan de nieuwe brede focus van het Nederlands/Vlaamse/Duitse samenwerkingsverband op het gebied van zonne-energie.

Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?

Informatietype:
Artikel

Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.

EntoBreed: AgriTech startup voor duurzame meelwormenkweek

Informatietype:
Insight
30 januari 2023

EntoBreed is een innovatieve agri-tech start-up die zich richt op de duurzame kweek van eetbare meelwormen. Hun doel? Een volledig circulair product te creëren.

Compensatie remde groei energiearmoede

Informatietype:
Nieuws
27 januari 2023

Uit onderzoek van TNO blijkt dat in 2022 naar schatting ruim 600 duizend huishoudens (circa 510 duizend in 2020) in ons land in energiearmoede leefden: ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen.

Zorgkosten hoger naarmate de energiekwaliteit van huis slechter is

Informatietype:
Nieuws
27 januari 2023

Uit een verkennende studie van TNO blijkt dat zorgkosten van huishoudens hoger zijn naarmate de energiekwaliteit van hun huis slechter is. Deze correlatie is vooral sterk in het geval van kinderen onder de 18 die leven in een huis met een zeer lage energiekwaliteit waar de verwarming uit of laag staat.