Effectieve, efficiënte en flexibele krijgsmacht

Thema:
Operations and human factors

Bij Human Effectiveness onderzoeken we hoe mensen hun zelf opgelegde beperkingen overwinnen, welke werkzaamheden het beste aansluiten bij hun capaciteiten en hoe de wisselwerking tussen mens en machine soepeler kan. Relevante informatie voor onze opdrachtgevers bij defensie en de hulpdiensten. Maar steeds vaker ook voor andere organisaties en bedrijven.

Misleiding en signatuurmanagement land

Download het infoblad 'Misleiding en signatuurmanagement land'.

Reële omstandigheden simuleren

We verzamelen, verrijken en modelleren (satelliet)data waardoor onze militairen zich optimaal kunnen voorbereiden op missies. Daarbij gebruiken we vaak ‘virtual en augmented reality’. Door simulaties op een slimme manier met elkaar te verbinden, creëren we meerwaarde in trainingen. Simulatietrainingen bootsen locaties, weersomstandigheden, materieel en menskracht zeer echt na. Dit maakt trainingen van gevaarlijke situaties mogelijk die anders onuitvoerbaar waren, geheel veilig en kostenbesparend.

Slagvaardig experimenteren

Met de krijgsmacht toetsen we nieuwe concepten vooraf aan de praktijk met het ‘Concept Development through Experimentation’ (CD&E). We creëren een creatieve omgeving om te experimenteren met nieuwe beveiligingsconcepten, werkwijzen voor crisisbeheersing of het aanschaffen van materieel. Met CD&E halen militaire organisaties of bedrijven maximaal rendement uit hun bedrijfsinvestering.

Effectiever presteren

Bij Human Factors onderzoeken we hoe mensen beperkingen overwinnen en hoe werkzaamheden beter aansluiten bij hun capaciteiten. Zeker bij Defensie moeten mensen zijn voorbereid op prestaties in extreme omstandigheden. We gaan na hoe we ze gemotiveerder en weerbaarder maken zodat ze zwaardere psychologische of fysieke taken aankunnen. Met deze kennis kunnen we in een vroeg stadium gevoeligheid voor stress of een burn-out inzichtelijk maken. We leren mensen om te gaan met stressvolle gebeurtenissen zoals geweld en trauma’s. Behalve Defensie, politie en hulpdiensten maken steeds vaker organisaties en bedrijven gebruik van onze kennis op dit gebied.

Samenwerking mens en machine

We bouwen simulatiemodellen die we voorzien van gegevens over menselijk gedrag en interactie met andere systemen. Voor veel simulatie- en analysetoepassingen zijn deze toevoegingen bijzonder waardevol. We hebben geavanceerde tools ontwikkeld voor het programmeren van realistisch gedrag en de integratie met andere systemen. Onze gedrags- en systeemmodellen zijn soepel te integreren binnen bestaande architecturen.

Interesse in hybride conflicten?

Werk je in defensie en veiligheid? Ben je geïnteresseerd in het wat, waarom en hoe van alles hybride? Download nu de publicatie ‘Hybrid conflicts: The new normal?’ van TNO en HCSS.

Laat je verder inspireren

14 resultaten, getoond 1 t/m 5

Wat onderzoeken TNO’ers tijdens hun missie naar de poolcirkel?

Informatietype:
Insight
7 mei 2024
Naast het leveren van innovaties onderzoekt TNO ook methodes en materialen die al jarenlang in gebruik zijn binnen Defensie.

Tijdmakers: Grenzen van vliegsimulatie verleggen met de Desdemona

Informatietype:
Insight
6 december 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel

Desdemona: de ultieme bewegingssimulator

Informatietype:
Artikel

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023