Effectieve, efficiënte en flexibele krijgsmacht

Thema:
Operations and human factors

Bij Human Effectiveness onderzoeken we hoe mensen hun zelf opgelegde beperkingen overwinnen, welke werkzaamheden het beste aansluiten bij hun capaciteiten en hoe de wisselwerking tussen mens en machine soepeler kan. Relevante informatie voor onze opdrachtgevers bij defensie en de hulpdiensten. Maar steeds vaker ook voor andere organisaties en bedrijven.

Misleiding en signatuurmanagement land

Download het infoblad 'Misleiding en signatuurmanagement land'.

Reële omstandigheden simuleren

We verzamelen, verrijken en modelleren (satelliet)data waardoor onze militairen zich optimaal kunnen voorbereiden op missies. Daarbij gebruiken we vaak ‘virtual en augmented reality’. Door simulaties op een slimme manier met elkaar te verbinden, creëren we meerwaarde in trainingen. Simulatietrainingen bootsen locaties, weersomstandigheden, materieel en menskracht zeer echt na. Dit maakt trainingen van gevaarlijke situaties mogelijk die anders onuitvoerbaar waren, geheel veilig en kostenbesparend.

Slagvaardig experimenteren

Met de krijgsmacht toetsen we nieuwe concepten vooraf aan de praktijk met het ‘Concept Development through Experimentation’ (CD&E). We creëren een creatieve omgeving om te experimenteren met nieuwe beveiligingsconcepten, werkwijzen voor crisisbeheersing of het aanschaffen van materieel. Met CD&E halen militaire organisaties of bedrijven maximaal rendement uit hun bedrijfsinvestering.

Effectiever presteren

Bij Human Factors onderzoeken we hoe mensen beperkingen overwinnen en hoe werkzaamheden beter aansluiten bij hun capaciteiten. Zeker bij Defensie moeten mensen zijn voorbereid op prestaties in extreme omstandigheden. We gaan na hoe we ze gemotiveerder en weerbaarder maken zodat ze zwaardere psychologische of fysieke taken aankunnen. Met deze kennis kunnen we in een vroeg stadium gevoeligheid voor stress of een burn-out inzichtelijk maken. We leren mensen om te gaan met stressvolle gebeurtenissen zoals geweld en trauma’s. Behalve Defensie, politie en hulpdiensten maken steeds vaker organisaties en bedrijven gebruik van onze kennis op dit gebied.

Samenwerking mens en machine

We bouwen simulatiemodellen die we voorzien van gegevens over menselijk gedrag en interactie met andere systemen. Voor veel simulatie- en analysetoepassingen zijn deze toevoegingen bijzonder waardevol. We hebben geavanceerde tools ontwikkeld voor het programmeren van realistisch gedrag en de integratie met andere systemen. Onze gedrags- en systeemmodellen zijn soepel te integreren binnen bestaande architecturen.

Interesse in hybride conflicten?

Werk je in defensie en veiligheid? Ben je geïnteresseerd in het wat, waarom en hoe van alles hybride? Download nu de publicatie ‘Hybrid conflicts: The new normal?’ van TNO en HCSS.

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 6 t/m 10

Menselijke prestaties

Informatietype:
Artikel

De expertisegroep Menselijke prestaties richt zich op de optimalisatie en verbetering van menselijke prestaties in uitdagende omstandigheden.

Adaptieve krijgsmacht

Informatietype:
Artikel

Robuust én wendbaar: de nieuwe voorwaarden van een adaptieve defensieorganisatie. TNO doet toegepast onderzoek naar het adaptief vermogen van defensie.

Doorbraak in schreeuwend personeelstekort

Informatietype:
Webinar
24 mei 2022
1 aflevering

Bekijk het webinar over de oplossingsrichting voor het groeiende probleem van het personeelstekort

Personeelstekort alleen oplosbaar met multidisciplinaire systeemaanpak

Informatietype:
Nieuws
30 maart 2022

Het massale personeelstekort dat we vandaag beleven en onoplosbaar lijkt, is wat in de wetenschap een ‘wicked problem’ wordt genoemd. Zo’n complex probleem vereist volgens TNO een multidisciplinaire systeemaanpak. Deze aanpak helpt organisaties om te investeren in een mix van maatregelen die daadwerkelijk effectief is. Door een systematische analyse van samenhangende oorzaken, passende maatregelen en de (on)gewenste effecten kunnen organisaties komen tot een optimale balans. Europees onderzoek heeft laten zien dat een juiste balans in technologie, duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van personeel, en arbeidsorganisatie tot 25% betere prestaties en 35% meer motivatie leidt binnen een organisatie.

TeamNL met hulp TNO voorbereid op weersomstandigheden Tokio

Informatietype:
Nieuws
15 juli 2021
Onlangs ontving TNO tientallen olympische sporters: hockeyers, roeiers en skateboarders, om ze in de klimaatkamers van de Human Tech Campus in Soesterberg te confronteren met de omstandigheden zoals die in Tokio kunnen voorkomen.