Heb je vragen over het TNO Trainee Programma? We hebben een selectie gemaakt van veelgestelde vragen (FAQ).

Data, deadlines & procedures

De volgende edities van het TNO Traineeprogramma starten op 1 september 2024 en 1 februari 2025.

Voor het TNO traineeprogramma hebben wij één selectiemoment per jaar, hier selecteren wij deelnemers voor de twee startmomenten in het jaar. We hebben twee vacatures waar je op kunt solliciteren, met elk een eigen startdatum. De selectieprocedure en selectiedag voor beide vacatures vindt tegelijkertijd plaats, op 31 mei.

Ben je nog bezig met studeren tot begin 2025, of wil je even pauze voordat je een nieuwe stap begint? Reageer dan op de vacature met startdatum 1 februari 2025. Ben je bijna klaar met studeren of klaar voor een baan in 2024? Reageer dan op de vacature met startdatum 1 september 2024.

Je kunt solliciteren tot en met zondag 5 mei 2024 om 23.59 uur.

Engels

Nee, je hebt geen toegang meer tot de oorspronkelijk geüploade versies. Mocht je per ongeluk een verkeerde versie van je documenten hebben geüpload, dan kun je de juiste versie naar [email protected] sturen.

De eerste aankondiging is op uiterlijk 7 mei 2024. We laten je dan weten of je bent uitgenodigd voor de volgende stap: het online assessment. De uitkomst van dit assessment leidt samen met je sollicitatie tot een uitnodiging voor de traineeselectiedag of tot een afwijzing. Je krijgt daarover uiterlijk 24 mei 2024 bericht.

Onze partner LTP voorziet je van een online assessment dat bestaat uit vragenlijsten over jouw persoonlijkheid, drijfveren, waarden en capaciteiten. Als de resultaten van het assessment, cv, motivatiebrief en video pitch overeenkomen met onze criteria en wensen voor het TNO Traineeprogramma, nodigen we je uit voor de traineeselectiedag.

Tijdens de selectiedag op 31 mei 2024 heb je twee sollicitatiegesprekken, vervul je een groepsopdracht en geef je een korte pitch. Ook leer je huidige en voormalige trainees en andere TNO’ers kennen.

Deze dag vindt plaats in Den Haag, op het Anna van Buerenplein 1.

· Deadline voor sollicitatie: 5 mei 2024

· Traineeselectiedag: 31 mei 2024

· Eindgesprekken in Den Haag voor startdatum 1 september 2024: 4, 5 en 6 juni 2024

· Eindgesprekken in Den Haag voor startdatum 1 februari 2025: 10, 11 en 12 juni 2024

· Arbeidsvoorwaardengesprek (telefonisch): op 11 of 18 juni 2024

De Traineeselectiedag is een verplicht en belangrijk onderdeel van de selectieprocedure. Op deze dag ontmoeten wij elkaar en maak jij nader kennis met TNO en het TNO traineeship.

Ja, dat kan. In elke fase van de selectieprocedure kun je contact opnemen met de recruiter (Lara Dimitrovski) of mail naar [email protected].

We doen ons uiterste best om zo transparant mogelijk te zijn over ons proces en de kwalificaties waarop we selecteren. Vanwege de grote belangstelling voor het TNO trainee programma kunnen we helaas na ronde 1 (cv-toetsing) en 2 (online assessment) geen feedback geven op een persoonlijke noot. Na deelname aan de traineeselectiedag of de eindgesprekken, informeren we je uiteraard persoonlijk.

Alle aanvragers hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig en daarnaast een screening door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Het is een voorwaarde om te starten met het TNO traineeship, dat je al je studieverplichtingen succesvol hebt afgerond en dus geslaagd bent. De feitelijke diploma-uitreiking mag na de startdatum van het TNO traineeship vallen.

Video

Het doel van de video is om een indruk van jou te krijgen. We zijn benieuwd naar jouw drijfveren en interesses. Dat kan van alles zijn. Misschien ben je dol op de Michael Reeves-manier om te experimenteren, of misschien is je grootste droom om een geweldige achtbaan te ontwikkelen. We zijn op zoek naar iets extra’s.

In deze selectieprocedure vragen we je om alle selectiedocumenten in het Engels aan te leveren. Dus ook de video.

De lengte is minder belangrijk dan de grootte van de video. Maar een maximum van 5 MB betekent dat het een korte video is (30 seconden of minder). Er zijn verschillende online tools beschikbaar om de video indien nodig te comprimeren.

We verwachten geen autocue of professionele edits. Maak je daar geen zorgen over. Blijf jezelf.

Onze systemen ondersteunen MP4-, MOV-, WMV-, MPG- en MPEG-formaten. Houd er rekening mee dat een video in een ander formaat niet kan worden geüpload. Je zult dan een foutmelding krijgen.

Check eerst of de grootte en het format overeenkomen met bovenstaande instructies. Als beide niet het probleem zijn met uploaden, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Het TNO Traineeprogramma

Per startdatum zijn er zeven plekken beschikbaar in het traineecohort.

We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jouw interesses en inhoudelijke achtergrond. Dat komt tijdens het selectieproces aan bod. Voor jouw opdracht zijn we ook afhankelijk van de afdelingen die beschikbaar zijn.

Het TNO Traineeprogramma is een voltijds programma. Dat betekent: maandag t/m vrijdag, 40 uur per week.

Dat hangt af van de afdeling waarvoor je gaat werken, maar het wordt wel een van onze Nederlandse vestigingen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag. Bekijk al onze locaties.

Nee, dat is er niet. Check onze socials als je wilt zien hoe onze collega's zich kleden. Voor de selectiedag adviseren wij business casual.

Nee. Het TNO Traineeprogramma houdt in dat je in verschillende rollen aan de slag gaat, die je op je cv kunt zetten.

Het is niet mogelijk om langer trainee te blijven dan 2 jaar. De meeste trainees blijven na hun trainee programma werken bij TNO in een bij jouw talenten passende rol. Ben je benieuwd naar de verschillende rollen? Lees dan hier de verhalen van TNO’ers.

Wanneer je de ambitie hebt om als scientist je te specialiseren, diep in te gaan op een bepaald vakgebied en je in die rol professioneel wilt ontwikkelen, dan is een startersfunctie als scientist passender dan als trainee. Als scientist biedt TNO je ook een ontwikkelprogramma aan waarin je jouw talenten leert kennen en ontwikkelt: Talent Development Programma.

Internationale aanmeldingen

Indien nodig vergoeden wij hotelkosten. Neem eerst contact op met HR via [email protected] voordat je boekt.

Wanneer je voor jouw functie verhuist vanuit het buitenland naar Nederland, kan TNO een aantal zaken voor jou regelen. We overleggen altijd wat jij nodig hebt, dit kan zijn van huisvesting tot belasting- en taalhulp.

Nee, je hoeft niet in Nederland te wonen. Houd er rekening mee dat we alleen aanvragen in overweging nemen van in Europa gevestigde inwoners. Woon je in Nederland of een ander Europees land, maar ben je een niet-EU-burger, dan kan TNO je werkvergunning in Nederland sponsoren.

TNO is over het algemeen een Nederlandse organisatie. Wanneer dat nodig is, spreken de collega's Engels en we proberen alle interne communicatie en belangrijke interne communicatiestukken ook in het Engels beschikbaar te make. Sommige units en onderzoeksafdelingen hebben echter overwegend Nederlands sprekende klanten, daarom kan Nederlands spreken een vereiste zijn voor sommige afdelingen. Als je eenmaal begint met het TNO Traineeprogramma, bieden we je cursussen Nederlands aan.

Hetzelfde als elke andere sollicitant. Bekijk onze selectiecriteria en houd er rekening mee dat screeningprocedures vanwege jouw land van herkomst langer kunnen duren.

TNO is een Nederlandse organisatie. Wij werken ook veel voor internationale klanten en in Europese projecten. Binnen TNO werken mensen uit ruim 50 landen. De meerderheid, circa 80% van onze medewerkers, is Nederlands.

Studieachtergrond en kwalificaties

 • Je bent niet langer dan twee jaar afgestudeerd (Universitaire MSc), gerekend vanaf de startdatum van het programma.

 • Je hebt je studies nominaal doorlopen.

 • Je hebt een bachelor in de richting Science, Technology, Engineering of Mathematics. In het bijzonder zijn we op zoek naar kandidaten met een achtergrond in: computer science, artificial intelligence, data analyse, (toegepaste) natuurkunde, elektrotechniek, lucht- en ruimtevaart, werktuigbouwkunde en (toegepaste) wiskunde.

 • Je hebt een master in:

  - een studierichting die breedte en verbinding laat zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een master Technische bedrijfskunde, Innovatiemanagement, Transitiemanagement of Industrieel ontwerpen. Of:

  - een master in een technische studie, maar je weet en kan laten zien dat je juist wil verbinden met andere vakgebieden.

 • Je hebt een brede interesse, wat onder andere blijkt uit je combinatie van master- en bachelor, en/of je extra curriculaire activiteiten die je naast je studie hebt ondernomen.

 • Je woont binnen Europa.

  In je motivatiebrief en video hopen we het volgende te zien:

 • Je hebt interesse, en wellicht al kennis en ervaring, om maatschappelijke en economische vraagstukken te helpen oplossen.

 • Je wordt gedreven door kennis en wetenschap en vertaalt deze graag naar de praktijk.

 • Je wilt innoveren en verder kijken dan de status quo.

 • Je bent gedurfd in het verzinnen van nieuwe ideeën.

 • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden, waardoor je verbinding kunt maken met de mensen om je heen en naar nieuwe oplossingen kunt werken.

 • Je houdt van een uitdaging en vindt het prettig om verantwoordelijkheid te nemen.

 • Je neemt de regie in je werk, maar ook in je eigen ontwikkeling.

Binnen TNO hechten we veel waarde aan zowel professionele vaardigheden als (inter)persoonlijke vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen ontwikkeld worden binnen of buiten je studie of werk. We zijn benieuwd naar de ervaringen die je hebt opgedaan, wat je ervan hebt geleerd en hoe het resultaat van dat leerproces zichtbaar is in andere ervaringen.

Universitaire MSc.

Zie onder ‘Wat zijn de selectie criteria?’. Dit betekent niet dat andere studies worden uitgesloten, maar als je een van deze opleidingen en/of onderzoekservaringen hebt, zijn er veel mogelijkheden voor je binnen TNO.

Dan lijkt het TNO Traineeprogramma misschien niet de beste match voor jou. Je kunt je aanmelden voor een job alert voor jouw eigen achtergrond of onze andere vacatures bekijken.

Nee, dat is niet mogelijk. Het matchen van de juiste kandidaten en onze beschikbare plekken is een puzzel waarbij je erop kunt vertrouwen dat de recruiters en onderzoeksmanagers je belangen voorop stellen. Uiteindelijk profiteren we allemaal van de best mogelijke match.

Overige informatie

Schrijf je in voor onze TNO Job Alert en vink het vakje Job Type > Trainee Programme aan.

Je kunt contact opnemen met Lara Dimitrovski, recruiter, via +31 (0)6 50740690.