Heb je vragen over het TNO Trainee Programma? We hebben een selectie gemaakt van veelgestelde vragen (FAQ).

Data, deadlines & procedures

Het volgende TNO Traineeprogramma start op 1 februari 2024.

De aanmeldprocedure voor het traineeprogramma sluit op zondag 1 oktober 2023 om 23.59 uur.

Engels

Je hebt geen toegang meer tot de oorspronkelijk geüploade versies. Mocht je per ongeluk een verkeerde versie van je documenten hebben geüpload, dan kun je de juiste versie naar [email protected] sturen.

Ja, dat zijn ze. We nemen je aanvraag niet in behandeling als een van deze bestanden ontbreekt:

 • CV
 • Motivatiebrief
 • Video

De eerste aankondiging is op uiterlijk 3 oktober. We laten je dan weten of je bent uitgenodigd voor de volgende stap: het online assessment. De uitkomst van dit assessment leidt samen met je aanmelding tot een uitnodiging voor de traineeselectiedag of tot een afwijzing. Je krijgt daarover uiterlijk 16 oktober bericht.

Onze partner LTP voorziet je van een online assessment dat bestaat uit vragenlijsten over jouw persoonlijkheid, drijfveren, waarden en capaciteiten. Als de resultaten van je testen, cv, motivatie en videopitch overeenkomen met onze wensen en criteria voor het TNO Traineeprogramma, nodigen we je uit voor de traineeselectiedag.

Tijdens de selectiedag (27 oktober 2023) heb je twee sollicitatiegesprekken, vervul je een groepsopdracht en geef je een korte pitch. Ook leer je huidige en voormalige trainees kennen.

 • Deadline voor aanmelding: 1 oktober 2023
 • Traineeselectiedag: 27 oktober 2023
 • Eindgesprekken: 2, 6 en 7 november 2023
 • Presentatie van de arbeidsvoorwaarden: 13 november 2023
 • Begin: 1 februari 2024

In principe niet. Het doel van de traineeselectiedag is dat wij jou ontmoeten en dat jij kennis maakt met TNO. Daarom vinden wij het belangrijk dat je aanwezig bent op deze dag.

Ja, dat kan. Neem, afhankelijk van in welke fase je in het traject zit, contact op met de recruiter of mail naar [email protected].

We doen ons uiterste best om zo transparant mogelijk te zijn over ons proces en de kwalificaties waarop we selecteren. Vanwege de grote belangstelling voor het TNO trainee programma kunnen we helaas na ronde 1 (cv-toetsing) en 2 (online toetsing) geen feedback geven op een persoonlijke noot. Na deelname aan de traineeselectiedag of de eindgesprekken, informeren we je uiteraard persoonlijk.

Alle aanvragers hebben een verklaring omtrent het gedrag nodig en daarnaast een screening door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

In april openen we de procedure voor het TNO Traineeprogramma dat in najaar 2024 start.

Nee, je moet je diploma hebben op de dag dat je begint, 1 februari 2024.

Je kunt contact opnemen met Anne-Maartje den Uijl-Meijman, recruiter, via +31 (0)6 46966067.

Video

We willen dat je ons vertelt wat je drijfveren zijn, en dat kan van alles zijn. Misschien ben je dol op Michael Reeves-manier om te experimenteren, of misschien is je grootste droom om een ​​geweldige achtbaan te ontwikkelen. We zijn op zoek naar iets extra's.

Neem de video op in het Engels.

De lengte is minder belangrijk dan de grootte van de video. Maar een maximum van 5 MB betekent dat het een korte video is (30 seconden of minder). Er zijn verschillende online tools beschikbaar om de video indien nodig te comprimeren.

We begrijpen allemaal dat sommigen van jullie natuurlijker minder of juist meer op hun gemak zijn voor een camera dan anderen. Maak je daar geen zorgen over. Blijf jezelf.

Onze systemen ondersteunen MP4-, MOV-, WMV-, MPG- en MPEG-formaten. Houd er rekening mee dat een video in een ander formaat niet kan worden geüpload.

Als grootte en formaat niet het probleem zijn met uploaden, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Het TNO Traineeprogramma

We hebben zeven plekken beschikbaar.

Dat hangt ervan af. Wanneer er meer dan één onderzoeksmanager geïnteresseerd is in jouw aanvraag, wordt uiteraard rekening gehouden met jouw voorkeur.

Het TNO Traineeprogramma is een voltijds programma. Dat betekent: maandag t/m vrijdag, 40 uur per week. De meeste van onze kantoren zijn geopend van 7:00 tot 19:00 uur.

Dat hangt af van de unit waarvoor je gaat werken, maar het wordt wel een van onze Nederlandse vestigingen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag. Bekijk al onze locaties.

Nee, dat is er niet. Check onze socials als je wilt zien hoe onze collega's zich kleden. Voor de selectiedag adviseren wij business casual.

Nee. Het TNO Traineeprogramma houdt in dat je in verschillende rollen aan de slag gaat, die je op je cv kunt zetten.

Nee. Het TNO Traineeprogramma eindigt na twee jaar. We hopen natuurlijk dat je bij TNO blijft werken.

Wanneer je de ambitie hebt om als wetenschapper diep in te gaan op een bepaald vakgebied en je in die rol professioneel wilt ontwikkelen, dan is een startersfunctie als wetenschapper in plaats van die als trainee, een betere match. Als junior wetenschapper schrijf je je automatisch in voor ons Talent Development Programma.

Internationale aanmeldingen

Indien nodig vergoeden wij hotelkosten. Neem eerst contact op met HR via [email protected] voordat je boekt.

In overleg met jou kan TNO een aantal zaken voor nieuwe medewerkers uit het buitenland regelen. Van huisvesting tot belasting- en taalhulp.

Houd er rekening mee dat we alleen aanvragen van in Europa gevestigde inwoners in overweging nemen. Woon je in Nederland of een ander Europees land maar ben je een niet-EU-burger, dan kan TNO je werkvergunning in Nederland sponsoren.

In het algemeen is TNO een Nederlandse organisatie. De meeste collega’s binnen TNO spreken Engels en belangrijke interne beleidsstukken zijn ook beschikbaar in het Engels. Sommige units hebben echter overwegend Nederlands sprekende klanten en daarom kan Nederlands spreken een vereiste zijn. Als je eenmaal begint met het TNO Traineeprogramma, bieden we wel cursussen Nederlands aan.

Hetzelfde als elke andere sollicitant. Bekijk onze selectiecriteria en houd er rekening mee dat screeningprocedures vanwege jouw land van herkomst langer kunnen duren.

TNO is een Nederlandse organisatie. Wij werken ook veel voor internationale klanten en in Europese projecten. Binnen TNO werken mensen uit ruim 50 landen. De meerderheid, ruim 80% van onze medewerkers, is Nederlands

Studieachtergrond en kwalificaties

 • Je bent niet langer dan twee jaar afgestudeerd (Universitaire MSc), gerekend vanaf 1 februari 2024, de startdatum van het programma.
 • Je hebt je studies nominaal doorlopen.
 • Je hebt een bachelor in de richting Science, Technology, Engineering of Mathematics. In het bijzonder zijn we op zoek naar kandidaten met een achtergrond in: computer science, artificial intelligence, data analyse, (toegepaste) natuurkunde, elektrotechniek, lucht- en ruimtevaart, werktuigbouwkunde en (toegepaste) wiskunde.
 • Je hebt een master in:
  • een studierichting die breedte en verbinding laat zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een master Technische bedrijfskunde, Innovatiemanagement, Transitiemanagement of Industrieel ontwerpen. Of:
  • een master in een technische studie, maar je weet en kan laten zien dat je juist wil verbinden met andere vakgebieden.
 • Je hebt een brede interesse, wat onder andere blijkt uit je combinatie van master- en bachelor, en/of je extra curriculaire activiteiten die je naast je studie hebt ondernomen.
 • Je woont binnen Europa.

In je motivatiebrief en video hopen we het volgende te zien:

 • Je hebt uitgebreide kennis en ervaring om maatschappelijke en economische vraagstukken te helpen oplossen.
 • Je wordt gedreven door kennis en vertaalt deze graag naar de praktijk.
 • Je wilt innoveren en verder kijken dan de status quo.
 • Je bent gedurfd in het verzinnen van nieuwe ideeën.
 • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden, waardoor je verbinding kunt maken met de mensen om je heen en naar nieuwe oplossingen kunt werken.
 • Je wilt uitblinken, houdt van een uitdaging en vindt het prettig om verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je neemt de regie in je werk, maar ook in je eigen ontwikkeling.
 • Je hebt een brede interesse, wat blijkt uit extra curriculaire activiteiten naast je studie.

Binnen TNO hechten we veel waarde aan zowel professionele vaardigheden als (inter)persoonlijke vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen ontwikkeld worden binnen of buiten je studie of werk. We kijken naar de ervaringen die je hebt opgedaan, wat je ervan hebt geleerd en hoe het resultaat van dat leerproces zichtbaar is in andere ervaringen.

Universitaire MSc.

Je moet je studie succesvol hebben afgerond en dus geslaagd zijn voor je studie voordat je bij TNO start: 1 februari 2024. De feitelijke diploma-uitreiking mag na deze datum vallen.

Zie onder ‘Wat zijn de selectie criteria?’. Dit betekent niet dat andere studies worden uitgesloten, maar degenen deze opleidingen en onderzoekservaringen zullen veel meer mogelijkheden hebben binnen TNO.

Dan lijkt het TNO Traineeprogramma misschien niet de beste match voor jou. Je kunt je aanmelden voor een job alert voor jouw eigen achtergrond of onze andere vacatures bekijken

Nee dat is niet mogelijk. Het matchen van de juiste kandidaten en onze beschikbare plekken is een puzzel waarbij je erop kunt vertrouwen dat de recruiters en onderzoeksmanagers je belangen voorop stellen. Uiteindelijk profiteren we allemaal van de best mogelijke match.

Overige informatie

Schrijf je in voor onze TNO Job Alert en vink het vakje Job Type > Trainee Programme aan.

Je kunt contact opnemen met Anne-Maartje den Uijl, recruiter, via +31 (0)6 46966067.