Heb je vragen over het TNO Trainee Programma? We hebben een selectie gemaakt van veelgestelde vragen (FAQ).

Data, deadlines & procedures

Wanneer start het TNO Traineeprogramma?

Het volgende TNO Traineeprogramma start op 1 februari 2023.

Wanneer is de deadline voor sollicitaties?

De aanmeldprocedure voor het traineeprogramma sluit op zondag 23.59 uur op 2 oktober 2022.

In welke taal moet ik mijn sollicitatie schrijven (cv, motivatiebrief)?

Engels

Kan ik toegang krijgen tot mijn ondersteunende document en/of video nadat ik het heb ingediend?

Je hebt geen toegang meer tot de oorspronkelijk geüploade versies. Mocht je per ongeluk een verkeerde versie van je documenten hebben geüpload, dan kun je de juiste versie naar recruitment@tno.nl sturen.

Zijn alle documenten echt nodig?

Ja, dat zijn ze. We nemen je aanvraag niet in behandeling als een van deze drie bestanden ontbreekt:

 • CV
 • Motivatiebrief
 • Video

Wanneer weet ik of ik door de online assessment ben?

De eerste aankondiging is op 3 oktober. We laten je dan weten of je bent uitgenodigd voor de volgende stap: het online assessment. De uitkomst van dit assessment leidt samen met je aanmelding tot een uitnodiging voor de traineeselectiedag of tot een afwijzing. Je krijgt daarover uiterlijk 28 oktober bericht.

Wat kan ik verwachten als ik door ben naar de volgende ronde, het online assessment?

Onze partner LTP voorziet je van een online assessment dat bestaat uit vragenlijsten over jouw persoonlijkheid, drijfveren, waarden en capaciteiten. Als de resultaten van je testen, cv, motivatie en videopitch overeenkomen met onze wensen en criteria voor het TNO Traineeprogramma, nodigen we je uit voor de traineeselectiedag.

Waar bestaat de trainee selectiedag uit?

Tijdens de selectiedag (4 november 2022) heb je twee sollicitatiegesprekken, vervul je een groepsopdracht en geef je een korte pitch. Ook leer je huidige en voormalige trainees kennen.

Wat zijn de belangrijke data in het selectieproces?

 • Deadline voor aanmelding: 2 oktober 2022
 • Traineeselectiedag: 4 november 2022
 • Eindgesprekken: 14, 15 en 17 november 2022
 • Presentatie van de arbeidsvoorwaarden: 21 november 2022
 • Begin: 1 februari 2023

Ik kan niet aanwezig zijn op de traineeselectiedag, kan ik me aanmelden voor het TNO trainee programma?

Het doel van de trainee selectiedag is dat wij jou ontmoeten en dat jij kennis maakt met TNO. Daarom vinden wij het belangrijk dat je aanwezig bent op de traineeselectiedag. Mocht je verhinderd zijn op de traineeselectiedag, laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten.

Hoe beïnvloeden de richtlijnen rond COVID-19 de selectie van de trainees?

Nu COVID-19 nog steeds onder ons is, houden we de officiële RIVM-richtlijnen natuurlijk nauwlettend in de gaten. Deze richtlijnen zijn leidend voor de organisatie van de traineeselectie en de traineeselectiedag. We zullen ervoor zorgen dat iedereen aan deze richtlijnen kan voldoen. Zoals we hierboven al zeiden, hopen we dit jaar een fysieke selectiedag te organiseren en houden we jullie op de hoogte.

Kan ik mijn aanvraag intrekken?

Ja, dat kan. Neem, afhankelijk van in welke fase je in het traject zit, contact op met de recruiter of mail naar recruitment@tno.nl.

Ik ben geselecteerd en sta niet op de shortlist. Kan ik vragen waarom mijn aanvraag niet is geaccepteerd?

We doen ons uiterste best om zo transparant mogelijk te zijn over ons proces en de kwalificaties waarop we selecteren. Vanwege de grote belangstelling voor het TNO Trainee Programma kunnen we helaas na ronde 1 (cv-toetsing) en 2 (online toetsing) geen feedback geven op een persoonlijke noot. Na deelname aan de traineeselectiedag of de eindgesprekken, informeren we je uiteraard persoonlijk.

Wat voor soort screening komt er bij kijken?

Alle aanvragers hebben een verklaring omtrent het gedrag nodig en daarnaast een screening door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Wanneer start het volgende TNO Traineeprogramma?

In april openen we de procedure voor het TNO Traineeprogramma dat in september 2023 start.

Ik ontvang mijn masterdiploma na de startdatum van het TNO Traineeprogramma. Kan ik nog steeds aanvragen?

Nee, je moet je diploma hebben op de dag dat je begint, 1 februari 2022.

Ik heb een vraag die niet op de website staat. Hoe kan ik jullie bereiken?

Je kunt contact opnemen met Lara Dimitrovski, recruiter, via +31 (0)6 50740690.

Video

Wat willen jullie zien in mijn video?

We willen dat je ons vertelt wat je drijfveren zijn, en dat kan van alles zijn. Misschien ben je dol op Michael Reeves-manier om te experimenteren, of misschien is je grootste droom om een ​​geweldige achtbaan te ontwikkelen. We zijn op zoek naar iets extra's.

Welke taal gebruik ik in mijn video?

Neem de video op in het Engels.

Hoe lang moet de video zijn?

De lengte is minder belangrijk dan de grootte van de video. Maar een maximum van 5 MB betekent dat het een korte video is (30 seconden of minder). Er zijn verschillende online tools beschikbaar om de video indien nodig te comprimeren.

Hoe professioneel moet mijn video zijn?

We begrijpen allemaal dat sommigen van jullie natuurlijker minder of juist meer op hun gemak zijn voor een camera dan anderen. We begrijpen ook als Engels niet je moedertaal is. Maak je daar geen zorgen over. Blijf jezelf.

Wat voor videoformaat wordt ondersteund?

Onze systemen ondersteunen MP4-, MOV-, WMV-, MPG- en MPEG-formaten. Houd er rekening mee dat een video in een ander formaat niet kan worden geüpload.

Help! Het lukt me niet om mijn video te uploaden

Als grootte en formaat niet het probleem zijn met uploaden, stuur dan een e-mail naar recruitment@tno.nl.

Het TNO Traineeprogramma

Hoeveel traineeplaatsen zijn beschikbaar?

We hebben maximaal acht plekken beschikbaar.

Heb ik invloed op wat mijn eerste opdracht zal zijn?

Dat hangt ervan af. Wanneer er meer dan één onderzoeksmanager geïnteresseerd is in jouw aanvraag, wordt uiteraard rekening gehouden met jouw voorkeur.

Wat zijn de werktijden?

Het TNO Traineeprogramma is een voltijds programma. Dat betekent: maandag t/m vrijdag, 40 uur per week. Onze kantoren zijn geopend tijdens reguliere kantooruren.

Waar ga ik werken?

Dat hangt af van de unit waarvoor je gaat werken, maar het wordt wel een van onze Nederlandse vestigingen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag. Bekijk al onze locaties.

Is er een kledingcode bij TNO?

Nee, dat is er niet. Check onze socials als je wilt zien hoe onze collega's zich kleden. Voor de selectiedag adviseren wij business casual.

Ontvang ik een certificaat of referentiebrief aan het einde van het TNO Traineeprogramma?

Nee. Het TNO Traineeprogramma houdt in dat je in verschillende rollen aan de slag gaat, die je op je cv kunt zetten.

Is er een manier om mijn TNO Traineeprogramma te verlengen?

Nee. Het TNO Traineeprogramma eindigt na twee jaar. We hopen natuurlijk dat je bij TNO blijft werken.

Wat is het verschil tussen een junior wetenschapper en een TNO trainee?

Wanneer je de ambitie hebt om als wetenschapper diep in te gaan op een bepaald vakgebied en je in die rol professioneel wilt ontwikkelen, dan is een startersfunctie als junior wetenschapper in plaats van die als trainee, een betere match. Als junior wetenschapper schrijf je je automatisch in voor ons Talent Development Programma.

Internationale aanmeldingen

Zorgt TNO voor huisvesting tijdens het selectieproces als ik persoonlijk aanwezig moet zijn?

Indien nodig vergoeden wij hotelkosten. Neem eerst contact op met HR via recruitment@tno.nl voordat je boekt.

Welke diensten bieden jullie aan voor expats?

In overleg met jou kan TNO een aantal zaken voor nieuwe medewerkers uit het buitenland regelen. Van huisvesting tot belasting- en taalhulp.

Moet ik in Nederland wonen om in aanmerking te komen voor een traineeplek?

Houd er rekening mee dat we alleen aanvragen van in Europa gevestigde inwoners in overweging nemen. Woon je in Nederland of een ander Europees land maar ben je een niet-EU-burger, dan kan TNO je werkvergunning in Nederland sponsoren.

Moet ik Nederlands spreken om te kunnen solliciteren?

In het algemeen is TNO een Nederlandse organisatie. De meeste collega’s binnen TNO spreken Engels en belangrijke interne beleidsstukken zijn ook beschikbaar in het Engels. Sommige units hebben echter overwegend Nederlands sprekende klanten en daarom kan Nederlands spreken een vereiste zijn. Als je eenmaal begint met het TNO Traineeprogramma, bieden we wel cursussen Nederlands aan.

Hoe kom ik in aanmerking vanuit het buitenland?

Hetzelfde als elke andere sollicitant. Bekijk onze selectiecriteria en houd er rekening mee dat screeningprocedures vanwege jouw land van herkomst langer kunnen duren en dat wij alleen verhuiskosten vergoeden voor Europese burgers die naar Nederland komen.

Hoe internationaal is TNO?

TNO is een Nederlandse organisatie. Wij werken ook veel voor internationale klanten en in Europese projecten. Binnen TNO werken mensen uit ruim 50 landen. De meerderheid, ruim 80% van onze medewerkers, is Nederlands

Studieachtergrond en kwalificaties

Wat zijn de selectiecriteria?

 • Je bent niet langer dan twee jaar afgestudeerd (MSc), gerekend vanaf 1 februari 2023, de startdatum van het programma.
 • Je hebt je studies nominaal doorlopen.
 • Je hebt een bachelor in Science, Technology, Engineering of Mathematics. In het bijzonder zijn we op zoek naar: natuurkunde, electrotechniek, computer science, ai, data analyse, lucht- en ruimtevaart, werktuigbouwkunde en (toegepaste) wiskunde.
 • Je hebt een master in:
  • een studierichting die breedte en verbinding laat zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een master Technische bedrijfskunde, Innovatiemanagement, Transitiemanagement of Industrieel ontwerpen. Of:
  • een master in een technische studie, maar je weet en kan laten zien dat je juist wil verbinden met andere vakgebieden.

 • Je hebt een brede interesse, wat onder andere blijkt uit je combinatie van master- en bachelor, en/of je extra curriculaire activiteiten die je naast je studie hebt ondernomen.
 • Je woont binnen Europa.


In je motivatiebrief en video hopen we het volgende te zien:

 • Je hebt uitgebreide kennis en ervaring om maatschappelijke en economische vraagstukken te helpen oplossen.
 • Je wordt gedreven door kennis en vertaalt deze graag naar de praktijk.
 • Je wilt innoveren en verder kijken dan de status quo.
 • Je bent gedurfd in het verzinnen van nieuwe ideeën.
 • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden, waardoor je verbinding kunt maken met de mensen om je heen en naar nieuwe oplossingen kunt werken.
 • Je wilt uitblinken, houdt van een uitdaging en vindt het prettig om verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je neemt de regie in je werk, maar ook in je eigen ontwikkeling.
 • Je hebt een brede interesse, wat blijkt uit extra curriculaire activiteiten naast je studie.

Is het belangrijk om buitenschoolse activiteiten op je cv te hebben?

Binnen TNO hechten we veel waarde aan zowel professionele vaardigheden als (inter)persoonlijke vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen ontwikkeld worden binnen of buiten je studie of werk. We kijken naar de ervaringen die je hebt opgedaan, wat je ervan hebt geleerd en hoe het resultaat van dat leerproces zichtbaar is in andere ervaringen.

Welk studieniveau is vereist?

MSc.

Na de startdatum van het TNO Traineeship ontvang ik mijn masterdiploma. Kan ik nog solliciteren?

Nee, je moet je diploma hebben op de dag dat je begint, 1 februari 2023.

Welke studieachtergronden zoeken jullie?

Idealiter heb je een bachelor in Science, Technology, Engineering of Mathematics. In het bijzonder zijn we op zoek naar: natuurkunde, electrotechniek, computer science, ai, data analyse, lucht- en ruimtevaart, werktuigbouwkunde en (toegepaste) wiskunde.

Je hebt een master in:

 • een studierichting die breedte en verbinding laat zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een master Technische bedrijfskunde, Innovatiemanagement, Transitiemanagement of Industrieel ontwerpen of:
 • een master in een technische studie, maar je weet en kan laten zien dat je juist wil verbinden met andere vakgebieden.

Dit betekent niet dat andere studies worden uitgesloten, maar degenen met een achtergrond in STEM en onderzoekservaringen zullen veel meer mogelijkheden hebben binnen TNO.

Wat als mijn achtergrond er niet bij staat?

Dan lijkt het TNO Traineeprogramma misschien niet de beste match voor jou. Je kunt je aanmelden voor een job alert voor jouw eigen achtergrond of onze andere vacatures bekijken.

Kan ik de beslissing van de evaluatoren aanvechten?

Eerlijk gezegd niet echt. Het matchen van de juiste kandidaten en onze beschikbare plekken is een puzzel waarbij je erop kunt vertrouwen dat de recruiters en onderzoeksmanagers je belangen voorop stellen. Uiteindelijk profiteren we allemaal van de best mogelijke match.

Overige informatie

Ik wil graag meer weten over het TNO Traineeprogramma. Hoe kan ik meer informatie krijgen?

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de vacaturepublicatie over de volgende trainee selectie?

Schrijf je in voor onze TNO Job Alert en vink het vakje Job Type > Trainee Programme aan.

Ik heb een vraag die niet op de website staat. Hoe kan ik je bereiken?

Je kunt contact opnemen met Anne-Maartje den Uijl-Meijman, recruiter, via +31 (0)6 46966067.