Direct naar de inhoud

Beschermd door onzichtbaarheid. Zie jij het voor je?

Kijk door de ogen van TNO en ontdek hoe wij onzichtbaarheid inzetten voor mens en materieel en bijdragen aan het leven van morgen. Hoe doen we dat, de kunst van het verdwijnen? En hoe kunnen we ons beschermen door onzichtbaarheid?

Door onze strijdkrachten te laten samensmelten met hun omgeving om ongemerkt hun werk uit te kunnen voeren. Door de detectie van militaire voertuigen te minimaliseren en dreiging van inslagen te verminderen.

Maar ook in het 'gewone leven' met vergaande cybersecurity, razendsnelle laser-satellietcommunicatie en onderwater sensoren werkt TNO aan een veilige maatschappij. Samen met partners zorgen wij voor het continu doorontwikkelen en verbeteren van nieuwe camouflagetechnieken en technologische innovaties.

Camouflage techniek

Door de inzet van drones en andere nieuwe technologieën is het voor onze Nederlandse soldaten steeds moeilijker om ongemerkt hun werk te doen. TNO is strategisch partner van Defensie en kijkt continu naar verbeteringen om, daar waar nodig, de zichtbaarheid van onze militairen te minimaliseren.

Camouflage en verdwijningstechniek zijn expertises van TNO. Bos, woestijn en sneeuw; iedere omgeving vraagt om een ander camouflagepatroon. Zo heeft TNO samen met Defensie verschillende camouflages ontwikkeld.

Platformsignaturen

Met onzichtbaarheid van militaire platforms wordt niet alleen wat je (niet) kunt zien met het blote oog bedoeld. Schepen en voertuigen zenden een signatuur uit, een akoestisch of magnetisch kenmerk waardoor ze gedetecteerd kunnen worden door bijvoorbeeld mijnen.

Moderne mijnen reageren op die signatuur en kunnen zelf het moment van detonatie bepalen. TNO doet onderzoek dat erop gericht is de signatuur van militaire platforms te verkleinen en mijndreiging te verminderen.

Platformsignaturen

Lees verder

Innovatieve sensoren op zee

De samenwerking van TNO met de Koninklijke Marine en Thales zorgt ervoor dat Nederland wereldleider is in de ontwikkeling van innovatieve sensor- en informatiesystemen. Die systemen zijn nodig om de enorme drukte op onze Noordzee in veilige banen te leiden.

De zeebodem ligt vol met duizenden kilometers aan cruciale infrastructuur, zoals kabels en leidingen voor energie- en communicatie. Er liggen scheepswrakken en munitie uit het verleden. Weten waar die zich bevinden is cruciaal voor de veiligheid van al die beweging op zee.

TNO ontwikkelt een unieke technologie voor nieuwe sensoren die klein genoeg zijn om drones boven water van een eigen radarsysteem te kunnen voorzien. Ook onderwaterdrones moeten kunnen communiceren bij het uitvoeren van inspecties. TNO heeft encrypted onderwaterwifi ontwikkeld. Het bereik kan in sommige gevallen wel tot kilometers ver zijn.

Veilig opereren op zee? Optimale waarneming met innovatieve sensoren

Lees verder

Optische satellietcommunicatie

Slimme koelkasten, intelligente thermostaten, auto's die van een afstand bestuurbaar zijn, alles heeft internet en meer data nodig. De bestaand data oplossingen raken uitgeput. Hoog tijd voor nieuwe technieken! Laser-satellietcommunicatie is 10 keer sneller dan normale communicatie en kan een terabit aan informatie per seconde verwerken naar iedere plek op aarde. Of, nog tastbaarder: gelijktijdige 200.000 Netflix-films in HD-kwaliteit streamen.

En ook niet onbelangrijk; deze onzichtbare vorm van communicatie is bijna onmogelijk om te hacken. De lasersignalen staan in verbinding met satellieten en verbinden die met de grondstations. Zo'n station kan ook in een vliegtuig gebouwd worden voor internet in de lucht. TNO heeft zijn eigen specialisme, namelijk in het optische deel van de satelliet. Zeer precieze mechanismen, specialistische spiegels en componenten van fotonica worden door onze experts ontwikkeld.

Communiceren met satellieten

Lees verder

Kijk door onze ogen en zie ook:

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.