Direct naar de inhoud

Verhuizen naar de Noordzee

De Noordzee droogleggen om daar echt te gaan wonen, dat gaat niet gebeuren. Maar de Noordzee is onlosmakelijk verbonden met ons land. We kunnen de krachtige elementen die daar gelden nog véél meer in ons voordeel gebruiken. TNO stelt dat je de Noordzee daarmee kunt zien als dertiende provincie, geheel in water. Een natte provincie die ons op het droge van energie voorziet. Een realistisch toekomstbeeld met eindeloos veel mogelijkheden.

Energie bewaren

Zo komt er op een werkend olie- en gasplatform in de Noordzee een installatie om groene waterstof te produceren uit duurzame elektriciteit, opgewekt door wind en zon. De energie die ontstaat wil TNO in de toekomst met ’s werelds eerste waterstofcentrale op zee gaan opslaan. Want energie die uit windmolens die te hard draaien of zon die te veel schijnt wordt opgewekt kunnen we nu nog niet “bewaren voor later”. TNO gaat deze uitdaging graag aan. Ton de Jong, managing director EnergieTransitie bij TNO: ”Ons land is gevormd door te werken mét de elementen in plaats van er tegen. Het potentieel op de Noordzee is hier enorm.”

Zelfvoorzienend door wind

Lees verder

Krachtpatser op zee

TNO loopt voorop als het gaat om kennis van wind en daarbij behorende aerodynamica, sensoren,  modellen en meetinstrumenten. Onze experts voeren uitgebreide meetprogramma’s uit die mede hebben geresulteerd in het in gebruik nemen van de grootste windturbine ter wereld, de Haliade-X. Deze krachtpatser staat nu nog op de Maasvlakte, maar zal in de toekomst voor een revolutie in het opwekken van wind op zee gaan zorgen.

Haliade X

Lees verder

Zeewier akker

Er wordt al langer door TNO onderzoek gedaan naar biobrandstoffen. Een paar jaar geleden kwam er een doorbraak: een personenauto heeft 80 km gereden op uit zeewier geproduceerd bio-ethanol en bio-buthanol. TNO heeft inmiddels een primeur van de eerste zeewier-akker op zee, waarbij de oogst tevens een kraamkamer is voor zeeleven.

Geen zonnepaneel meer in zicht

Lees verder

Kijk door onze ogen en zie ook:

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.