Actuele informatie over innovatietrends? Prima klus voor AI

Thema:
Artificiële intelligentie

We willen in Nederland de innovatietrends beter in beeld brengen. Daar past de inzet van een geavanceerde technologie bij. TNO, CBS en Innovatiespotter onderzoeken momenteel de inzet van nieuwe AI technieken voor het identificeren van innovatietrends.

Hoeveel Nederlandse organisaties houden zich bezig met innovaties, zoals synthetische biologie en AI? Op welke sector richten zij zich? Voor welk probleem ontwikkelen ze een mogelijke oplossing? Hoeveel werkgelegenheid en toegevoegde waarde wordt hiermee vertegenwoordigd? Dat soort informatie hebben overheden nodig om goed innovatiebeleid te kunnen maken. Daarbij is het belangrijk dat die informatie zo actueel mogelijk is. Technologische innovaties hebben namelijk niet alleen economische waarde. Ze kunnen ook een belangrijke rol spelen bij maatschappelijke uitdagingen. Voor overheden is het dus zaak om snel op innovatietrends in te kunnen spelen.

Waarom de innovatiemonitor AI nodig heeft

Het lastige: er is weliswaar heel veel data beschikbaar over innovatietrends in Nederland, maar het is vaak onduidelijk wat er nu gevangen wordt in de data. Soms is deze data ook niet actueel genoeg.

Voor de mens is het eigenlijk niet te doen om continue al die data te verzamelen en op een logische manier te combineren. Een AI-systeem kan dit sneller en kan meer ontwikkelingen overzien. Dit kan alleen als het AI-systeem weet waar het moet zoeken en hoe het informatie moet aanreiken, zodat de beleidsmaker er iets mee kan.

Daarvoor is kennis over de technologie en het domein nodig. TNO, CBS en Innovatiespotter onderzoeken hoe een AI model nieuwe innovaties beter kan vangen en hoe de samenwerking tussen de technologische expert, het AI model en de gebruiker vormgegeven kan worden.

Zo transparant mogelijk

Of het nu gaat over strategische investeringen in technologieën of innovatie-hubs. Of over netwerkactiviteiten rondom een specifiek innovatiethema. Het zijn allemaal beleidsbeslissingen die ondersteund kunnen worden met data van bijvoorbeeld een innovatiemonitor. Hierbij is het belangrijk dat de beleidsmaker de informatie goed kan interpreteren en weet wat er wel en niet in zit. Daarom onderzoeken we hoe we een AI systeem transparant en uitlegbaar maken om verantwoord besluiten te nemen. En wordt er speciale aandacht gegeven aan het effect van dit systeem op het besluitvormingsproces bij de overheid. Zo kunnen we artificial intelligence pas echt op een verantwoorde manier gebruiken voor effectiever innovatiebeleid.

Demonstratieversie in de maak

Momenteel loopt er een proef in de provincie Zuid-Holland. Daar richt een demonstratieversie van de innovatiemonitor zich op twee specifieke onderwerpen: AI en synthetische biologie. Deze demonstatieversie gaat medio 2021 live.

Laat je verder inspireren

51 resultaten, getoond 1 t/m 5

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023
Uit een experiment van TNO en Kieskompas, waarbij TNO meerdere AI-taalmodellen de stemhulp van het Kieskompas 2023 liet invullen, blijkt dat de modellen aan de linkerkant van het politieke spectrum uitkomen en wisselvallig antwoorden.

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

Nederland start bouw GPT-NL als eigen AI-taalmodel

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel

AI Lab van start voor effectief en verantwoord toezicht

Informatietype:
Nieuws
20 oktober 2023