Minder plastic afval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Om dat te bereiken doet TNO onafhankelijk onderzoek naar circulaire plastics: van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic producten tot duurzame technologieën om plastics te recyclen.
"Verspil het niet! Pak de schaduwzijde van plastics met urgentie aan”
Door de veelzijdige eigenschappen zoals sterkte, flexibiliteit en laag gewicht blijft het gebruik van plastics toenemen. Tussen nu en 2050 neemt het gebruik naar verwachting toe van 350 miljoen ton naar meer dan 1 miljard ton.
Onder meer door de bevolkingsgroei en welvaartstoename in Afrika en Azië, door het gebruik van meer en kleinere verpakkingen en door sociale ontwikkelingen, zoals urbanisatie en gezinssamenstelling. Dat leidt tot grote uitdagingen, zoals plastic afval, gebruik van fossiele grondstoffen en CO2-uitstoot, waardoor een systeemtransitie noodzakelijk is.
TNO draagt graag bij aan oplossingen. Voor de transitie naar circulaire plastics nemen we de gehele keten onder de loep: van de invloed van scenario’s op de CO2-uitstoot en het materiaalgebruik tot gezondheid en economische haalbaarheid. Daartoe combineren we onze expertise in Life Cycle Assessment (LCA) en Life Cycle Costing (LCC) met technologische kennis van recyclingtechnieken. De juiste (systeem)keuzes maakt TNO op basis van impact assessments, waarbij economisch, ecologisch en sociaal waardebehoud in de keten leidend zijn.
Omdat succesvol recyclen begint met een goed ontwerp, ontwikkelen we korte-, midden- en langetermijnplannen voor circulaire plastics. Dat doen we met een combinatie van laboratoriumonderzoek, pilot-tests en advies. Ook ontwikkelen we technologieën om het sorteren en de mechanische recycling te verbeteren. In het Brightlands Materials Center gaan we nieuwe verpakkingen ontwikkelen die beter recyclebaar zijn en in de publiek-private samenwerking Brightsite realiseren we bijvoorbeeld industriële demo’s op het gebied van chemische recycling.
Verder ontwikkelt TNO technologieën om plastics chemisch te recyclen door depolymerisatie en fysisch door dissolutie, zodat respectievelijk monomeren of polymeren kunnen worden gescheiden van hulpmiddelen zoals brandvertragers.
Neem contact op met Rob de Ruiter
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!